UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2022-05-10 18:22

Súlyemelés: helytálltak a legények a junior-világbajnokságon

A juniorkorú súlyemelőket a görögországi Heraklion várta az idei világbajnokságra, amelyre 61 ország nevezte legjobbjait, s a háromszáz erős ifjú között két magyar próbált szerencsét: Fekécs Szilárd és Lucz Levente. Egyikük sem vallott szégyent.

A 2002-ben és azután születettek „súlyos” világrandevúján ezúttal csak a legények mezőnyében voltunk érdekeltek, s a rajtlisták ismeretében nemcsak érmes, de még vérmes reményeink sem igazán lehettek. Még akkor sem, ha két tehetséges és fejlődőképes fiatalunk lépett a versenydobogóra, mivel a mezőnyben mindkettőjük súlycsoportjában a mieinkénél veretesebb eredményeket felmutató riválisok indultak zömmel. Ennél fogva az elvárás velük szemben a tisztes helytállás lehetett, vagyis az, hogy egyéni legjobbjukat érjék el, sőt ha lehet, javítsák meg, aztán majd kiderül, hogy a produkció mit ér helyezésben.

Fekécs Szilárd sérülten is beállította országos lökéscsúcsát
Fekécs Szilárd sérülten is beállította országos lökéscsúcsát
Fekécs Szilárd, a Békési TE 81 kilós emelője négy nappal 18. születésnapja után veselkedhetett neki a rúdra felpakolt koloncok megmozgatásának, hangulatát azonban nyilvánvalóan káros irányban befolyásolta, hogy a vb előtt nem sokkal még erős derékbántalmakkal küszködött. Balog János tanítványa a 131 kilós szakítását ezzel együtt szépen teljesítette, viszont a 135-ös, majd a 136-os javítási kísérlet is kifogott rajta, így itt elmaradt 137 kilós országos csúcsától. Lökésben 160-on kezdett, majd a 165-ös magyar rekordja beállítását jelentő második gyakorlata is rendben volt. Teljesen egészségesen alighanem ment volna neki a 167 kg is, így viszont harmadik fogása nem volt sikeres, és az összetettben elért 296 kilogrammal végül a 13. helyet szerezte meg húszfős súlycsoportjában, amelynek egyébként ő volt az egyik legfiatalabb résztvevője. Megjegyzendő: idén áprilisban felállított 302 kilogrammos magyar csúcsával is csupán egy hellyel tudott volna előrébb végezni.
Lucz Levente összetettben hét kilót javított egyéni legjobbján Forrás: mssz.hu
Lucz Levente összetettben hét kilót javított egyéni legjobbján Forrás: mssz.hu
Lucz Levente, az Oroszlány VSEE 109 kg-os versenyzője tizenegy vetélytárssal számolhatott a vébén, ahol remek szériával állt elő. Az első fogásnemben a 133, a 137, majd a 140 kilóval is eredményesen megbirkózott, s három jó gyakorlatot mutatott be lökésben is, ahol 162-166-169 kg volt a sikeres „számtani sora” Likerecz Attila 19 éves tanítványának. A 140 kiló egyéni szakításcsúcsot jelentett számára, ahogyan az összetettben produkált 309 kilogrammot is eddigi legjobb egyéni teljesítményeként könyvelhette el, ami a teljes rangsorban kilencedik helyezést ért. Korábbi legjobbja, amelyet idén áprilisban, a Hajdu Zrt. Kupán ért el, 302 kg volt. További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.