UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2022-04-27 09:03

Szinte az egész nyáron (arany)érmekért harcolhatnak az utánpótlás leány kézilabda-válogatottak

Három leány utánpótlás-világversenyt is rendeznek a nyáron, a juniorok és az ifjúságiak vb-re, a debütáló serdülők pedig EYOF-ra készülhetnek.

Tavaly a junior és ifjúsági leányválogatott is Európa-bajnoki aranyérmet ünnepelhetett, ráadásul úgy, hogy egyetlen mérkőzést sem vesztettek az útjuk során. Az idén az U20-as, illetve az U18-as világbajnokság vár rájuk.

A junior lányok kétszer már nyertek Celjében, harmadszorra is megpróbálják Forrás: NEKA
A junior lányok kétszer már nyertek Celjében, harmadszorra is megpróbálják Forrás: NEKA
Az idősebbek két kontinensbajnoki siker után térhetnek vissza ismét Celjébe, hogy immár a világot is meghódítsák. Könnyű dolguk persze biztosan nem lesz, hiszen részint fejlődnek a riválisok is, részint pedig a korábbi évekkel szemben az idén már nem együtt Balatonbogláron, hanem az ország minden pontján, NB I-es klubokban készül a csapat nagy része, vagyis kevesebb idő jut a közös munkára. A felkészülési mérkőzésen mutatott teljesítmény viszont egyelőre biztató, egyetlen rivális sem tudta igazán megszorítani ifj. Kiss Szilárd csapatát. Az ifjúságiak maradnak a délszláv térségben, Podgorica után az idén nyáron Észak-Macedónia fővárosába Szkopjéba látogatnak. A vb-t az eredetileg Grúziában tartották volna, és a korábbi időponthoz képest négy nappal előre is hozták, így július 30-tól augusztus 10-ig tart majd. Az ifik is remekül szerepeltek az elmúlt hónapokban az edzőmeccseken, nekik ráadásul még az az előnyük is megvan, hogy a keretből sokan játszanak a Nemzeti Kézilabda Akadémián Bohus Bea szövetségi edző irányítása alatt. És nem szabad megfeledkezni a serdülőkről sem, akik a besztercebányai EYOF-on mutatkozhatnak be tétmérkőzésen a nemzetközi porondon. Éppen ezért nehéz is kiszámítani, mire lehetnek képesek a nyolccsapatos tornán, ám ha az utóbbi mérkőzések eredményeit nézzük, valamint az elmúlt évek tapasztalataira gondolunk, valami azt súgja, hogy nem lesz rossz a Penszki Gergely vezette 2006-2007-es korosztály sem.

Az utánpótlás kézilabda-válogatott nyári világversenyei: U20-as női világbajnokság, Celje (Szlovénia), június 22-július 3. H csoport: Magyarország, Lengyelország, Egyiptom, Egyesült Államok Serdülő leány EYOF, Besztercebánya (Szlovákia), július 24-30. U18-as leány-világbajnokság, Szkopje (Észak-Macedónia), július 30-augusztus 10.

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.