UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-05-08 18:02

Kosárlabda: drámai körülmények között a Csata DSE nyerte meg az U16-os lányok bajnoki döntőjét

Óriási küzdelemben, 17 pontos hátrányból fordítva a Csata DSE csapata diadalmaskodott a fináléban a hazai pályán játszó NKA Pécs ellen az U16-os leány kosárlabda-bajnokság országos döntőjében.

A Csata DSE a Soproni Darazsak Sportakadémia, az NKA Pécs a Kecskeméti KA legyőzésével jutott be az U16-os lányok bajnoki fináléjába a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián rendezett nyolcas döntőben. Az aranycsatában a házigazdák kezdtek jobban, Piukovits Dorka vezérletével a hatodik percben már 11–5-re vezettek, majd Subotic Milka és Rátkai Eszter is beszállt a pécsi pontgyártásba, minek köszönhetően a nyitónegyed végére már 13 pontosra nőtt az előnyük (22–9). A második etap elején folytatta remeklését Eördögh Edit együttese (28–11) – ekkor úgy tűnt, akár nagyon hamar eldőlhet a bajnoki cím sorsa. Azonban a fővárosiak – Toman Rékával és Gábor Lilivel az élen – gondoskodtak róla, hogy ne így legyen: Tursicsné Iván Krisztina tanítványai villámgyorsan felzárkóztak tíz ponton belülre, mi több a nagyszünetre már csak négyre csökkentették hátrányukat (34–30).

A Csata DSE nyerte az országos döntőt az U16-os lányok között Forrás: NKA Péccs
A Csata DSE nyerte az országos döntőt az U16-os lányok között Forrás: NKA Péccs
A fordulást követően Toman, illetve Gábor ismét betalált közelről, ezzel már egyenlő volt az állás (34–34). A következő periódusban fej fej mellett haladtak a felek, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett minimálisan. Majd Subotic Milka és Szakolczi Diána percei jöttek pécsi részről, amellyel ismét elléptek, így nyolcpontos fórral kezdhették meg a záró tíz percet (51–43). Toman Dóra triplája nyitotta a végjátékot (51–46), amellyel újra kiélezetté vált a mérkőzés. A Toman ikrek másik tagja, Réka és Gábor Lili továbbra is tarthatatlannak bizonyult, és a kettős pontjaival hat perccel a vége előtt kiegyenlített a Csata (58–58). Erre Rátkai büntetőjével, illetve Subotic hárompontosával reagált a mecsekaljai alakulat (62–58). A meccs első felében halványabban teljesítő, ám a végére abszolút belelendülő Toman Dóra ekkori kétszer is betalált kintről, ezzel pedig már ők álltak jobban (62–64). Az utolsó percekben a Csata DSE már nem engedte ki a kezéből az előnyt, 71–67-re megnyerte a döntőt, és megvédte korosztályos bajnoki címét. A döntő legértékesebb játékosának a 20 pontig, 9 lepattanóig és 3 gólpasszig jutó Gábor Lilit választották. Korábban a bronzcsatában a Sopron simán verte a Kecskemétet, az ötödik helyet a DVTK szerezte meg a Vasassal szemben, míg a Zsíros Akadémia felülmúlásával a BEAC zárt hetedikként.

A VASÁRNAPI HELYOSZTÓK EREDMÉNYEI: Döntő: Csata DSE–NKA Pécs 71–67 Bronzmérkőzés: Soproni Darazsak Sportakadémia–Kecskeméti KA 70–36 Az 5. helyért: DVTK Akadémia–Vasas Akadémia 79–58 A 7. helyért: BEAC-Újbuda–Zsíros Akadémia Kőbánya 78–74

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.