UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tollaslabda

2022-04-16 09:00

Tollaslabda: két év után visszatért a diákolimpia

Hosszú kihagyás után újra megrendezték a hazai tollaslabdázás egyik legfontosabb utánpótlás-eseményét; a több hónapon át tartó diákolimpia országos döntője április első felében ért véget.

Április kifejezetten eseménydúsnak nevezhető a hazai utánpótláskorú tollaslabdázók esetében, hiszen a korosztályos országos bajnokságok mellett egy másik, kiemelten fontos verseny országos döntőjét is megrendezték a hónap első felében: a diákolimpiáét.

Hosszú idő után újra a diákolimpia országos döntőjének keretében léphettek pályára a fiatalok Forrás: MTLSZ
Hosszú idő után újra a diákolimpia országos döntőjének keretében léphettek pályára a fiatalok Forrás: MTLSZ
A koronavírus megjelenése igencsak megnehezítette a sportág ifjú képviselőinek az életét, hiszen az elmúlt bő két évet a versenynaptár folyamatos változása jellemezte: halasztások és törlések egyaránt előfordultak. A COVID miatt bevezetett szabályozások hazai fronton a diákolimpiai versenysorozatot érintették a leginkább: míg az utánpótlás országos bajnokságokat és a többi kiemelt eseményt – akár elhalasztva is, de – nagyrészt sikerült megtartani, addig az imént említett megméretést legutóbb 2019-ben tudta a hazai szövetség az elejétől a végéig megrendezni. A 2020-as diákolimpiát, bár elstartolt, befejezni már nem lehetett a márciusban kirobbanó vírushelyzet miatt, a 2021-es kiadás pedig hasonló okok miatt törlésre került. Nagy veszteség, hiszen az esemény kimondott céljai közé tartozik, hogy népszerűsítse Magyarországon a tollaslabdát, illetve hogy a sportág hazai utánpótlás-nevelését erősítse, lehetőségeit bővítse. Érthető módon Joó Melinda, az MTLSZ főtitkára is örömmel nyilatkozott az április 8-10. között Kiskunfélegyházán helyet kapó diákolimpiai országos döntőről, illetve az azt megelőző, selejtezőként is funkcionáló területi versenyekről. „Két éve épp az országos döntők előtt kezdődtek a lezárások, így nem tudtuk befejezni az eseményt, míg tavaly már elkezdeni sem tudtuk – emlékszik vissza Joó. – Szeptember óta kezd visszaállni az élet a normális kerékvágásba a sportágunkban, toborzókat szervezünk és a fiatalok felkészülése is gördülékenyebben működik. Néhány hónappal ezelőtt dőlt el, hogy az idei diákolimpiát meg tudjuk rendezni, amiben a szövetségnél mindannyian bíztunk, hiszen sajnos rengeteg fiatal morzsolódott le az elmúlt időszakban a tollaslabdázók között. Városi, területi, megyei döntőkkel kezdődött a sorozat, ezek januártól márciusig tartottak, a legjobbak pedig bejutottak az áprilisi országos döntőbe – lényeges kiemelni, az eseményen a fiatalok kizárólag egyesben indulhattak, páros kategóriák nincsenek.”
A idei felnőtt és U19-es ob-n egyaránt érmes Tóth kristóf nyerte az A-kategória hatodik korcsoportjának küzdelmeit Forrás: MTLSZ
A idei felnőtt és U19-es ob-n egyaránt érmes Tóth kristóf nyerte az A-kategória hatodik korcsoportjának küzdelmeit Forrás: MTLSZ
A kiskunfélegyházi finálét A- és B-kategóriában is megrendezték a 2002-es vagy annál fiatalabb sportolóknak, akik hat korcsoportra voltak beosztva. Az A-jelűben a versenyzők indulnak, akik esetében a hazai ranglistás helyezést is figyelembe vették, a B-ben pedig azok a fiatalok, akik iskolai, „szabadidős” keretek között játszanak. „A korábbi diákolimpiákhoz képest kevesebb résztvevőt köszönthettünk idén; ebben közrejátszott, hogy végül védettségi igazolványhoz vagy friss teszthez kötöttük az indulási jogot, így tudtunk egyenlő feltételeket biztosítani az ország területeinek, hiszen nem mindenhol egyeztek meg a vírushelyzettel kapcsolatos rendeletek. Szabályoznunk kellett, hogy az országos döntőbe hány fiatal juthat be; idén 280 fős mezőny mérte össze a tudását, korábban ez a szám 450 körül volt. Amin lehet még javítani, az a játékosok területi eloszlása, hiszen vannak olyan megyék, amelyek között komoly különbséget tapasztalunk az indulók számának terén. A nehézségek ellenére nagyon örülünk, hogy újra meg tudtuk rendezni az eseményt; fontos a sportág utánpótlásának a diákolimpia, remélem, hogy minden résztvevő jó élményekkel tért haza.” Az A-kategória küzdelmeiben az éljátékosok közül a fiúknál többen is megmutatták a tudásukat: az ötödik korcsoportot Kígyós Keán, a hatodikat Tóth Kristóf nyerte, akik a legutóbbi korosztályos és felnőtt ob-n egyaránt dobogóra állhattak. További korosztályos híreink TOLLASLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.