UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Evezés

2022-05-20 17:47

Evezés: huszonhárom magyar versenyző indul az olaszországi ifi Eb-n

Az utánpótláskorú evezősök első komoly nemzetközi megméretésére kerül sor május 21-22. között: az olaszországi Varesében rendezik meg az ifjúsági Európa-bajnokságot, amelyen huszonhárom fiatal fogja képviselni a magyar színeket.

A tavalyi felnőtt Európa-bajnokság után ismét komoly nemzetközi evezős versenyt rendeznek Varesében május 21-22. között, a hét végén ugyanis az ifjúsági korosztály fog lapátot, hogy összemérje az erejét a kontinensviadal keretein belül. Huszonkilenc nemzet fogja képviseltetni magát az Eb-n, a szervezők tájékoztatása szerint pedig közel 400 indulót várnak az olaszországi tornára. Az eseményről természetesen a magyar fiatalok sem fognak hiányozni, a nemzeti színeinket huszonhárman fogják viselni a varesei tavon, akik áprilisban a szegedi válogatóversenyen vívhatták ki az indulás jogát. A csapat vezetője, Lőrincz Attila szerint a koronavírus hatásait még mindig érzi a sportág, ennek ellenére bizakodva várja a szombaton kezdődő Európa-bajnokságot.

Huszonhárom fiatal képviselni a magyar színeket a varesei ifi Eb-n Forrás: Magyar Evezős Szövetség
Huszonhárom fiatal képviselni a magyar színeket a varesei ifi Eb-n Forrás: Magyar Evezős Szövetség
„Kilenc csapatot indítunk el Olaszországban, a létszámunk pedig viszonylag magasnak tekinthető – kezdi az utánpótláspótlás szövetségi kapitány. – Sajnos az elmúlt évekkel ellentétben a nyolcasok között nem lesz magyar egység, aminek a legfőbb oka a világjárvány, ami rendkívül megtizedelte az utánpótlás létszámát, mellette pedig a munkát is megnehezítette; remélem, hogy ezt a problémát orvosolni tudjuk majd. A fiúknál két négyes is vízre száll: a kormányos nélküliek mezőnye nagyon erős, de a srácok jól teljesítettek az elmúlt időben, az U23-asoktól sincsenek sokkal lemaradva, ami biztató. A kormányosok kategóriájában meglepetéscsapat szerepel tőlünk, hiszen ők nyertek a cox nélküli mezőnyben a válogatón. Három másik egységgel kell majd felvenniük a harcot, így esetükben egyértelműen reménykedhetünk az éremben. A leány négypárevezősöknél tizenkét indulót jegyezhetünk fel, de bízom a mieink fizikumában, remélem, közel fognak kerülni az A-döntőhöz. A kettesek és a kétpárok esetében szintén sűrű mezőny várható, az utóbbiaknál 2006-os versenyzőnk is van, míg az egypárok között Pádár Luca a legjobb utánpótláskorú itthon a kategóriájában, így tőle sem lenne meglepetés, ha az első hat között végezne. Nem volt egyszerű a felkészülés, hiszen az iskolával is össze kellett hangolni az edzéseket, többeknek ráadásul az érettségi is képben van, de igyekeztünk kihozni a maximumot a helyzetből.”

A magyar csapat tagjai a varesei ifjúsági evezős Európa-bajnokságon (május 21-22.): Fiú kormányos négyes: Szigeti Ferenc, Shah Amir, Boros Áron, Gasztonyi Péter, Tóth Dániel (kormányos) Leány egypárevezős: Pádár Luca Fiú egypárevezős: Csizmadia Ádám Leány kormányos nélküli kettes: Sándor Zsófia, Bencsics Hella Fiú kormányos nélküli kettes: Geszti Attila, Dedeyan Narek Leány kétpárevezős: Kovács Eszter, Majsa Klaudia Fiú kétpárevezős: Drávucz Máté, Pálmai Ágoston Fiú kormányos nélküli négyes: Zudor Marcell, Mészáros Levente, Kalmár Áron, Boros Olivér Leány kormányos nélküli négypárevezős: Schrieber Anna, Angyal Zsófia, Balázs Szonja, Nagy Zsófia

További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.