UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2022-04-07 17:12

Short track: Somodi Maja a korosztályos sikerek után a felnőtt-vb-n is bizonyítana

A short track legnagyobb hazai ígéretei közé tartozik a szegedi Somodi Maja, aki nem unatkozott az utóbbi hónapokban: az itthoni megméretések mellett a junior-világbajnokságon és az EYOF-on is eredményesen szerepelt, a következő napokban pedig a felnőttek vb-jén mutathatja meg magát.

Eseménydús és eredményes hónapok állnak a 17 esztendős rövid pályás gyorskorcsolyázó, Somodi Maja mögött, aki februárban és márciusban is gyűjtögette a dobogós helyezéseket, ráadásul nem is akármilyen versenyeken: a korosztályos országos bajnokságon (amelyen a húgával, Somodi Lucával azonos kategóriában, junior B-ben álltak rajthoz) összetettben a második helyet szerezte meg, néhány nappal később az ISU Junior Challenge budapesti állomásán viszont a korosztályában neki sikerült a legtöbb pontot gyűjtenie.

Somodi Maja két ezüstérmet ünnepelhetett a Vuokattiban rendezett téli EYOF-on Fotó: Szalmás Péter/Magyarock
Somodi Maja két ezüstérmet ünnepelhetett a Vuokattiban rendezett téli EYOF-on Fotó: Szalmás Péter/Magyarock
„Lucával már megszoktuk, hogy kétévente egymás ellen versenyzünk – mondja testvéri rivalizálással kapcsolatban a márciusban A hónap utánpótlásedzője díjra jelölt Szabó Krisztián tanítványa. – Szeretjük összemérni a tudásunkat, 15 éves létére nagyon ügyes koris, az idősebbek között sem illetődik meg.” Márciusban még komolyabb feladatok vártak a Szegedi Korcsolyázó Egyesület fiataljára, aki a hónap elején a lengyelországi Gdanskban mérette meg magát a juniorok világbajnokságán. Somodi az egyéni távokon a B-döntőbe került, azokban viszont mindannyiszor az első háromban végzett. A legjobb eredményt a 3000 méteres leány váltóval érte el: Albert Viktória, Szigeti Dóra és Végi Diána társaságában a bronzérmet szerezte meg, ami az esemény legnagyobb magyar meglepetése volt. „Nem számítottunk rá, hogy érmet tudunk szerezni a lányokkal, így óriási volt az öröm a döntő után, mindenki meg volt elégedve a futásunkkal. A finálékban gyakran előfordulnak kizárások, kicsúszások, ám szerencsére nem hibáztunk; szépen csillog a Lengyelországból hazahozott bronz!” Az ifjú versenyző az eseményt követően azt nyilatkozta, reméli, a jövőben egyéniben is hasonló sikereket tud majd elérni. Nem kellett sokat várni, hogy ez teljesüljön, hiszen a finnországi Vuokattiban rendezett téli EYOF-on (európai ifjúsági olimpiai fesztivál) 1000 és 1500 méteren is ezüstérmet nyert, egyedül a eseményt 100%-os mérleggel záró holland short trackes, Zoe Deltrap tudta megelőzni.
A 17 éves short trackes Montrealban is megmutatná magát Fotó: Szalmás Péter/Magyarock
A 17 éves short trackes Montrealban is megmutatná magát Fotó: Szalmás Péter/Magyarock
„Finnországban számítottam rá, hogy jobb eredményeket érhetek el, mint a junior-vb-n, hiszen a mezőny sem volt olyan erős. Kizárólag a kontinensről érkeztek ellenfelek, de ez nem jelenti azt, hogy könnyű dolgom lett volna; számos kiváló short trackes volt a mezőnyben. Külön öröm, hogy nem volt akkora szigor a vírus miatt, könnyebben lehetett mozogni a versenyek között, nem kellett úgy figyelni a távolságtartásra, mint a korábbi években.” E hét péntektől Somodi utolsó nagy megméretése következhet az idei évadból, hiszen bekerült a montreali felnőtt-világbajnokságra utazó magyar keretbe. „Túl sok pihenőt nem kaptam az EYOF után, hiszen nincs sok idő a finnországi esemény és a felnőtt-vb között. A hazatérés után még fáradt voltam picit, de folytatódott a munka, nem estem ki a tempóból. Amikor kiderült, hogy én is utazhatok, meglepődtem, de valamelyest számítottam is rá, hogy lesz esélyem bekerülni a lányok közé. A versenyeken mindig izgulok, az első futam rajtja után viszont legtöbbször sikerül feloldódnom. Azt még nem tudom, hogy Kanadában rajthoz állhatok-e, de ha mondjuk a váltóban szerepet kapok, akkor mindent bele fogok adni, hogy a lehető legjobb időt és helyezést érjük el.”

Az április 8-10. között rendezendő montreali felnőtt-világbajnokságon részt vevő magyar keret: Férfiak: Liu Shaoang, Talabos Attila, Bontovics Balázs, Nógrádi Bence (19 éves) és Jászapáti Péter (19 éves) Nők: Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somogyi Barbara (19 éves), Somodi Maja (17 éves), Schönborn Melinda (17 éves)

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.