UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-04-28 09:04

Kosárlabda: Miklós Melinda olyannyira szintet lépett a Szekszárdban, hogy felnőttválogatott-meghívó lett a jutalma

Az elmúlt évadban már nemcsak epizód-, hanem időnként akár főszerep is jutott a mindössze 18 éves Miklós Melindának az Atomerőmű KSC Szekszárd kosárlabdacsapatában. A fiatal bedobó a teljesítménye – a játék minden elemében – látványosan feljavult, és az NB I/A-csoport mellett már az Euroligában is igazolta tehetségét, így nem meglepő, hogy fejlődésére Székely Norbert szövetségi kapitány szintén felfigyelt, és meghívta a felnőttválogatott májusi összetartására.

Az U20-as fiatalok közül többen is kiemelkedően teljesítettek a női NB I/A-csoportos kosárlabda-bajnokság 2021-22-es évadában, azonban közülük is talán a legnagyobb előrelépést Miklós Melinda tette. Az ezüstérmesként záró Atomerőmű KSC Szekszárd 18 éves játékosa mind támadásban, mind védekezésben nagyobb feladatot kapott Zseljko Djokics csapatában, amellyel élt is. A bajnoki végjátékban, a 3–0-ás soproni sikerrel végződő döntőben is kulcsszerep hárult rá: az első meccsen például 17 pontot – közte öt triplát – dobott az újdonsült Euroliga-győztes otthonában, illetve a pontjai mellett rendre az Euroliga-döntő MVP-je, Gabby Williams ellen kellett védekeznie.

Miklós Melinda a játék minden elemében szintet lépett az elmúlt évadban Fotó: Girgász Péter / MKOSZ
Miklós Melinda a játék minden elemében szintet lépett az elmúlt évadban Fotó: Girgász Péter / MKOSZ
„Nagyon örülök, hogy ilyen sokat fejlődtem, és sikerült megugranom a következő szintet. Összességében több és nagyobb szerepet kaptam, és a szakmai stáb, illetve a csapattársak pozitív visszajelzéseinek köszönhetően egyre nagyobb lett az önbizalmam a szezon folyamán – nyilatkozta Miklós az Utánpótlássportnak, majd kiemelte edzője fontosságát. – Zseljko rengeteget foglalkozott velem, folyamatosan támogatott, és remek viszontlátni, hogy ez kifizetődött a pályán." Elmondása szerint a tavalyi válogatottsiker, a debreceni U19-es világbajnokságon megszerzett bronzérem önmagában is hatalmas lendületet adott neki ősszel, amely nem is csoda, hiszen magyar csapat korábban nem ért hasonló sikert a korosztály vb-történetében. „A válogatott után ősszel feldobottan, de kicsit fáradtan vágtam neki a bajnokságnak, és az elején nem is ment úgy, ahogy elvártam volna magamtól. Vissza kellett rázódnom a szekszárdi szerepembe, amely teljesen más mint a válogatottban. Ráadásul a bedobó poszt mellett ősszel elkezdtem már irányítóként is játszani, amely eleinte egyáltalán nem volt egyszerű, mert korábban soha nem játszottam ezen a poszton ilyen magas szinten, viszont úgy érzem, idővel egyre jobban beletanultam. Nyilván mindig akadnak hibák, éppen ezért most sem vagyok maradéktalanul elégedett, a következő évadban még ennél is jobb szeretnék lenni. Tisztában vagyok vele, hogy bőven tudok még fejlődni minden téren. Emellett az a cél, hogy a csapattal legalább ilyen, de lehetőleg még sikeresebb szezont zárjunk" – fogalmazott Melinda.
Miklós Melinda már az Euroligában is bizonyíthatott hétről hétre Fotó: Rébay Viktor / FIBA.Basketball
Miklós Melinda már az Euroligában is bizonyíthatott hétről hétre Fotó: Rébay Viktor / FIBA.Basketball
Akinek a játékpercei gyakorlatilag nem változtak a korábbi évadhoz képest (19,6-ról 20,8-ra emelkedett a 2021-22-es bajnokságban), viszont a pályán mutatott teljesítményében megkérdőjelezhetetlen az előrelépés. A meccsenkéti pontátlaga az alapszakaszban 4,6-ről 7,1-re nőtt, és hogy nemcsak a pontokban javult, az is igazolja, a tavalyi 6,3-as VAL-mutatója után ezúttal 10,6-et ért el találkozónként. Továbbá 2,1 szerzett labdájával a teljes felnőttélvonal negyedik legjobbjaként zárt. Ugyanakkor februárban a Magyar-kupa nyolcas döntőjében súlyos bokasérülést szenvedett, amely miatt másfél hónapot ki kellett hagynia. Bár akkor ez megtörte a remek formáját, a rájátszásban ismét jól teljesített. „Nem szeretek kihagyni egyetlen edzést vagy mérkőzést sem, mert ez szolgálja a további fejlődésemet, emiatt mentálisan is megviselt a sérülés. Azonban hihetetlenül hálás vagyok a többieknek a csapatban, hogy ekkor ott álltak mellettem, amikor igazán szükségem volt a támogatásukra. Olyan szoros kapcsolat alakult ki a lányokkal, ami átlendít az ilyen nehézségeken. Nem engedték meg, hogy rossz kedvem legyen, amikor sérült voltam, így csak a cél, vagyis a visszatérés lebegett a szemem előtt. Szerencsére ugyanúgy segítenek és biztatnak, ha netán hullámvölgybe kerülök, és gyengébben megy a játék."
Mindössze 18 évesen kapott meghívót a felnőttválogatottba Miklós Melinda Fotó: Girgász Péter / MKOSZ
Mindössze 18 évesen kapott meghívót a felnőttválogatottba Miklós Melinda Fotó: Girgász Péter / MKOSZ
Az Atomerőmű KSC Szekszárd a klub történetében először szerepelhetett az Euroligában, és Miklós Melinda is bemutatkozhatott a legrangosabb európai kupasorozatban, sőt egy meccs kivételével valamennyi találkozón pályára lépett (15 meccsen 18,0 percet átlagolt, ez idő alatt 2,4 pontot, 1,9 lepattanót, 1,5 gólpasszt és 1,5 labdaszerzést jegyzett.) „Nehéz erről pozitív szájízzel beszélni, mert nem sikerült meccset nyernünk a csapattal, de persze rengeteget profitáltunk ezekből a mérkőzésekből. Személy szerint nekem is sokat adott az Euroliga, mert olyan játékosok ellen játszhattam, akik eddig csak a tévében láthattam, most pedig a saját kézből tapasztaltuk meg, hogy a rendkívül erős magyar bajnoksághoz képest is teljesen más szint. Óriási kihívásként éltük meg az egész sorozatot, és nagyon motivál minket, hogy a következő évadban ismét ott lehessünk."  Eközben remek teljesítménye elismeréseként néhány napja első alkalommal meghívót kapott a felnőttválogatott keretébe. Székely Norbert csapata májusban háromhetes összetartáson vesz részt, majd Portugáliában játszik felkészülési meccseket. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.