UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-05-31 17:23

Vívás: U23-as Európa-bajnok a női kardcsapat!

A Battai Sugár Katinka, Keszei Kíra, Spiesz Anna, Szűcs Luca összetételű női kardcsapat magabiztos sikereket követően nyert U23-as Európa-bajnoki címet Tallinnban.

Az U23-as vívók tallinni Európa-bajnokságának zárónapján a két egyéni ezüst után megszületett a magyar küldöttség aranyérme is. A dobogó legfelső fokára a női kardcsapat állhatott fel, miután mindegyik mérkőzését magabiztosan nyerte meg.

Az U23-as Eb-győztes csapat (balról: Spiesz Anna, Keszei Kíra, Szűcs Luca és Battai Sugár) Forrás: hunfencing.hu
Az U23-as Eb-győztes csapat (balról: Spiesz Anna, Keszei Kíra, Szűcs Luca és Battai Sugár) Forrás: hunfencing.hu
A Battai Sugár Katinka, Keszei Kíra, Spiesz Anna, Szűcs Luca összetételű négyes kiemeltként a negyeddöntőben kezdett, melyben 45:24-re múlta felül a georgiaiakat, majd az elődöntőben a franciák könnyed legyőzése (45:28) sem jelentett gondot a magyar egységnek. A csapat az aranymeccsen a spanyolokkal találkozott, és bár végül csak három tussal nyert (45:42), a befejező ember, Battai 40:31-es előnyben vette át a pástot Szűcstől, így mondhatni, nem sokáig forgott veszélyben a magyar siker. Ezzel a diadallal Szűcs Luca az egyéni ezüstje után nyert aranyat Tallinnban, a legújabb egyéni kadét Eb-győztes Spiesz pedig nem egészen 17 évesen lett U23-as Európa-bajnok is. A magyar kardozó lányok tehát folytatták idei remeklésüket csapatban, hiszen 2022-ben a kadét, valamint a junior Eb-n sem találtak legyőzőre, a junior-világbajnokságon pedig ezüstérmet szereztek. „Jól és fegyelmezetten vívtak a lányok, végig betartották a megbeszélt taktikát – idézi a csapatot vezető Dávid Lászlót a hunfencing.hu. – Megérdemelten lettek ismét Európa-bajnokok, ezúttal egy korosztállyal magasabban. A végére kis izgalmat is csepegtettek, de tulajdonképpen ezt is megszokhattuk már.” A férfi tőrcsapat Bagdány Albert, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, Szemes Gergő összeállításban a spanyolok ellen jutott az elődöntőbe, melyben a későbbi Eb-győztes franciák 45:36-ra jobbnak bizonyultak a magyar kvartettnél. A bronzért a lengyelekkel küzdöttek a fiúk, és bár végül az éremhez nem jártak közel (45:32-es vereséget szenvedtek), a dicséretes negyedik helyen zártak. A csehek elleni egytusos sikerrel kezdő férfi párbajtőrözőkkel (Bartkó Levente, Hamilton-Meike Jonathan, Keszthelyi Zsombor, Kovács Gergely) is az ebben a fegyvernemben ugyanúgy Eb-győzelemig jutó franciák babráltak ki, de tették mindezt a negyeddöntőben. Keszthelyiék onnantól kezdve az ötödik helyben reménykedhettek, és azt el is érték a britek, majd a finnek legyőzésével. A magyar küldöttség így a kardozó Szűcs Luca és párbajtőröző Gálfalvy Réka ezüstje, valamint a női kardcsapat aranya után három dobogós hellyel, az éremtáblázat harmadik pozíciójában zárta a kontinensviadalt.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, TALLIN Női kardcsapat, 9 induló. Negyeddöntő: Magyarország–Georgia 45:24 (Szűcs +8, Battai +7, Keszei +3, Spiesz +3). Elődöntő: Magyarország–Franciaország 45:28 (Keszei +9, Battai +5, Szűcs +3) Döntő: Magyarország–Spanyolország 45:42 (Battai +3, Keszei 0, Szűcs 0). Végeredmény: 1. Magyarország (Battai Sugár, Keszei Kíra, Spiesz Anna, Szűcs Luca, edzők: Dávid László, Ravasz Etele, Kósa Miklós, Bódy István, Bódy Benjámin), 2 Spanyolország, 3. Franciaország. Férfi tőrcsapat, 11 induló. Negyeddöntő: Magyarország–Spanyolország 45:41 (Szemes +9, Bagdány +4, Bálint -4, Budaházy -5). Elődöntő: Magyarország–Franciaország 36:45 (Szemes +4, Bálint -6, Bagdány -7). A 3. helyért: Magyarország–Lengyelország 32:45 (Szemes -2, Bagdány -3, Budaházy -3, Bálint -5). Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Németország, 3. Lengyelország, 4. Magyarország (Bagdány Albert, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, Szemes Gergő). Férfi párbajtőrcsapat, 15 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország–Csehország 44:43 (Hamiltom-Meike +6, Bartkó 0, Keszthelyi -1, Kovács -4). Negyeddöntő: Magyarország–Franciaország 35:45 (Hamilton-Meike +4, Bartkó -2, Keszthelyi -4, Kovács -8). Az 5-8. helyért: Magyarország–Nagy-Britannia 45:41 (Hamilton-Meike +9, Bartkó -1, Kovács -2, Keszthelyi -2). Az 5. helyért: Magyarország–Finnország 45:27 (Kovács +11, Keszthelyi +6, Hamilton-Meike +2, Bartkó -1). Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Ukrajna, 3. Észtország, …5. Magyarország (Bartkó Levente, Hamilton-Meike Jonathan, Keszthelyi Zsombor, Kovács Gergely). A részletes eredmények ITT érhetők el.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.