UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2022-05-11 20:58

Torna: a súlyos sérülése után Balzsay Hanna újra remekel, de a legjobb formáját az EYOF-ra és az Eb-re időzíti

A decemberi térdsérülésekor úgy tűnt, hogy a KSI 14 éves tornászának, Balzsay Hannának az idei év első felét teljes egészében ki kell hagynia, ám kiemelkedő elszántságának is köszönhetően a tervezettnél előbb visszatérhetett, mi több az elmúlt hetekben már a versenyeken is szállítja a szebbnél szebb teljesítményeket az ifjúságiak mezőnyében.

Nem éppen ideálisan ért véget az elmúlt esztendő a hazai ifjúsági korosztály egyik legtehetségesebb tornászának, Balzsay Hannának, ugyanis a KSI 14 éves ígérete decemberben az egyik edzésen, a gerendagyakorlat tökéletesítése közben egy rossz lépés után olyan szerencsétlenül esett le a szerről, hogy részleges térdszalagszakadást szenvedett.

Balzsay Hanna a térdsérülése után újra remek formában  Forrás: Tomcsányi Gusztáv
Balzsay Hanna a térdsérülése után újra remek formában Forrás: Tomcsányi Gusztáv
„Ekkor úgy tűnt, hogy Hannának akár négy-hat hónapot is ki kell hagynia, sőt megkérdeztem tőle, hogy a sérülés miatt nem akarja-e esetleg abbahagyni – kezdte Balzsayné Reubl Tünde, Hanna edző-édesanyja az Utánpótlássportnak, aki korábban szintén válogatott tornász volt. – De hajthatatlannak bizonyult, hogy mielőbb vissza fog térni, mert nyáron mindenképpen ott akar lenni az EYOF-on és az Európa-bajnokságon. Éjjel-nappal azon dolgozott, hogy a lehető leggyorsabban felépüljön, mert a torna a mindene. Folyamatosan járt a gyógytornára, és az elképesztő akaraterejének is köszönhetően három hónap után már újra edzhetett."  Majd áprilistól már a teljes értékű munkát is elkezdhette a tréningeken. „Közvetlenül a sérülés után nagyon mélyponton voltam lelkileg – vette át a szót Hanna. – Mivel elsőre azt hittük, hogy elkerülhetetlen a műtét, és akár az egész évet ki kell hagyni emiatt, viszont a nyári világversenyeket biztosan. Így amikor kiderült, hogy csak részleges a szakadás, és nem kell műteni, nagyon megörültem, hiszen ezzel lerövidülhetett a rehabilitáció. Hála a fantasztikus gyógytornászomnak ideálisan, sőt a vártnál is jobban alakult a felépülés." Így a reménység már a szezon első versenyén, az április végi Matolay Elek-emlékversenyen rajthoz állhatott, és elmondása szerint még őt is meglepetésként érte, hogy a nemzetközi mezőnyben a harmadik helyen zárt az egyéni összetettben. Ezt követően a szerenkénti döntőkben további két bronzérmet (felemás korlát és gerenda) szintén begyűjtött, valamint a viadal csúcspontjaként aranyérmet nyert talajon.
Balzsay Hanna Fotó: Tomcsányi Gusztáv
Balzsay Hanna Fotó: Tomcsányi Gusztáv
„Egyáltalán nem számítottam ehhez hasonló jó eredményekre az első versenyen. A kihagyás után nem is a legnehezebb gyakorlataimmal álltam ki a versenyre, viszont azokat próbáltam tökéletesen végrehajtani, ez szerencsére hellyel-közzel sikerült. De nagyon meglepődtem, hogy ez összetettben például harmadik helyet ért. A talajon megszerzett aranyérem hatalmas plusz volt, mert már annak is örültem, hogy egyáltalán bejutottam a fináléba." Majd egy hétre rá, az ifjúsági szerenkénti országos bajnokságon egyenesen tarolt. Mind a négy szeren aranyérmet szerzett, és a pontszámokban egyaránt javult a Matolay Elek-emlékversenyhez képest. „Bár csak egy héttel telt el a két verseny között, de sokat tudtam »tisztítani« a gyakorlataimat ez idő alatt. A felemás korláton már azzal elégedett lettem volna, ha dobogóra állok, éppen ezért meglepetésként hatott, amikor kiírták, hogy az első lettem – mondta Balzsay, majd kiemelte, hogy a nyári világversenyeken már a csúcsformáját hozná. – A talajon már közel járok a legnehezebb gyakorlatomhoz, de például korláton még bőven tudok fejlődni, mivel korábban kisebb könyöksérülés akadályozott a fejlődésben. Szeretnék folyamatosan javulni a nyárig, és az EYOF-on és a korosztályos Eb-n a legjobbamat nyújtani." További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.