UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2022-04-09 09:01

Labdarúgás: a német stílusra tanítják a magyar fiatalokat a budapesti UDSE-ben

A német modell alapján képezi a fiatalokat a Dortmund hazai partnercsapataként is működő fővárosi UDSE. A labdarúgóklubban a többek mellett Mario Götzét is felfedező Theo Schneider és a Bundesligában évekig légióskodó Lisztes Krisztián szakmai vezetésével fejlődnek az ifjak, a legtehetségesebbek pedig hamar külföldön találhatják magukat.

Magyarországon egyedülálló koncepcióval képezi az utánpótláskorú labdarúgókat a budapesti székhelyű UD Magyar-Német Sportegyesület. Az UDSE – ahogy a nevéből is kiderül – a németországi modellt alkalmazza a tehetséggondozás során; a klub a partneregyesület Borussia Dortmund és más Bundesliga-csapatok szakmai támogatásával, illetve a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) magyarországi adottságokhoz alakított edzésmódszereivel igyekszik a legtöbbet kihozni a 10-18 év közötti futballistáiból. Az egyesület elnöke, Lambert Zoltán elmondása szerint az motiválta az alapításkor, hogy egyedi, újfajta módon járuljon hozzá a hazai utánpótlás-neveléshez.

A budapesti UDSE-nél a német mintát tanulják a fiatalok Forrás: UDSE
A budapesti UDSE-nél a német mintát tanulják a fiatalok Forrás: UDSE
„Több mint három éve már, hogy megszületett az UDSE. Az eredeti elképzelésem szerint egy olyan, német alapokon nyugvó egyesületet szerettem volna létrehozni, amely természetesen a magyar hagyományokat sem hagyja figyelmen kívül – kezdi Lambert. – Egyéb területeken már tapasztaltam, hogy ez a nemzeti kombináció jól működik, a német futball sikerességét pedig nem kell ecsetelni, így a hazai tekintetben új irányba kezdtünk el haladni az utánpótlás-nevelés terén. Fontos volt, hogy olyan szakemberekkel dolgozzunk együtt, akik jól ismerik a német koncepciót. Az eredményekkel elégedettek vagyunk, több csapatunk is vezeti a bajnokságát, ráadásul gólerős focit játszva; remélem, hogy a közeljövőben még erősebb ligákban tudják magukat megméretni a fiataljaink, a terveink között pedig szerepel egy szentendrei létesítmény építése is, ami a jelenleginél is több lehetőséget biztosítana a klubunknak az edzések, mérkőzések lebonyolítására.” Az egyesület stábját szakmai igazgatóként erősíti mások mellett az UEFA Pro-licences Theo Schneider, aki játékosként hét, utánpótlásedzőként tizenhárom évet töltött a Borussia Dortmund kötelékében; ő figyelt fel például a 2014-es világbajnoki döntőben győztes gólt szerző Mario Götzére, de a Ferencvárosnál eltöltött időszaka során a jelenleg is felnőttválogatott Nagy Ádám kitörésében is elévülhetetlen érdemei voltak. Mellette tehetségfejlesztési igazgatóként a Bundesligában évekig légióskodó, a Werder Bremennel bajnoki címet is nyerő Lisztes Krisztián szintén a szakmai csapatot erősíti.
A 49-szeres válogatott Lisztes Krisztián (balszélen) is tagja a szakmai stábnak Forrás: UDSE
A 49-szeres válogatott Lisztes Krisztián (balszélen) is tagja a szakmai stábnak Forrás: UDSE
„Nagyon jó edzőkkel, szakemberekkel dolgoztam a németországi éveim alatt, akiktől rengeteget tanultam – emlékszik vissza Lisztes. – Szoros a kapocs az UDSE és a Borussia Dortmund között, Európában rajtunk kívül még egy lengyel együttes mondhatja el ezt magáról. A legfontosabb, hogy a gyerekek a lehető legjobb körülmények között pallérozódjanak; látványos fejlődést szeretnénk elérni, ami mind a játékstílusban, mind az eredmények tekintetében megjelenik. Ehhez óriási segítséget nyújtanak a németországi partnereink, illetve a dortmundi útjaink, melyek során a srácok nemcsak a klubbal ismerkedhetnek, de edzhetnek is a kinti korosztályukkal, meccseken vehetnek részt. Sok, technikás labdaérintésre, magas intenzitásra és a támadófoci preferálására neveljük a játékosainkat. A túrák az edzői stábunknak is sokat jelentenek, hiszen ők is a színfalak mögé láthatnak, ezáltal tovább képezhetik magukat. Nagyon tehetséges, motivált magyar gyerekekkel dolgozunk, akik napról napra fejlődnek; nem véletlen, hogy a bajnoki mérkőzéseinken állandó vendégek a legnagyobb hazai klubok és akadémiák megfigyelői. Amit még lényeges kiemelni, az a tanulás fontossága – az egyesületnél külön tekintettel vagyunk arra, hogy az edzéseink, programjaink ne zavarják a fiatalok iskolai tevékenységeit. Ezt a szülőknek is elmondjuk, akikkel igyekszünk folyamatosan együttműködni.” Az UDSE csapata április 19-én (kedden) toborzót tart Budapesten a III. kerületi ASR Gázgyár sporttelepen, amelyre 2007 és 2011 között született fiatalokat várnak. Jelentkezni ITT lehet az eseményre, amelyen a Borussia Dortmund megfigyelői, egész pontosan Eddy Boekamp, a BVB utánpótlás vezetője és Andreas Bath, a BVB U9-U13-as korosztályok koordinátora is jelen lesznek. „Igyekeztünk olyan időpontot választani, amikor nem kell suliba menni a fiataloknak, így a húsvétot követő keddi nap volt a legideálisabb – indokolja a dátumot Lambert. – Játékos, a labdát előtérbe helyező gyakorlatokkal készülünk, emellett mérkőzést is fogunk rendezni a résztvevők között. Hatalmas megtiszteltetés, hogy Németországból is érkeznek megfigyelők, így lesz lehetősége a gyerekeknek, hogy bizonyítsák a tudásukat, és felkeltsék a szakemberek figyelmét. Mi igyekszünk a lehető legtöbbet megadni a számukra, így az rajtuk múlik, hogy tudják-e majd követni Haaland, vagy bármelyik dortmundi fiatal példáját.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.