UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-04-02 15:27

Vívás: Battai Sugár Katinka bronzérmes a junior-világbajnokságon

Battai Sugár Katinkát csak az elődöntőben tudták legyőzni a vívók dubaji junior-világbajnokságának kardmezőnyében; a 18 éves debreceni olimpikon ezzel a korosztályában egy hónapja kiérdemelt Eb-bronzérme után állhatott fel újra az egyéni dobogó harmadik fokára.

Szombaton a juniorkorú kardozók versenyével kezdődött el a dubaji korosztályos vívó-világbajnokság, és a 18 éves Battai Sugár Katinkának köszönhetően már a nyitónapon született magyar érem. 

Battai Sugár Katinka bronzérmet szerzett a junior-vb-n Forrás: FIE
Battai Sugár Katinka bronzérmet szerzett a junior-vb-n Forrás: FIE
A DEAC olimpikon kiválósága a csoportmérkőzések után előbb az utóbbi junior-világeseményeken rendre legalább a nyolcaddöntőig jutó, olasz Manuela Spicát győzte le simán, 16:4-re, majd a 32 között egyből következett az az összecsapás, amelyet a vébé előtt a döntőben is el tudtunk volna képzelni: Battai és Szűcs Luca asszója. Az egy hónapja junior Eb-bronzot nyert Battai és a kadétvilágbajnok Szűcs az elmúlt hónapokban két junior-világkupaverseny döntőjében is megvívott egymással, akkor mindkétszer Dávid László debreceni tanítványa bizonyult jobbnak. A magyar felnőttválogatottak csatáját Battai kezdte jobban, 6:2-es előnyre tett szert, de Szűcs nemcsak felzárkózott, hanem a 14:12-es vezetésénél már csak egyetlen tus hiányzott a győzelméhez. Ezt viszont nem tudta megcsinálni, Battai maradt a higgadtabb, és 15:14-gyel ő ment tovább a drámai ütközetből.   Izgalmakban a nyolcaddöntőben sem volt hiány, amikor Battai számára Siobhan Sullivan következett. A 16 éves amerikai januárban a segoviai világkupaverseny-győzelmével jelezte, hogy a vébén is kell majd vele számolni, és ehhez mérten kezdte az asszót. Sullivan 8:4-re, majd 11:7-re is vezetett, de Battai megint koncentráltabb volt a végén, és 14:14 után nála jegyezték a döntő tust. 
Szűcs Luca és Battai Sugár Katinka a magyarok pechére korán összecsapott egymással Forrás: FIE
Szűcs Luca és Battai Sugár Katinka a magyarok pechére korán összecsapott egymással Forrás: FIE
A következő kihívójának kiléte az újvidéki junior Eb aranycsatájának visszavágóján dőlt el. Az akkor ezüstérmes török Nisanur Erbil most revansot vett az Eb-döntős vereségéért, és legyőzte a francia Amalia Aimét (aki a szerbiai elődöntőben Battain jutott túl). Kitűnő eredmények ide vagy oda, a vb-elődöntőért vívott harc a vártnál simábban alakult, hiszen Battai végig kézben tartva az asszót, 15:9-cel érkezett meg a négy közé.  Mindeközben Beviz Dorottya számára a 64 között ért véget a viadal hongkongi ellenféllel szemben, Keszei Kíra viszont nagyszerű menetelésbe fogott, és szingapúri, majd német vetélytárson keresztül jutott a 16 közé. Ott azonban Honor Johnson túl nagy falatnak bizonyult a számára, és az amerikai 15:8-cal állította meg a magyar lányt. A kadétok között vb-bronzérmes, a juniormezőnyben többek mellett pánamerikai játékok-győztes és vb-hatodik Johnson az elődöntőben futott össze Battaival.  Az fináléért vívott mérkőzést Battai kezdte jobban, és precíz akciókat végrehajtva 7:2-re is vezetett. Ekkor igencsak összekapta magát Johnson, és nemcsak kiegyenlített, hanem 11:10-nél már nála volt az előny. Az amerikai lendülete a hajrában is kitartott, zsinórban adta a tusokat, és végül 15:10-zel került a döntőbe. Battai Sugár Katinka azonban nem szomorkodhat, mert a junior Eb-bronzát követően, élete legnagyobb sikerét elérve a korosztálya világbajnokságán is felállhatott a dobogó harmadik fokára. Első nap, első magyar érem Dubajban!  „Az ember ilyenkor nem tud felhőtlenül örülni, de azért értékes eredménynek tartom, hogy sikerült érmet nyernem, pláne ilyen körülmények után – idézi a bronzérmest a hunfencing.hu. – Az elején kicsit feszültnek éreztem magam, de aztán a csoportkör megnyugtatott, igaz, csak addig, amíg ki nem derült, hogy Lucával kerülök össze. Próbáltam félretenni mindezt, és a feladatra koncentrálni, de azért nem volt nagy élmény, hogy esélyes csapattársakként ilyen korán szembekerültünk. Úgy érzem, nagyon jó kis meccset vívtunk, és utána sem ment rosszul a vívás, egészen az elődöntő utolsó félidejéig, amikor is nagyon kizökkentem a ritmusból. Na mindegy, a bronzérem azért összejött, és akadnak még bőven feladataink a csapattal a közeljövőben, nagyon szeretnék két medállal hazautazni! A döntőben aztán Johnson is kapitulált: az amerikai Magda Skarbonkiewicz a tavaly Kairóban nyert kadét-világbajnoki címe után a juniorok között is révbe ért.
Pintér Levente szerepelt a legjobban a magyar fiúk közül: nyolcaddöntőig jutott Forrás: FIE
Pintér Levente szerepelt a legjobban a magyar fiúk közül: nyolcaddöntőig jutott Forrás: FIE
A fiúk versenyében Pintér Levente szerepelt a legjobban, miután az egyenes kieséses szakaszban szingapúri, francia, majd japán fiatalt legyőzve verekedte magát a nyolcaddöntőbe. Ott viszont a tavaly junior-vb-ötödik, idén junior Eb-ezüstérmes román Radu Nitu 15:11-es sikerrel akadályozta meg Pintér további pástra lépését.  Parádésan kezdett Tóth Bertalan, aki a hibátlanul abszolvált csoportmeccsek után tábla egyesként vághatott neki az egyenes kieséses szakasznak. A 64 között rögtön 15:1-es diadallal startolt üzbég ellenfele ellen, ám a következő találkozóján 15:7-re kikapott a junior Eb-ötödik török Tolga Aslantól. Petrucz Mirkó számára a 64 között hongkongi ellenfél, Vigh Benedeknek a 128 között az említett Aslan jelentette a végállomást. A világbajnoki címet az idén már kadét és junior Eb-arannyal is büszkélkedő német Colin Heathcock szerezte meg az olasz Pietro Torre elleni döntőben. Vasárnap a kadét kardozók egyéni versenyével folytatódik a világbajnokság. 

