UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2022-05-14 18:52

Labdarúgás: magyar fiatalok mérhették össze az erejüket Európa korosztályos elitjével

A május első felében az U10-es labdarúgóknak rendezett olaszországi Bardolino-kupán magyar fiatalok is megmutathatták tudásukat, akik többek között a Juventus, a Chelsea és a Bayern München korosztályos legjobbjaival néztek farkasszemet.

Óriási élményben lehetett részük azoknak az U10-es magyar fiataloknak, akiket beválasztottak abba a vegyes válogatottba, amely május 6-8. között az olaszországi Garda-tónál vett részt a Bardolino-kupán. A 2012-es korosztálynak szervezett tornán – amely kategóriájában a legjobb és legnagyobb megméretések közé tartozik Európában – a srácok olyan csapatokkal nézhettek farkasszemet, mint például a Chelsea, a Juventus, a Manchester City, a Manchester United, az AC Milan, a PSG, a Liverpool és a Sporting Lisszabon. A fiatalok nem szeppentek meg a nagy nevek hallatán, több mérkőzésen is győztesen hagyták el a pályát, bár ebben az életkorban sokkal többet nyertek a megszerzett tapasztalattal – ezzel a válogatott szervezője, Hegedűs Gábor is egyetért.

A magyar fiatalok a Liverpool korosztályos csapatával
A magyar fiatalok a Liverpool korosztályos csapatával
„Kilenc évvel ezelőtt indult útjára ez az olaszországi torna, amelynek a szervezésében a kezdetektől én is részt vettem. Akkoriban még kisebb létszámmal, de rögtön az elejétől a helyi klubok mellett külföldiekkel kiegészülve történt a start – emlékszik vissza Hegedűs. – A színvonal évről évre emelkedett, ezt az idén résztvevő klubok is jól mutatják; európai és világszinten is az élvonalról beszélünk.” Egy héttel korábban rendezték meg a torna selejtezőjét, amelyen a Mészöly Focisuli, a Főnix Gold, a debreceni Olasz Focisuli, a DLA és a Kisvárda is részt vett; Hegedűsék ezekből a csapatokból (illetve a Monor SE és a DAC játékosaiból) állították össze a Bardolinón szereplő válogatottat, amely a huszonegy csapatot számláló tornán a hetedik helyet szerezte meg.
Az Atletico Madrid ifjú labdarúgóival is megismerkedtek
Az Atletico Madrid ifjú labdarúgóival is megismerkedtek
„Fontos szempont volt, hogy lehetőleg ne akadémiai szintű együttesekből válogassunk, így a csapatokban játszó tehetségeknek plusz nemzetközi programot tudunk biztosítani. Az akadémiai programok itthon 14 éves korban kezdődnek, előtte a gyerekek nagyrésze „csak” Bozsik-programokon tud szerepelni, külföldön kevesen tudják megmutatni a tudásukat, ami szerintem nagy hátrányt jelent. A filozófiánk, hogy minél fiatalabb korban kijussanak a gyerekek az idegen környezetbe, tapasztalják meg a lehető legtöbbet. Alaphelyzetben itthon az első éveikben mindig ugyanazokkal a csapatokkal, játékosokkal találkoznak a fiatalok a pályán, ami a játék és a motiváció szempontjából sem előnyös, emellett sokszor előkerül a hazai futballszcénában, hogy nincsenek jól versenyeztetve a fiatalok, ami miatt később nem tudják nemzetközi szinten felvenni a lépést a többiekkel – ezeken próbálunk segíteni. Azt is megtudtuk, hogy ebben a korosztályban az Atalanta játékosai például heti kétszer edzenek, a harmadik fakultatív, emellett folyamatosan meccseken, tornákon vesznek részt. Nem az eredmény számít ebben a korban, hanem hogy percről percre többek legyenek a gyerekek, amit csak ilyen módon tudunk biztosítani. A lehetőség bármelyik hazai csapat előtt nyitva áll, hogy részt vegyen ehhez hasonló tornákon. Mi az olaszországi kapcsolatainknak hála tudunk ebben segíteni; remélem, még többen élni fognak ezzel a lehetőséggel a jövőben.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.