UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-04-10 09:02

Kosárlabda: az Atomerőmű SE kadét fiúcsapata ellenállhatatlan játékkal menetel a bajnoki cím felé

A bajnokság kezdete óta kiegyensúlyozott és kiváló formát mutat az Atom City-Atomerőmű SE kadét fiú kosárlabdacsapata, minek köszönhetően a paksi együttes listavezető a rájátszásban. A vezetőedzőt, Jan Pavlíkot kérdeztük a sikerek hátteréről.

Az elmúlt években korántsem volt jellemző, hogy az Atomerőmű SE korosztályos fiúcsapatai az ország legjobbjai közé tartoztak volna, pedig Paks hagyományosan a hazai kosárlabdasport egyik vidéki fellegvára. A 2016 óta tartó időszak legjobb utánpótlásbajnoki eredményeként a paksi U20-as fiatalok a nyolcadik helyen zártak a 2019-es országos döntőben, miközben a tolnai megyeiek csapata rendre a B döntő (9-16. hely) felsőházában végeznek.

A paksiak U16-os fiúcsapata már biztosan az első helyen zárja a rájátszást Forrás: Atomerőmű SE
A paksiak U16-os fiúcsapata már biztosan az első helyen zárja a rájátszást Forrás: Atomerőmű SE
A tendencia ebben az évadban megváltozott, a klub az U16-os alakulattal újra az élmezőnyben képviselteti magát, mi több, a gárda vezeti a tabellát a legerősebb playoffcsoportban, a „Pirosban”. Jan Pavlík tanítványai elvétve szenvednek vereséget, szeptember óta mindössze háromszor kaptak ki. „Legutóbb a nyolc évvel ezelőtti juniorcsapatunk volt hasonlóan ígéretes, akkor ezüstérmet szereztünk. Ez a mostani generáció talán még náluk is reménytelibb. Az a legnehezebb itt Pakson, hogy hiába akadnak tehetségeink egy-egy korosztályban, az alacsony létszám miatt nem feltétlen alkotnak ütőképes társaságot. A 2006-os születésű fiúkkal viszont nincs ilyen gondunk. A játékosok nagyon szeretik a kosárlabdát, eltökéltek és igazi összetartó társasággá kovácsolódtak. Eddig szépen menetelünk a bajnokságban, de az országos döntő még hátra van, ott kell feltenni az i-re a pontot. Motiváltak a fiúk, aranyérmet akarnak nyerni” – nyilatkozta Pavlík az Utánpótlássportnak. A paksiak nemcsak csapatszinten járnak az élen, hanem az egyéni teljesítmények terén szintén. A kadétbajnokság három legjobb pontszerzője közül hárman (1. Kékesi Kolos, 2. Pavlík Botond, 3. Kupai László Levente) is piros-kék színekben játszanak; ők az U16-os válogatottat is erősítik. A kivételes képességekkel megáldott Kékesi ráadásul a teljes korosztályból kiemelkedik: több mint 33 pontot átlagol meccsenként, az őt követő, második legeredményesebb pontdobó, Pavlík 20,9-et. „Kolos számára gyakorlatilag nem létezik más, csak a kosárlabda. Elképesztő, hogy mennyire elhivatott, tudatosan építi a karrierjét. Amikor éppen szabad napot kap, és nem a csapat edzésén vesz részt, akkor külön egyéni képzésekre jár. Ennek néha nem örülök, mert pihennie is kellene, de eközben hihetetlen ütemben fejlődik. Ha mentálisan jó állapotban van, senki nem állítja meg itthon.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.