UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-04-20 21:28

Birkózás: New Yorkban készülhettek, majd versenyeztek is a KIMBA leány versenyzői

Tíznapos New York-i edzőtáborból tért haza néhány napja a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia öt leány növendéke. A tréningek mellett nemzetközi versenyen részt vettek a csepeli fiatalok Amerikában, amelyen négy érmet, közte két aranyat szereztek. A kadét világ és Európa-bajnok Elekes Enikő mellett a kadét Eb-bronzérmes Nyikos Veronika zsebelt be elsőséget; utóbbit kérdeztük a különleges tengerentúli túra élményeiről.

Rendkívül hasznos tíz napot tölthetett New Yorkban a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia öt kiemelt leány tehetsége. Az Elekes Enikő, Nyikos Veronika, Fáth Laura, Terék Gerda és Ritter Szofi alkotta kontingens Ritter Diletta közbenjárásával juthatott el Amerikába. Ugyanis a kozmaakademia.hu tájékoztatása szerint a KIMBA női szakágvezetőjének az egyik jó barátja és egyben kollégája a tengerentúlon dolgozik trénerként.

Balról: Nyikos Veronika, Ritter Szofi, Ritter Diletta (elöl), Fáth Laura, Terék Gerda és Elekes Enikő rendkívül hasznos és élménydús tíz napot töltött Amerikában Forrás: KIMBA
Balról: Nyikos Veronika, Ritter Szofi, Ritter Diletta (elöl), Fáth Laura, Terék Gerda és Elekes Enikő rendkívül hasznos és élménydús tíz napot töltött Amerikában Forrás: KIMBA
A csepeli központi nevelőműhely fiatal birkózói nemzetközi edzőtáborban vehettek részt New Yorkban, majd versenyen is kipróbálhatták magukat, amelyen kazah, kirgiz, norvég, osztrák, svájci, svéd, új-zélandi, üzbég indulók is szőnyegre léptek. A viadalon az U17-es vb- és Eb-győztes Elekes Enikő, illetve az U17-es Eb-bronzérmes Nyikos Veronika is aranyérmet nyert, míg Terék Gerda a másodikként, Fáth Laura harmadikként zárt, valamint Ritter Szofi az ötödik lett súlycsoportjában. „Nagyon jó, élménygazdag másfél hetet tölthettünk New Yorkban, fantasztikus volt a hangulat, remek helyen edzhettünk, kicsit kiszakadtunk az otthoni edzések monotonitásából, szóval minden szempontból megérte az amerikai utazás – nyilatkozta Nyikos Veronika az Utánpótlássportnak, aki elmondta, hogy az edzések között – amennyire idejük engedte – a várost is felfedezték. – Az egyetlen probléma talán az volt, hogy nekem nagyon kevés edzőpartner jutott a súlycsoportomban, emiatt leginkább fiúkkal edzettem kint, de ezt már megszoktam itthon is, így igazából nem jelentett nagy gondot. Végig keményen dolgoztunk, az edzéseken szinte egytől egyig iszonyatosan elfáradtunk, de remek ízelítőt kaptunk az amerikai birkózókultúrából. Az amerikaiak teljesen másképp fogják fel az egészet. Hihetetlen, hogy mennyire magabiztosak – elhiszik, hogy gyakorlatilag bárkit legyőzhetnek a világon, ám ha kikapnak, nem élet-halál kérdése számukra a vereség, nem omlanak össze lelkileg. Komolyan veszik a munkát, ugyanakkor még is lazán fogják fel a dolgokat, mi viszont túlságosan rágörcsölünk sokszor. A mentalitás terén biztosan lenne mit tanulnunk tőlük." Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.