UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2022-04-21 17:42

A hónap utánpótlásedzője: Jákó Csabáé a márciusi díj

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője márciusi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Jákó Csaba zsombói sportlövőedzőé lett.

Az idén alapított díj harmadik kiírásának három jelöltje Jákó Csaba zsombói sportlövő-, Galli Zsolt békéscsabai vívó- és Szabó Krisztián szegedi rövid pályás gyorskorcsolyaedző volt. A kuratórium döntése alapján a márciusi elismerést – és az azzal járó 200 ezer forintot – a zsombóiak 50 éves trénere érdemelte ki.

Balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatója, dr. Hammerl László olimpiai bajnok sportlövő, a márciusi győztes Jákó Csaba, Sinka László, a sportlövőszövetség főtitkára és Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója Fotó: Mura László
Balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatója, dr. Hammerl László olimpiai bajnok sportlövő, a márciusi győztes Jákó Csaba, Sinka László, a sportlövőszövetség főtitkára és Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója Fotó: Mura László
Jákó 25 év válogatottság után, 12 évvel ezelőtt, mondhatni, családi vállalkozásként (édesapja, dr. Jákó Gyula elnök és felesége, Szakonyi Gerda szakedző segítségével) alapította meg a Cél-Tudat Sportlövő és Szabadidős Sportegyesületet, amelynek székhelye a Szeged melletti kistelepülés, Zsombó, ahol a klub kezdeményezésére mára korszerű lőtér is létesült. Jákó az évek során a helyi, valamint a környékbeli, lövészet iránt érdeklődő fiatalokból remek és sikeres közösséget épített. A sportágra nem jellemzően több szakágban (puska, pisztoly, parasportlövészet, számszeríjászat, target sprint) is ért el sikereket edzőként. Tanítványai közül 2017-ben csapatban junior-világbajnok lett a pisztolyos Nagy Vivien és junior Eb-t nyert a puskás Kovács Csaba. Két évvel később lánya, Jákó Miriam tagja volt a Budapesten Eb-győztes ifjúsági légpisztolyos válogatottnak, és ebben az esztendőben döntötte meg az akkor csupán 12 éves Csendes Dávid Péni István országos serdülőcsúcsát légpuskában. A kis klub számos korosztályos országos bajnoki címmel és dobogós helyezéssel is büszkélkedhet. Márciusban Jákó Csaba hat tanítványa nyert érmet Európa-bajnokságon. A 17 éves Rescsik Csaba junior-világrekordot elérve szerzett bronzérmet a norvégiai felnőtt para Eb-n. Ezzel a hazai parasportlövészet első puskás érmét nyerte világversenyen. Majd az épek szintén Hamarban tartott junior Eb-jén egyéni aranyat nyert a 18 esztendős Jákó Miriam, aki csapatban és vegyes párosban (Nagy Bálinttal) bronznak örülhetett a légpisztolyos mezőnyben, Vegyes párosban (Bajos Gittával) ezüstérmet szerzett Csendes Dávid, aki csapatban ugyancsak a dobogó harmadik fokára állhatott a légpuskások között. Csendes – aki a küldöttség legfiatalabb tagjaként, 15 esztendősen indult a nála öt évvel idősebbek között – egyéniben is a nyolcas döntőbe jutott. A díjátadón Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatója, Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója, valamint Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője mellett az 1964-ben olimpiai bajnok sportlövő, dr. Hammerl László és a sportági szövetség főtitkára méltatta Jákó Csaba munkáját.
Jákó Csaba a díjátadón felidézte, hogy dr. Hammerl Lászlótól kapta élete első sportlövőcipőjét Fotó: Mura László
Jákó Csaba a díjátadón felidézte, hogy dr. Hammerl Lászlótól kapta élete első sportlövőcipőjét Fotó: Mura László
„A Jákó család iskolai szakkör keretében kezdett el foglalkozni a lövészet iránt érdeklődő gyerekekkel, majd saját házuk teraszán alakított ki két lőállást – idézte fel a kezdeteket a Nemzet Sportolója, a korábban szövetségi kapitányként is tevékenykedő Hammerl, majd így folytatta: – Csaba edzői pályája éked bizonyítéka annak, hogy a sikerért nemcsak dolgozni muszáj, hanem folyamatosan vágyni is kell rá.” Sinka László úgy fogalmazott, hogy a mostani díj egyben „üzenet a végeknek. Hogy igenis figyelnek rájuk, és nem pusztán a sportág szereplői értékeli a munkájukat.” Hozzátette: „Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem Jákó Csaba zsombói edzői tevékenységét, akkor az a törődés volna.” „„Bár egyéni sportágat űzünk, utánpótlásedzőként fontosnak tartom a csapatmunkát. Eddigi sikereinket az a rengeteg alázatos munka eredményezte, amit a sportolóink és a szüleik együtt végeztek, meg amit a család és a számos jó barát közösen tett hozzá az évek során. Az pedig külön öröm a számomra, hogy annak a Hammerl Lászlónak a jelenlétében vehettem át ezt a díjat, akitől kiskölyökként az első sportlövőcipőmet kaptam…” – összegzett a Cél-Tudat SE vezetőedzője.