UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2022-05-15 11:42

Ökölvívás: beépítik az U12-eseket a versenyrendszerbe – vegyes érzelmekkel

Az idei évtől kezdve új korosztállyal bővül a fiatal ökölvívók versenyrendszere: bevezetésre kerül az U12-es korosztály, amely bár örömteli eredmény, hagy kívánnivalót maga után.

Nincs irigylésre méltó helyzetben a hazai ökölvívó-utánpótlás, ha a versenyeztetésre gondolunk, ugyanis – ellentétben bármely másik küzdősporttal – az ifjú bokszolóknak leghamarabb az U13-as korosztályban rendezhetett megméretéseket a hazai szövetség. A hangsúly a múlt időn van, ugyanis az idei évtől kezdve új kategóriát, az U12-esek megméretését is elindítja a MÖSZ (Magyar Ökölvívó Szakszövetség), a legfiatalabbak pedig a május 18-21. között rendezendő utánpótlás Magyar-kupán debütálhatnak és küzdhetnek meg egymással először „élesben”; korábban a korosztály kizárólag bemutató mérkőzéseken mérhette össze a erejét. A korosztály 20 súlycsoportra lesz felosztva, 3×1 perces játékidő várható, a fiataloknak pedig speciális védőfelszerelést kell használniuk.

Az U12-es korosztály a május 18-án kezdődő utánpótlás Magyar-kupán debütálhat Forrás: Fitt-Box Ökölvívó Egyesület (A kép illusztráció)
Az U12-es korosztály a május 18-án kezdődő utánpótlás Magyar-kupán debütálhat Forrás: Fitt-Box Ökölvívó Egyesület (A kép illusztráció)
A változásban óriási szerepet vállalt Szabó Sándor, aki a hazai szövetség utánpótlásért felelős elnökségi tagjaként élharcosa volt a versenyrendszer fiatalításának. Bár a siker örömteli, a többi küzdősporthoz képest még mindig óriási lemaradásban van ezen a téren az ökölvívás, amit Szabó is kiemel. „Évek óta szerettük volna elérni, hogy lejjebb tolódjon a korosztályos határ a versenyeztetés tekintetében. Az orvosi kamara és a sportorvosi intézet sem akart hozzájárulni ehhez korábban, ám az elnökségünk megújulása után újra napirendre került a téma – kezdi Szabó. – Rendkívül fontos volt a sportág szempontjából, hogy legalább az U12-es korosztály megméretéseit be tudjuk vezetni, hiszen rengeteg olyan gyereket veszítettünk el, akik már több éve bokszoltak, és végül a tornák hiánya miatt más küzdősport mellett kötöttek ki, amelyben akár évekkel korábban is harcolhatnak a küzdőtéren.” Jó példa erre az április végi karate magyar bajnokság: az eseményen 8-9 évesek számára is indítottak kategóriát. „Tavaly kaptuk meg az engedélyt, hogy 2022-ben már az U12-es korosztály számára is rendezhetünk versenyeket – Magyar-kupán és országos bajnokságon is szerepelhetnek a kicsik, illetve ahol a serdülők (13-14 évesek – A szerk.) számára tornát rendeznek, kötelező lesz az eggyel kisebbekre is gondolni. Ha bokszról beszélünk, érdekes módon néhány ország kivételével a világon mindenhol a serdülő az első versenykorosztály, míg a többi küzdősportnál kialakultak a fiatalabb kategóriák is. A tavalyi, bemutató jelleggel rendezett meccsek egytől egyig sikeresek voltak, így nagyon várjuk, hogy élesben is debütáljanak a kicsik; remélem, a jövőben tovább folytathatjuk a rendszer fiatalítását.”

Orvosi szemmel Dr. Somogyi Péter, a magyar ökölvívó-válogatott keretorvosa is kulcsszerepet játszott az U12-es korosztály bevezetésében. „A célunk az volt, hogy még lejjebb toljuk a korhatárt, a sportkórházban működő szakmai kollektíva döntése azonban csak egyéves fiatalítást engedélyezett. Mi a szövetségben természetesen ennek az eredménynek is örültünk, ám eredetileg nem ezt kérvényeztük. Nonszensz számomra, hogy például a thai bokszban vagy kick-boxban, ami fejsérülések sokaságát hordozza magában, és veszélyesebb, mint az ökölvívás, alacsonyabb a korhatár. Nem tudjuk, hogy a sportágunkat miért kezelik ilyen módon, de a fiatalbázist nagyon rosszul érinti ez a szabály, számos ifjú sportoló vált irányt emiatt.”

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.