KADÉT- ÉS JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, DUBAJ Junior férfi kard egyéni, 154 induló. A csoportmérkőzéseken: Tóth Bertalan 6 győzelem/0 vereség, Pintér Levente 5/1, Petrucz Mirkó 4/2, Vigh Benedek 2/3 (valamennyien továbbjutottak). A legjobb 64 közé jutásért: Pintér–Wang (szingapúri) 15:11, Petrucz–Krajnc (szlovén) 15:10, Vigh–Arslan (török) 10:15. A legjobb 32 közé jutásért: Tóth–Rodriguez (mexikói) 15:1, Pintér–Klein (francia) 15:13, Petrucz–Chan (hongkongi) 10:15. A legjobb 16 közé jutásért: Pintér–Hivatasi (japán) 15:13, Tóth–Aslan (török) 7:15. Nyolcaddöntő: Pintér–Nitu (román) 11:15. Végeredmény: 1. Colin Heathcock (német), 2. Pietro Torre (olasz), 3. Hvang Heegeun (koreai) és Antonio Heathcock (német), …13. Pintér Levente, …17. Tóth Bertalan, …42. Petrucz Mirkó, …100. Vigh Benedek. Junior női kard egyéni, 128 induló. A csoportmérkőzésen: Battai Sugár 6 győzelem/0 vereség, Keszei Kira 5/0, Beviz Dorottya 5/0, Szűcs Luca 4/2 (valamennyien továbbjutottak). A legjobb 64 közé jutásért: Szűcs–Corn (osztrák) 15:2. A legjobb 32 közé jutásért: Battai–Spica (olasz) 15:4, Szűcs–Mouroux (francia) 15:6, Keszei–Teh (szingapúri) 15:9, Beviz–Sit (hongkongi) 12:15. A legjobb 16 közé jutásért: Keszei–Stemper (német) 15:8, Battai–Szűcs 15:14. Nyolcaddöntő: Battai–Sullivan (amerikai) 15:14, Keszei–Johnson (amerikai) 8:15. Negyeddöntő: Battai–Erbil (török) 15:9. Elődöntő: Battai–Johnson (amerikai) 10:15. Végeredmény: 1. Magda Skarbonkiewicz (amerikai), 2. Honor Johnson (amerikai), 3. Battai Sugár (edző: Dávid László, válogatott edző: Gulácsi Ferenc) és Zajnab Dajbekova (üzbég), ...10. Keszei Kíra, …24. Szűcs Luca, …34. Beviz Dorottya.

A részletes eredmények ITT érhetők el.  További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.