UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2022-05-26 08:54

Torna: remekeltek a dunaújvárosi lányok a normandiai Gymnasiadén

A magyar tornacsapat összesen hat éremmel zárt a franciaországi Gymnasiadén: ebből négyet is a DKSE leány versenyzői szereztek, valamint a csapatban megnyert ezüstéremben is oroszlánrészt vállaltak. A dunaújvárosiak edzője, Badics Réka értékelte a fiatalok teljesítményét.

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a múlt szombaton véget ért a normandiai régióban rendezett Gymnasiadén: a középiskolások világjátékán 52 érmet – közte 22 aranyat – nyertek. A példátlan éremtermésből elsősorban az úszók vették ki a részüket a 35 dobogós helyezésükkel, majd – a magyar szempontból második legeredményesebb sportágként – a tornászok követték őket, akik hat medállal (egy arany-, két ezüst- és három bronzéremmel) végeztek Franciaországban.

Balról: Mayer Gréta, Makai Lilla és Makovits Mirtill Forrás: DKSE Torna Szakosztály
Balról: Mayer Gréta, Makai Lilla és Makovits Mirtill Forrás: DKSE Torna Szakosztály
Závory Szilárd nyújtón elért harmadik helye mellett a másik ötöt mind a leányszakág gyűjtötte be: a mieink csapatversenyben megszerzett ezüstérmén kívül Mayer Gréta bronzot nyert egyéni összetettben, és az ugrás szerenkénti döntőjében is. Míg a tornászok egyetlen elsősége Makovits Mirtill nevéhez fűződött, aki a felemás korlát döntőjében nem talált legyőzőre, ugyanakkor Makai Lilla révén a második helyen szintén magyar fiatal zárt. Az említett három lány egyaránt a Dunaújvárosi KSE versenyzője, így a klub tehetségei összesen öt éremben is tevékenyen részt vettek az eseményen. „A Gymnasiade remek tapasztalatszerzési lehetőség volt a lányoknak, ugyanis rendkívül nívós mezőny gyűlt össze Franciaországban, összesen tizenkét nemzet indulóival – kezdte Badics Réka, a DKSE edzője az Utánpótlássportnak. – A jól sikerült felkészülés után a csapat remek formában érkezett meg Normandiába, és ez már előzetesen is nagy reményekre adott okot, majd – néhány apróbb rontástól eltekintve – a versenyzőink ezt a teljesítményükkel ugyancsak igazolták ott a helyszínen. Nagy örömünkre a csapatversenyben, illetve az egyéni összetettben egyaránt tudtunk érmet nyerni, valamint minden szeren akadt két magyar finalista. A döntős helyeket pedig nagy részben, míg az érmeket kizárólag a dunaújvárosiak szállították, és ez hatalmas büszkeség számunkra!" Majd a tréner elmondta, a héten már újabb fontos viadal vár a fiatalokra. „Mayer Gréta és Makovits Mirtill csütörtöktől már a várnai világkupán szerepelhet a felnőttek között. Gréta ugrásban és talajon, míg Mirtill felemás korláton és gerendán indul el Bulgáriában."

Részletes program, World Challenge Cup, Várna (helyi idő szerint) Május 26. 14:00-17:40, selejtezők; 1. nap (férfiak: talaj, lólengés, gyűrű; nők: ugrás, felemáskorlát) Május 27. 14:00-17:40, selejtezők; 2. nap (férfiak: ugrás, korlát, nyújtó; nők: talaj, gerenda) Május 28. 13:30-17:00, szerenkénti döntők; 1. nap (férfiak: talaj, lólengés, gyűrű; nők: ugrás, felemáskorlát) Május 29. 13:30-17:00, szerenkénti döntők;  2. nap (férfiak: ugrás, korlát, nyújtó; nők: talaj, gerenda)

További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.