UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2022-05-13 12:09

Cselgáncs: háromszáz ukrán fiatal talált menedéket Magyarországon

Széles körű összefogással, a Nemzetközi Judo Szövetség kezdeményezésére, a Magyar Judo Szövetség szervezésében, illetve a magyar kormány hathatós támogatásával háromszáz ukrán gyermek érkezett hazánkba.

A világ hetek óta értetlenül figyeli, mi történik Ukrajnában. A dzsúdócsalád viszont nemcsak figyel, hanem cselekszik is. Ezt bizonyítja a Magyar Cselgáncs Szövetség kezdeményezésére indult összefogás is: csaknem háromszáz ukrán fiatal érkezett Magyarországra, ők a háború elől menekülve most valamelyest megnyugodhatnak – írja honlapján a hazai szövetség.

Háromszáz fiatal ukrán cselgáncsozót fogadott be hazánk Forrás: MJSZ
Háromszáz fiatal ukrán cselgáncsozót fogadott be hazánk Forrás: MJSZ
Néhány héttel ezelőtt háromszáz tizennyolc évnél fiatalabb ukrán dzsúdós talált menedéket Romániában, amíg másokat Németországban fogadtak be. Az Ukrajnát segítő országok mind jelen vannak, és aktívan támogatják az országukból elmenekülő családok millióit. A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) által koordinált „No Borders" (Nincsenek határok) akció egyre több olyan klubot fog össze, amely szeretne hozzájárulni a menekülteket segítő erőfeszítésekhez, s közben az IJF rendszeres kapcsolatban áll más szervezetekkel is a segítségnyújtások optimalizálása érdekében. Marius Vizer, a nemzetközi szervezet elnöke így nyilatkozott. „A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség ezen akciója kézzelfogható példája a dzsúdó azon értékeinek, amelyek minden törekvésünkben vezérelnek bennünket. Örülök, hogy biztonságos környezetet tudunk kínálni ezeknek a gyerekeknek és fiataloknak, ahol normális életet élhetnek, és továbbra is sportágukra koncentrálhatnak, amíg országukban nem javul a helyzet. Hálás vagyok a magyar kormánynak és a magyar szövetségnek a támogatásért. Csapatunk tökéletes szinergiában, maximális hatékonysággal dolgoztak. Továbbra is lenyűgöz az a szolidaritás és emberi együttérzés, amely itt Magyarországon minden ukrán menekült iránt mutatkozik meg.”
Az ukrán gyerekeket húsz edző kísérte el Magyarországra Forrás: MJSZ
Az ukrán gyerekeket húsz edző kísérte el Magyarországra Forrás: MJSZ
Míg a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) első embere, Dr. Tóth László így folytatta. „Ukrajnából fogadunk gyerekeket. Az ötlet Marius Vizeré volt, és az ő hivatala koordinálta. Háromszáz hét és tizenhét év közötti gyereket találtunk meg, valamennyien dzsúdóznak. Sokan közülük nemcsak az otthonukat veszítették el, hanem az ukrajnai robbantásos támadások által elpusztított városokban is éltek. A fiatalokat húsz felnőtt kísérte el, valamennyien edzők. Ez egy nagyon fontos lépés, mert túlmutat a pénzügyi segítségnyújtáson. Életek megmentéséről, biztonságukról és a jövő támogatásáról beszélünk. Ez sokkal több, mint pusztán a cselgáncs gyakorlása. Feltételeket kell biztosítani ezeknek a gyerekeknek az iskoláztatáshoz, mivel online tanulnak, menedéket, ágyat és élelmet kell találnunk nekik, és mindezt finanszíroznunk is kell. Ez a magyar kormány jóváhagyásával és támogatásával valósul meg. Köszönjük a Miniszterelnöki Hivatal és a sportért felelős államtitkárság gyors intézkedését és segítségét!” További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.