UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-05-29 19:05

Kosárlabda: a Sopron a junior fiúbajnok, a Szeged győzött a serdülő lányok döntőjében

Az U18-as fiú kosarasok debreceni nyolcas döntőjében a Sopron szerezte meg az aranyérmet, miután a Vasast verte a fináléban. Eközben az U14-es lányok között – ugyancsak a pasarétiek legyőzésével – a Szeged ünnepelhetett bajnoki címet Sopronban.

A Soproni Sportiskola a regnáló bajnok NKA Pécset, a Vasas Akadémia a Budapesti Honvédet felülmúlva jutott be a junior fiú kosárlabda-bajnokság vasárnapi debreceni döntőjébe.

A Soproni Sportiskola szerezte meg az aranyérmet a junior fiúk döntőjében Forrás: DEAC Kosárlabda Akadémia
A Soproni Sportiskola szerezte meg az aranyérmet a junior fiúk döntőjében Forrás: DEAC Kosárlabda Akadémia
A soproniak kezdték jobban a finálét, Csátaljay Péter vezérletével 7–0-val rajtoltak, majd néhány perccel később már több mint tíz ponttal álltak jobban (13–2). Azonban a nyitó negyed második felében a Vasas – elsősorban Várszegi Ádám révén – három pontra felzárkózott (20–17). Ezt követően folytatódott a hullámzó játékkép – soproni részről Csendes Péter, Szabó Dániel és Flasár Botond is jeleskedett a pontgyártásban, amellyel ismét elléptek (30–19). A nagyszünetben 37–29-el fordultak a csapatok. A harmadik etap elején Carlos Vallejo Rocamora tanítványai stabilan őrizték nyolc-tíz pontos fórjukat (44–35), majd Csátaljay remeklésének köszönhetően a soproniak már több mint 15-el is vezettek (53–37). Ekkor úgy tűnt, eldől a bajnoki cím sorsa, ám a negyedik negyedet hatalmas lendülettel kezdték a pasarétiek, Kiss-Leizer Gergő egymásutánban dobta a kosarakat, és csupán három pontra csökkent a különbség (56–53). Ugyanakkor kiegyenlíteni nem tudott a Vasas, a végjátékot pedig a Sopron hozta le jobban, így végül 76–63-ra megnyerte a döntőt, és megszerezte a bajnoki címet. A bronzérmet az NKA Pécs szerezte meg a Budapesti Honvéddal szemben. A Falco Szombathely lett az ötödik, a MAFC-ot legyőzve a helyosztón, míg a hetedikként a házigazda DEAC zárt, a Dávid Kornél Akadémiát megelőzve.

A vasárnapi helyosztók: Döntő Soproni SI KA SKC/A–Vasas Akadémia/A 76–63 A 3. helyért NKA Pécs/A–Budapesti Honvéd SE/A 79–60 Az 5. helyért FALCO-Vulcano Energia KC Szombathely/A–MAFC 68–59 A 7. helyért DEAC KA U18/A–Dávid Kornél KA/A 76–75

Szegedi diadal a serdülő lányok döntőjében Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia
Szegedi diadal a serdülő lányok döntőjében Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia
Eközben az U14-es lányok fináléját a Szegedi KE és a Vasas Akadémia vívta Sopronban, miután szombati elődöntőben előbbi a DVTK-t, utóbbi a házigazda Darazsak Sportakadémiát verte. Az aranycsatában – Rácz Zsófiával az élen – a Szeged rajtolt jobban (7–1), de a gyenge kezdés után a Vasas is magára talált, és a második negyed legelején 11–11-nél kiegyenlítettek. Ezután megint a Tisza-partiak percei következtek: a 7–0-ás szériájukkal ismét elhúztak – 24–16-al ért véget az első félidő. A fordulást követően a fővárosiak igyekeztek visszazárkózni (27–24), viszont Ikládi Anna és Tatai Fanni két-két büntetőjével, valamint Ikládi sikeres középtávolijával kilenc pontra nőtt a Szeged előnye (33–24). Még az első három – igencsak pontszegény – negyednél is kevesebb pontot hozott a végjáték (7–5). Az utolsó periódusban már nem adódott reális esélye a piros-kékeknek, ezzel a Szeged 40–31-re győzött a fináléban, és Mészárosné Kovács Andrea együttese aranyérmet ünnepelhetett. A bronzmérkőzésen a DVTK Akadémia legyőzte a házigazda Soproni Darazsak Akadémiát. A Csata DSE magabiztosan verte a BEAC-Újbudát az ötödik helyért, a hetedik pozíciót pedig az NKA Pécs kaparintotta meg, a helyosztón az Atomerőmű-KSC Szekszárd felülmúlásával.

A vasárnapi helyosztók: Döntő Szegedi KE/A–Vasas Akadémia/A 40–31 A 3. helyért DVTK Akadémia/A–Darazsak Sportakadémia 67–55 Az 5. helyért Csata DSE–BEAC–Újbuda KA/A 66–47 A 7. helyért NKA Pécs/A–Atomerőmű-KSC Szekszárd 68–52

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.