UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-05-12 13:14

Atlétika: nem fontosak az érmek, ha a fiatalok érnek – új szakreferenssel készül az utánpótlás

A Magyar Atlétikai Szövetség frissen kinevezett utánpótlás-szakreferense, Scherer Tamás szoros, eredményes együttműködésben bízik a fiatalokkal és az edzőikkel.

Néhány héttel ezelőtt a Magyar Atlétikai Szövetség Scherer Tamást nevezte ki a szervezet utánpótlás-szakreferensének. A 48 éves szakember Kovács Zoltánt váltotta a poszton, és nagy elánnal vetette bele magát a munkába, amely nem ígérkezik könnyűnek. Már csak azért sem, mert az idén számos korosztályos világesemény előtt állnak a hazai fiatalok.

Scherer Tamás FORRÁS: SZEKSZÁRDI SPORTKÖZPONT NKFT.
Scherer Tamás FORRÁS: SZEKSZÁRDI SPORTKÖZPONT NKFT.
Scherer természetesen azért vállalta el a felkérést, mert hisz abban, hogy ebben a szerepkörben is megállja a helyét. Az ifjú versenyzőket jól ismeri, több mint huszonöt éve kezdett edzősködni, 1999 óta pedig Tolna megyében tevékenykedik, ahol jelenleg a Szekszárdi Sportközpont NKft. sportkoordinátori feladatait látja el.  „Főként az idei számos korosztályos világverseny miatt hirtelen rengeteg mindent kell átlátnom, de a szakági referensekkel és Scheidler Géza sportszakmai igazgatóval már kidolgoztunk egy korábbinál részletesebb éves programot. Utánpótlás-szakreferensként az első évben a legfőbb feladatom az lesz, hogy folyamatosan figyeljem a fiatalokat, kapcsolatot tartsak az edzőikkel, minél jobban belelássak a felkészítésükbe, és segítsem a fejlődésüket.” 
Herczeg György gerelyhajításban tartozik az U20-asok világelitjéhez FOTÓ: MAKÓ ÉVA/MASZ
Herczeg György gerelyhajításban tartozik az U20-asok világelitjéhez FOTÓ: MAKÓ ÉVA/MASZ
Nemes, ugyanakkor felelősségteljes, és talán picit hálátlan szerepkör is az utánpótlásban dolgozó sportvezetőké. Hiszen, ha egy-egy világversenyen nem az elképzelések szerint teljesítenek a fiatalok, akkor a számonkérés őket találja meg először. Az ifjúkori megméretések azonban csak a folyamat részét képezik, mely során az ígéret igyekszik eljutni a felnőttélsportig. Jó kérdés tehát, hogy miben mérik – jelen esetben – az utánpótlás-szakreferens munkájának az eredményességét?  „Elsősorban nem abban gondolkodom, hogy a korosztályos világversenyeken hány érmet szerzünk, és mellette milyen helyezéseket érünk el. A többi sportághoz hasonlóan az atlétikában is az a kulcskérdés, hogy azokat a gyerekeket, akik reményteljes pályafutásba kezdenek, a sportágban tudjuk-e tartani. A cél az, hogy a mostani fiatalok közül minél többen eljussanak a 2028-as vagy a 2032-es olimpiára, és ott jó eredményben bízhassanak. A felkészítésük viszont nagyon összetett dolog. Mindenki más személyiség, így különböző módokon kell foglalkozni velük. Szeretném minél jobban megismerni az edzők munkáját meg a gyerekek mindennapjait, és alaposan feltérképezni, hogy kiben milyen lehetőségek rejlenek.” 
A kalapácsvető Viszkeleti Villő vezeti az U18-asok világranglistáját FOTÓ: TOM SCH
A kalapácsvető Viszkeleti Villő vezeti az U18-asok világranglistáját FOTÓ: TOM SCH
Scherer szerint a fiatalabb korosztályok megfelelő képzése érdekében elindított programok (Kölyökből Atléta, Sport XXI) is jól működnek, de a rendszerek egymásra épülésén még van mit csiszolni.  „Még el kell érnünk, hogy az edzők is magukénak érezzék a programokat. A magam példáján is tudom, hogy manapság az utánpótlástréner jó néhány korosztállyal foglalkozik egyszerre, és ennek részben a létszámhiány is az oka. Éppen ezért nagyon fontos lenne a testnevelők megfelelő bevonása. Azt látom, hogy ők nagyrészt nem önszántukból háttérbe szorultak, és kevés az olyan közöttük, aki aktívan részt tud vállalni egy-egy szakosztály munkájában. Pedig ez az együttműködés lehet a későbbi sikeresség egyik alapja.”  Kiemelkedő sikereket tavaly is szolgáltattak a hazai tinédzserek. Az U20-as Eb-n az akadályfutó Varga Gréta ezüstöt, az U20-as vébén a többpróbázó Szűcs Szabina és a gátfutó Tóth Anna bronzérmet nyert a számos előkelő magyar helyezés mellett.
A gátfutó Tóth Anna a tavalyi bronzérme után bizonyítana újra az U20-as vb-n FOTÓ: TOM SCH
A gátfutó Tóth Anna a tavalyi bronzérme után bizonyítana újra az U20-as vb-n FOTÓ: TOM SCH
Varga és Tóth még az idén is ezt a korosztályt erősíti, rájuk a kolumbiai Caliban vár U20-as vb augusztusban. Az U18-asok számára Jeruzsálemben Eb-t, Besztercebányán EYOF-ot rendeznek júliusban, és mindemellett több válogatott-viadal, Gymnasiade, valamint Universiade is szerepel a nyári nemzetközi versenynaptárban.   „Tavaly a járványhelyzet nem tette lehetővé, hogy a világversenyeken minden ország képviseltesse magát, az idén várhatóan erősebb mezőnyökre számíthatunk. Szerencsére több versenyszámban vannak sokra hivatott atlétáink, közülük a dobóink világviszonylatban is remekül teljesítenek. Mellettük nagyobb figyelmet kell fordítanunk a váltókra, hiszen az atlétikában is fontos a csapatszellem erősítése. Ha négy sportoló kész együttműködni, és a saját érdekeit kicsit háttérbe szorítani, akkor váltóban is nagyszerű eredményre lehetünk képesek.”  További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.