UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-05-14 20:09

Kosárlabda: „Kemény és következetes edző vagyok, de csak az elvégzett munkában hiszek" – Harsányi Mária

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének keddi küldöttgyűlésén a sportág hazai történelmének több emblematikus alakja is életműdíjat kapott, köztük a szekszárdi utánpótlás-nevelés egyik legfőbb letéteményese, Harsányi Mária, aki hozzáértésének köszönhetően hosszú évtizedek óta ontja a tehetségeket nemcsak a helyi, hanem a magyar kosárlabda számára egyaránt.

Kedden tartotta küldöttgyűlését a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, amelyen több téma mellett főszerepet kapott az MKOSZ díjazottjainak köszöntése is – a szövetség elnöke, Szalay Ferenc, valamint főtitkára, Bodnár Péter adta át az elismeréseket. Bild Katalin, Kiss Lenke, Horváth Frigyes, Judik Zoltán és Török Zoltán mellett Harsányi Mária is életműdíjban részesült. Harsányi Mária a vidéki kosárlabdázás egyik meghatározó alakja, illetve a szekszárdi klub kulcsfigurája. A helyi utánpótlás-nevelés remek eredményeiben elévülhetetlen érdemei vannak, valamint jelenleg is az Atomerőmű KSC Szekszárd korosztályos csapatainak sikeréért dolgozik.

Balról: Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára, Harsányi Mária és Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke Fotó: Girgász Péter / MKOSZ
Balról: Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára, Harsányi Mária és Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke Fotó: Girgász Péter / MKOSZ
„Az első pillanatban ledöbbentem, amikor kiderült, hogy én is megkaphatom ezt az életműdíjat. Az évek alatt már több díjban részesültem, és ezek mindig nagyon jól estek, azonban ez a mostani abszolút különleges, hiszen a szövetség jóvoltából ez a teljes hazai szakma elismerése" – fogalmazott Harsányi, aki a hosszú évtizedekre visszanyúló, kimagasló edzői munkája mellett játékosként szintén rendkívül eredményes pályafutást tudhat maga mögött. A Szekszárdi Vasas és a BSE színeiben játszott, illetve a magyar válogatottban is szerepelt, többszörös bajnokként és kupagyőztesként fejezte be aktív karrierjét. Majd folytatta a szekszárdi tehetségek nevelésével, és immáron több mint 50 éve dolgozik trénerként. „Edzőként nagyon fiatalon kezdtem, mindössze tizenhétevesen foglalkoztam először gyerekekkel. Az akkori edzőm, Szabó Ödön javaslatára vágtam bele az egészbe, miután úgy látta, hogy jó érzékem lehet hozzá. Jól át tudom adni az instrukciókat mind kosárlabda szakmai, mind pedagógiai szempontból. Mindig is kemény, de következetes edzőnek tartottak, amely igaz is, csak az elvégzett munkában bízom, az rendre meghozza az eredményét." 
Harsányi Mária Fotó: Girgász Péter / MKOSZ
Harsányi Mária Fotó: Girgász Péter / MKOSZ
A keze alól számos felnőtt- és utánpótlás-válogatott játékos került ki: a teljesség igénye nélkül például Deák Éva, Fodor Katalin, Császár Andrea, Bálint Réka, Tamis Dorottya, Hajdu Zsanett, Studer Ágnes, Miklós Melinda és Holcz Rebeka. Elmondása szerint Zseljko Djokicstól, a szekszárdiak első csapatának jelenlegi vezetőedzőjétől rengeteg tanult az elmúlt években, emellett kiemelte, manapság is – tavaly ünnepelte a 70. születésnapját – hasonló elszántsággal végzi a munkáját. „Én másképpen nem tudom csinálni. Ugyanazzal az elánnal dolgozom most is, mint húsz-harminc évesen. Amíg a szívem dobog, és az egészségem engedi a szekszárdi, illetve ezzel egyidejűleg a magyar kosárlabda sikeréért dolgozom – mondta a Tolna megyeiek ikonikus nevelőedzője, aki pillanatnyilag a KSC serdülői lányait irányítja, és a május végi, soproni nyolcas döntőre készül velük. – A mostani csapatomtól már az országos döntőbe jutás is hatalmas teljesítmény, pláne annak a fényében, hogy csupán három játékosom 2008-as születésű, a többiek mind fiatalabbak, és még jövőre is a serdülőbajnokságban játszhatnak. Ha ilyen ütemben fejlődnek a továbbiakban is, egy évvel múlva akár már a dobogóra is odaférhetünk, idén viszont a tisztes helytállás célunk, a realitás alapján az 5-8. helyért küzdhetünk." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.