UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2022-05-18 13:10

Úszás: Gálicz László nagyon tudna örülni egy éremnek az ifjúsági Eb-n

A férfiak mezőnyében egyedüli utánpótláskorúként nyert érmet a debreceni felnőtt országos bajnokságon az FTC 17 éves versenyzője, Gálicz László, aki ezért – bár a nyílt vízet is szereti – az idén nyáron a medencés viadalokra koncentrál.

Eddig többnyire a korosztályos nyílt vízi eseményeken figyelhettünk fel Gálicz László kiemelkedő sikereire. Az FTC nem egészen 18 esztendős úszója 2019-ben váltóban arany-, egyéniben bronzérmet nyert a korosztálya (U16) Európa-bajnokságon, két évvel később az U19-esek között pedig váltóban ismét diadalmaskodott.

Gálicz László dobogós helyezést remél az ifjúsági Eb-től Forrás: fradi.hu
Gálicz László dobogós helyezést remél az ifjúsági Eb-től Forrás: fradi.hu
Az idén viszont a medencés eredményeivel vétette észre magát: az áprilisi, debreceni felnőtt országos bajnokságon 800 és 1500 méteren is bronzérmes lett, ezzel ő a férfiak mezőnyében egyedüli utánpótláskorúként állhatott dobogóra az év első igazán fontos viadalán. Ami azonban igazán számított, az a két időeredmény, a 8:02.48 és 15:15.38 volt, hiszen azoknak köszönhetően kvalifikálta magát a júliusi, bukaresti ifjúsági Európa-bajnokságra. „Természetesen az érmeknek is örültem, de elsősorban nem ebben gondolkoztam, hanem a szintidőkben – kezdte az Utánpótlássportnak Gálicz László. – Az, hogy ilyen jól sikerült az ob, engem és edzőmet is meglepett. Jól ment előtte a felkészülés, meg jó napot is fogtam ki, valószínűleg ennek a kettőnek az eredménye ez. Úgy alakult az idei szezon, hogy a medencés ifi Eb lesz a legfontosabb eseményem, szeretnék ott érmet szerezni, és ha az sikerülne, akkor esélyem lenne indulni a perui ifjúsági világbajnokságon is. De először is vár rám az ifi ob, arra a versenyre edzésből fogunk menni, hiszen az Eb-re hegyezzük ki a formát.” A sikerek mellett csalódások is érték már az idén a ferencvárosi úszót, hiszen nyílt vízen nem jutott ki a korosztályos Európa-bajnokságra.
Gálicz (jobbra) a férfiak mezőnyében egyedüli utánpótláskorúként állhatott dobogóra a felnőtt ob-n Forrás: fradi.hu
Gálicz (jobbra) a férfiak mezőnyében egyedüli utánpótláskorúként állhatott dobogóra a felnőtt ob-n Forrás: fradi.hu
„Kicsit csalódott vagyok, hogy nem sikerült jól az ifi válogató, ennél mindenképpen többet reméltem. Természetesen továbbra is szeretem a nyílt vízi úszást, de erre a szezonra így a medencés viadalok kerülnek előtérbe – mondta, majd kitért a múlt hét végi piombinói felnőtt nyílt vízi Európa-kupa versenyre, amelyen szintén részt vett. – Sajnos ez most nem sikerült jól, az első három körben még úgy ahogy tartottam a lépést, a második háromban viszont lemaradtam. Nyílt vízen egyetlen nemzetközi verseny egyszerű, pláne a felnőttek között. Folyamatosan kontaktban vagyunk, az iram nagyon erős, én pedig még csak ifi vagyok, fizikailag és rutinban is fel kell még nőjek ehhez a szinthez. Ígéretes fiatal versenyzőként nem csak ezt az évet tekintve gondolkodik célokban, hanem kicsit hosszabb távra is tekint. „Most úgy gondolom, hogy medencében ezerötszáz méteren reális lehet az olimpiai A-szint. De persze, hogy tizenöt perc alá kerüljek még rengeteg kemény edzés vár rám. Nyílt vízen jövőre leszek idősebb ifi, bízom benne, hogy az az év jobban sikerül, utána pedig belépek a felnőttek közé.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.