UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-04-04 16:16

Vívás: ezüstérmes a női kardcsapat a junior-világbajnokságon

Szoros döntőben kikapott a franciáktól, így ezüstérmet szerzett a dubaji junior-világbajnokságon a Battai Sugár Katinka, Beviz Dorottya, Keszei Kíra, Szűcs Luca összetételű női kardcsapat.

Remek vívással ezüstérmet nyert a női kardcsapat a dubaji junior-világbajnokságon.

Junior-vb-ezüstérmes a női kardcsapat Forrás: FIE
Junior-vb-ezüstérmes a női kardcsapat Forrás: FIE
A Battai Sugár Katinka, Beviz Dorottya, Keszei Kíra, Szűcs Luca összetételű magyar négyes az ausztrálok 45:22-es és a románok 45:38-as legyőzésével kezdett, majd a negyeddöntőben máris a bombaerős amerikaiakkal találta szemben magát. Ha csak az elmúlt két nap eredményeit nézzük, akkor az Egyesült Államok válogatottjában ott volt a kadét- és junior-világbajnok Magda Skarbonkiewicz, a junior vb-ezüstérmes Honor Johnson, valamint a kadét vb-második Siobhan Sullivan is. A sokak szerint az előrehozott finálénak is beillő csatában egyik fél sem tudott jelentősebb előnyre szert tenni, de a magyar lányok igyekezték kézben tartani a meccset. A mérkőzés végéhez közeledve 38:37-is volt az állás. Szűcs ekkor szerzett még két tust, majd adta át a stafétát Battainak, aki 45:40-nel zárta le az ütközetet.
Balról: Beviz Dorottya, Szűcs Luca, Battai Sugár Katinka és Keszei Kíra a döntő előtt Forrás: FIE
Balról: Beviz Dorottya, Szűcs Luca, Battai Sugár Katinka és Keszei Kíra a döntő előtt Forrás: FIE
A négy között az olaszok vártak a magyarokra, akik villámrajtot vettek, és Szűcs, majd Battai első színre lépése után már 10:1-es vezetésnél jöhetett Keszei. Az előny kitartott. Noha, a végén rohamosan közeledtek az olaszok, a befejezőember, Battai volt annyira koncentrált a finisben, hogy kivívja a 45:43-as döntőbe jutást. Az aranyéremért a francia válogatottal csaptak össze a magyar lányok. Szűcs alaposan bekezdett, és 5:1-gyel hagyta helyben a junior Európa-bajnok Amalia Aimét. Megnyugtató előny azonban nem alakult ki a folytatásban, a franciák 18:18-nál zárkóztak vissza. Egyik fél sem tudott ellépni a másiktól, és rövidesen már 32:32 állt az eredményjelzőn. A nagyot küzdő Keszei egyetlen tus előnnyel, 35:34-es vezetésnél adta át a pástot Szűcsnek, akinek nem feküdt Cyrielle Gerardin stílusa, így Battainak 40:36-os hátrányból kellett volna fordítania Aime ellen. Az egyéni junior-vb- és Eb-bronzérmes debreceni kiválóságtól a bravúr elmaradt, és a döntőt végül a franciák 45:41-re nyerték meg. A Gulácsi Ferenc irányította magyar csapat pedig azután szerzett junior-vb-ezüstérmet, hogy egy hónapja a junior Eb-n nem talált legyőzőre. Battai Sugár Katinka 2019 után a második junior-vb-döntőjét vívta csapatban. Akkor Torunban Pusztai Liza, Bérczy Dorottya és Nagy Valentina társaságában a győztes együttes tagja volt.
Balról: Pintér Levente, Petrucz Mirkó, Tóth Bertalan, Vigh Benedek Forrás: FIE
Balról: Pintér Levente, Petrucz Mirkó, Tóth Bertalan, Vigh Benedek Forrás: FIE
A férfi kardcsapat is biztatóan kezdett. A Petrucz Mirkó, Pintér Levente, Tóth Bertalan, Vigh Benedek alkotta kvartett az ukránokat (45:36), majd az azerieket (45:23) is legyőzte, a negyeddöntőjét azonban 45:36-ra elveszítette az egyiptomiakkal szemben. Innentől kezdve az ötödik helyben reménykedhettek a fiúk. A folytatásban a szingapúriak (45:34) nem is jelentettek számukra akadályt, az utolsó meccsükön viszont 45:41-re kikaptak a franciáktók, így a Neuhold Sándor vezette válogatott a hatodik helyen zárt. A döntőt az olaszok a román ellen nyerték 45:41-re. Kedden a junior tőrözők egyéni versenyeivel folytatódik a vébé.

KADÉT- ÉS JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, DUBAJ Férfi kardcsapat, 34 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország–Ukrajna 45:36 (Pintér +6, Tóth +3, Vigh 0). Nyolcaddöntő: Magyarország–Azerbajdzsán 45:23 (Pintér +8, Tóth +8, Vigh +6). Negyeddöntő: Magyarország–Egyiptom 36:45 (Vigh -1, Pintér -1, Tóth -7). Az 5-8. helyért: Magyarország–Szingapúr 45:34 (Vigh +10, Tóth +4, Pintér -3). Az 5. helyért: Magyarország–Franciaország 41:45 (Tóth +1, Vigh -1, Pintér -4). Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Románia, 3. Egyiptom, …6. Magyarország (Petrucz Mirkó, Pintér Levente, Tóth Bertalan, Vigh Benedek). Női kardcsapat, 27 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Ausztrália 45:22 (Battai +12, Szűcs+4, Keszei +4, Beviz +3). Nyolcaddöntő: Magyarország–Románia 45:38 (Keszei +3, Battai +2, Szűcs +2). Negyeddöntő: Magyarország–Egyesült Államok 45:40 (Szűcs +3, Keszei +2, Battai 0). Elődöntő: Magyarország–Olaszország 45:43 (Battai +3, Keszei 0, Szűcs -1). Döntő: Magyarország–Franciaország 41:45 (Battai +4, Szűcs -4, Keszei -4). Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Magyarország (Battai Sugár, Beviz Dorottya, Keszei Kíra, Szűcs Luca, válogatott edző: Gulácsi Ferenc, edzők: Dávid László, Bodoky Ákos, Ravasz Etele, Bódy István, Bódy Benjámin), 3. Olaszország.

A részletes eredmények ITT érhetők el.  További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.