UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2022-05-20 13:17

Kézilabda: a NEKA ifjúsági leánycsapata a maximumot nyújtotta, ami végül NB I-es feljutást ért

A múlt hét végén Egerben biztosította be a feljutást a Nemzeti Kézilabda Akadémia utánpótláskorú játékosokkal felálló csapata a női NB I/B-ben. Az együttes vezetőedzőjét, Bohus Beát kérdeztük.

A Nyugati csoport alapszakaszát fölényesen nyerte meg, majd a felsőházi rájátszásban kiharcolta a feljutást a NEKA ifjúsági leánycsapata, amely így jövőre az élvonalban szerepelhet. A múlt szombati, egri Eszterházy SC elleni sorsdöntő idegenbeli meccset 25–22-re nyerték a bogláriak, ezért nyugodtan készülhetnek a péntek délutáni, utolsó bajnokijukra, amelyen a már szintén biztosan feljutott Békéscsabával mérkőznek.

Valóra váltották az álmaikat a NEKA fiatal játékosai Forrás: neka.hu
Valóra váltották az álmaikat a NEKA fiatal játékosai Forrás: neka.hu
„Annak ellenére, hogy már mindkét csapat elérte a célját, senki nem fog feltartott kézzel a pályára menni, hiszen élsportolókról, illetve élsportolónak készülő gyerekekről van szó – kezdte az Utánpótlássportnak a NEKA vezetőedzője, Bohus Bea, akit aztán a teljes szezon értékelésére kértünk. – Minden évnek egy kicsit félelemmel futunk neki az NB I/B-ben, aztán erre mindig rácáfolnak a gyerekek. Ezúttal az alapvető célunk az első ötbe kerülés volt a Nyugati csoportban, hogy nehogy a végén a kiesés ellen kelljen küzdenünk. De aztán evés közben jött meg az étvágy, az alapszakasz annyira jól sikerült, hogy felvetődött a gondoltam, mi van, ha…  Tudtuk, a Keleti csoport az erősebb, ezért óvatosan vágtunk neki a felsőháznak, nem a feljutást tűztük ki célul, hanem mindig csak a következő meccset akartuk megnyerni. Azt mondtuk a lányoknak, hozzanak ki magukból mindent, ne maradjon bennük hiányérzet, és meglátjuk, mindez a végén mire lesz elég. Ez történ az Eger ellen is, amikor a hazai csapaton sokkal nagyobb volt a nyomás, a mieink pedig a legjobbjukat nyújtották.” A szakmai stáb és persze főleg a játékosok dolgát nehezítette, hogy a keretből sokan az idén, éppen a bajnoki hajrával egyidőben érettségiztek. „Ezeknek a gyerekeknek érettségi nélkül is nagyon sűrű a programjuk, benne vannak a taposómalomban, reggel hétkor edzés, utána iskola, délután megint edzés, közben persze próbálunk elég időt hagyni a pihenésre is. És azért hozzáteszem, hogy a lányok esetében 4.5 fölötti tanulmányi átlagot teljesítő diákokról beszélünk, tehát tényleg le a kalappal előttük. Az érettségizőket igyekeztünk kicsit tehermentesíteni, a gimnáziumi harmadikosoktól pedig azt kértük, vegyék át erre az időre a vezérszerepet. Szerintem jól átvészeltük ezt az időszakot, most még kicsit rákészülünk az ifjúsági Final Fourra, de mindenféle nyomás nélkül, elképesztő szezon van a játékosok mögött. Ezt a tornát inkább egy bónusznak tekintjük.”
Jövőre az NB I-ben szerepelhetnek a balatonbogláriak Forrás: neka.hu
Jövőre az NB I-ben szerepelhetnek a balatonbogláriak Forrás: neka.hu
A nyári felkészülés után jövőre pedig már a legjobbak között szerepelhet a nagyon fiatal Balaton-parti alakulat. Ez hatalmas lehetőség lesz a játékosoknak, hogy megszokják azt a szintet. „Fontos lenne, hogy a hozzáértők, a kézilabdabarátok a jót lássák meg ebben az egészben. Ezek a gyerekek rengeteg dolgoztak, kiharcolták a feljutást, de tudni kell, a felnőtt első osztály még közel sem az ő szintjük. Viszont meg tudunk teremteni nekik, egy olyan tanulási évet, amikor megtapasztalják azt a színvonalat, amelyre egyébként ők nap mint nap készülnek. Rengeteg számít majd, amikor testközelből találkoznak majd olyan világsztárokkal, mint Stine Oftedal vagy Emily Bölk. De ugyanilyen fontos tapasztalat lesz, amikor a hozzánk hasonló riválisok ellen, kiélezett helyzetben tanulnak meg döntést hozni. Nagyon sok NB I-es csapatnak neveltünk már játékost, ezek a gyerekek úgy igazolhatnak majd el innen, hogy van már egy szezonnyi élvonalbeli múltjuk, és nem a nulláról kell őket a mélyvízbe dobni.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.