UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2022-05-19 21:08

Tekvondó: Salim Omar révén magyar arannyal indult az Európa-bajnokság

A mi szempontunkból jobban aligha kezdődhetett volna a tekvondósok idei felnőtt Európa-bajnoksága! Merthogy magyar győztest avattak Salim Omar személyében a csütörtöki nyitónapon Manchesterben. A 19 éves fiatalember, aki ötödikként végzett a múlt évi tokiói olimpián, „lemásolta” tavalyi Eb-teljesítményét, amennyiben ezúttal is valamennyi vetélytársát megadásra késztette és magabiztosan őrizte meg kontinenselsőségét küzdelmi kategóriájában.

Az angliai tekvondó Eb-n tizennyolcan mérlegeltek az 54 kilogrammos férfimezőnyben, köztük az okkal nagy reményekkel induló Salim Omar. Az MTK Budapest Los Angelesben élő és készülő kitűnősége erőnyerőként kezdett, majd első fellépésén már jelezte, címvédő szándékkal érkezett a Manchester Regional Arenába, s hogy nyomatékosítsa szándékát, a ciprusi Kyriakosz Andronikut a nyolcaddöntőben alaposan elpáholta. 20 pontos vezetésénél a szigetországi riválist, aki megkapta a tizedik intését is, leléptették, Omar pedig készülhetett a negyeddöntőre (21-0). Ott a szlovák Domen Molj bánhatta, hogy összekerült vele, mert 43-10-es nagy verés lett a vége.

Salim Omar másodszor is Európa-bajnok Forrás: wtftaekwondo.hu
Salim Omar másodszor is Európa-bajnok Forrás: wtftaekwondo.hu
Ezzel az érem már megvolt, de Omart az arany várta, ennek megfelelően az elődöntőben a török Deniz Dagdelen életét keserítette meg, aki ellen már egy perc elteltével 5-0-ra vezetett, aztán hamar 10-1-et, majd a második menet után, a befejező két perc előtt 14-3-at mutatott az eredményjelző. A magyar harcos ütései és rúgásai egyaránt ültek, és 28-7-es diadallal masírozott be a fináléba. Ahol egy másik török, Görkem Polat várt rá. Sok esélyt neki se hagyott Salim Omar, aki az elején jobban állt, a magyar fiú azonban fordított, és 32-28-ra győzött. A nyitónap másik magyar fellépője, a tavalyi szófiai Európa-bajnokságon bronzérmes Patakfalvy Luca közel járt a 2021-es siker megismétléséhez, de végül nem tudott fellépni a dobogóra. Az MTK 20 esztendős versenyzője a  nyolcaddöntőben az izraeli Noa Preisszel még magabiztosan elbánt (12-0), a négy közé jutásért, vagyis már éremlehetőségért folyó harcot azonban elveszítette a török Zeliha Agrissal szemben. Pedig jól és hatékonyan kezdett a magyar lány, aki 8-3-ra, majd a meccs felénél 11-7-re vezetett.  Mi több: a záró két percben már 15-7 volt a javára, amikor a török rohamai sorra-rendre eredményesnek bizonyultak. Olyannyira, hogy egy intéssel egyenlített is három másodperccel a vége előtt, 16-16-nál jöhetett hát a plusz menet az úgynevezett aranypontért. Amit sajnos a török szerzett meg, Luca így ötödik lett az Eb-n. További korosztályos hírek TEKVONDÓBAN a sportági aloldalunkon.