UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2022-04-30 11:39

Sakk: fiatal magyar csapatok küzdenek a Mitropa-kupán

A magyar férfi- és a női sakkválogatottban is három utánpótláskorú játékos bizonyíthat a közép-európai országok hagyományos versenyén, a Mitropa-kupán, melynek ezúttal Korzika ad otthont.

Szombattól bő egy héten át a közép-európai válogatottak hagyományos sakkversenyén, a Mitropa-kupán küzd a férfi- és a női válogatott, soraiban több tinédzserrel. A tízcsapatos (a férfiaknál most csak kilenc) viadal helyszíne ezúttal Korzika, az együttesek kilenc fordulóban, négy-négy táblán mérkőznek egymás ellen.

A nem egészen 15 éves Gaál Zsóka a női válogatott első táblás játékosa a Mitropa-kupán Forrás: Magyar Sakkszövetség
A nem egészen 15 éves Gaál Zsóka a női válogatott első táblás játékosa a Mitropa-kupán Forrás: Magyar Sakkszövetség
A férficsapatban a rutinos Erdős Viktor és Németh Miklós mellett ott van a 19 esztendős Kozák Ádám, a 16 éves Csiki Endre, valamint a csupán 15 éves Pásti Áron. A női válogatottban a küldöttség legfiatalabb tagja, a 15. születésnapját hétfőn ünneplő Gaál Zsóka az első táblás játékos. Mellette az utánpótlást képviseli a 16 esztendős Karácsonyi Kata és a 2005-ös születésű Demeter Dorina. Ők Juhász Barbarával és Terbe Zsuzsannával alkotnak egy gárdát. „Kicsit úgy tekintünk a Mitropára, mint a későbbi válogatottság előkapujára, így szeretnénk lehetőséget nyújtani a legjobb fiataloknak – mondja az ifjúsági szövetségi kapitány posztját is betöltő csapatvezető, Gonda László. – Kozák Ádám a 2019-es Mitropa-kupa-győztes csapat tagja és legjobb pontszerzője volt, ő a legerősebb juniorkorú játékosunk, míg Gaál Zsóka sikeresen debütált korábban a felnőttválogatottban, és nagyszerű időszak áll mögötte. Ha ott folytatja, ahol a korábbi versenyeken abbahagyta, akkor nagyon elégedett leszek. A férfiaknál Csiki Endre és Pásti Áron kapott lehetőséget, ők jelenleg ranglistavezetők a tizennyolc évnél fiatalabbak között. A sokszoros válogatott és magyar bajnok Erdős Viktor játszik az egyes táblán, Németh Miklós pedig szintén erős játékos. A női mezőnyben Zsóka mellett Demeter Dorina és Karácsonyi Kata is tehetséges fiatal. Ott van előttük az esély, hogy a későbbiekben a felnőttválogatott tagjai legyenek. Terbe Zsuzsanna magyar bajnok a nők között, Juhász Barbara pedig remek támadójátékos.” A szakember elmondta, a kerethirdetésnél a jó forma mellett az is szerepet játszott, hogy ki mennyire csapatjátékos. A női együttes a tavalyi, hibrid formában lebonyolított Mitropa-kupán ezüstérmet szerzett (Gaál Zsóka és Karácsonyi Kata akkor is ott volt). A válogatottak ezúttal is bíznak a kiváló szereplésben. „Nagyon izgalmas versenynek nézünk elébe, amely mindenkinek komoly szakmai kihívást jelent, de azt hiszem, hogy ezt szeretjük” - zárja Gonda László.

A férfiversenyben résztvevő válogatottak: Svájc, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Csehország, Korzika, Magyarország, Németország, Szlovákia A női versenyben résztvevő válogatottak: Svájc, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Csehország, Szlovénia, Magyarország, Németország, Szlovákia, Horvátország

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.