UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2022-05-20 09:05

Vízilabda: Szeged első elsői lettek a serdülő fiúk

A Szegedi Vízipóló Suli emlékezetes miliőjű döntőben szerezte meg a város férfi vízilabda-történetének első bajnoki címét.

Talán némileg meglepő, de a megközelítőleg százéves múltra visszatekintő szegedi férfi vízilabda egészen május első hétvégéjéig nem ünnepelhetett bajnoki aranyérmet. Ekkor a serdülőcsapat ért fel a csúcsra, miután a hazai rendezésű nyolcas döntő aranymeccsén 11–9-re legyőzte a Vasast. A Szegedi Vízipóló Suli tinédzserei az évadban nyújtott teljesítményük alapján joggal reménykedhettek a legfényesebb bajnoki éremben, ám azzal a hangulattal, amely a döntőben a Tiszavirág Uszodában fogadta őket, csak a legszebb álmaikban számolhattak. 

Az első szegedi bajnoki aranyat nyerte a fiú serdülőcsapat FORRÁS: SZVPS
Az első szegedi bajnoki aranyat nyerte a fiú serdülőcsapat FORRÁS: SZVPS
A katlanban ugyanis nagyjából 700 néző buzdította a csapatokat, miközben a fiatal pólósok pazar megoldásokkal igyekezték kiszolgálni a felejthetetlen atmoszférát teremtő közönséget. A rég várt siker természetesen a bajnokcsapat vezetőedzője, Juhász Zsolt számára is maradandó élmény.  „Hihetetlen volt a miliő, és ez mindkét együttes szimpatizánsait dicséri. Tisztában voltunk vele, hogy ez a korosztály esélyes az aranyra, de azzal is számoltunk, hogy a bajnoki címért valamikor biztosan le kell győznünk a Vasast, így leginkább rájuk készültünk. Tudtuk, hogy a budapestiek specialitása az első negyed, amelyben kötelező taktikai elem a szoros emberfogás, és nem akartuk, hogy ellépjenek. Továbbá arra is készültünk, hogy ha pariban leszünk a meccs végéig, akkor számíthatunk a közönség támogatására. Büszke vagyok, hogy a nagyon erős serdülőmezőnyben mi tudtuk megnyerni a bajnokságot, és ezzel az első aranyérmet szereztük a szegedi férfi vízilabda történetében.”  A siker természetesen nem a semmiből jött, és a titkát sem abban kell keresni, hogy 2005-ben számos ígéretes pólóspalánta született a Csongrád-Csanád megyei székhelyen. Persze, az hamar kiderült, hogy ezt az évjáratot sokra hivatott gyerekek alkotják, de éppen ezért volt szükség a még gondosabb munkára.    „Véleményem szerint Lengyel Gábor az ország legjobb nevelőedzője, és ezekkel a srácokkal ő dolgozott az első három évben. Kiváló alapokat kaptak a fiúk. És legalább ilyen fontos, hogy a szülők között is különleges kémia működik. A családok rengeteg időt töltenek egymással, közös nyaralásokat, programokat szerveznek, és ilyenkor a gyerekek is együtt vannak.”  És ha már szülők... A bajnoki díjátadó egyik érdekessége és szívmelengető pillanata volt, amikor a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás – aki többek között a hazai szövetség alelnöke és az SZVPS elnökségi tagja – a két fiának, Benedek Manónak és Lóránd Hugónak is a nyakába akasztotta az aranyat.   Juhász Zsolt egyébként a Szegedi VE ügyvezetőjeként is tevékenykedik, így egyfajta hidat képez a felnőttcsapat és a korosztályos együttesek között. A mostani bajnokcsapatból a döntőben egyaránt remeklő Pörge Zsombor és Leinweber Olivér az, akit már több alkalommal is bevetett Kiss Csaba vezetőedző az ob I-ben, de egyszer-kétszer szinte már valamennyi serdülőjátékos belekóstolhatott az élvonal légkörébe. A klub célja, hogy a jövőben is elsősorban saját nevelésű pólósokból táplálkozzon a felnőttgárda.  „Az igazi szegediek lokálpatrióták, és tudják, hogy ők a mi kutyánk kölykei. Tizenhét és huszonegy éves kor között nagyon fontos, hogy a játékosok szakmailag, valamint emberileg mennyi odafigyelést kapnak és mennyi játékperchez jutnak. És kitől várhatnák a legnagyobb törődést, ha nem attól a klubtól, amelyben felnőnek? Persze, ha már a diploma a zsebükben van, adja isten, hogy azon kelljen gondolkodni, melyik topcsapathoz menjenek tovább.” 

IFIBEN IS BRONZ Az SZVPS a hazai környezetben elért sikere után, több serdülőjátékossal a keretben az ifjúsági mezőnyben bronzérmet szerzett a fővárosi nyolcas döntőben, ezen a hétvégén pedig a gyermekcsapat juthat el hasonló bravúrig Szolnokon,

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.