UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-06-01 14:19

Kosár: beérett a munka Szegeden – sporttörténelmi serdülő leánybajnoki cím lett a vége

A Szegedi Kosárlabda Egylet nyerte az U14-es lányok soproni országos döntőjét, ezzel a Tisza-partiak első korosztályos bajnoki címüket szerezték meg. A vezetőedzőt, Mészárosné Kovács Andreát kérdeztük a példátlan siker kapcsán.

Nem a nagy klubok, illetve akadémiák egyike, hanem a Szegedi Kosárlabda Egylet hódította el a serdülő leánybajnoki címet a Sopronban rendezett nyolcas döntőben, miután Mészárosné Kovács Andrea tanítványai – végig vezetve – 40–31-re verték a Vasas Akadémia együttesét a fináléban, ugyanakkor a négy nap alatt az NKA Pécset, a házigazda Soproni Darazsak Sportakadémiát, a Csata DSE-t és a DVTK Akadémiát is felülmúlták a végső sikerig vezető úton.

Szegedi örömünnep a serdülő leány országos döntőn Sopronban Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia
Szegedi örömünnep a serdülő leány országos döntőn Sopronban Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia
„Ez a siker a többéves kemény munkánk gyümölcse. A 2008/2009-es korosztállyal három és fél év ezelőtt kezdtünk el foglalkozni. Majd folyamatosan építkeztünk, évről évre fejlődtek a lányok, és mostanra beérett az a rengeteg belefektetett munka – fogalmazott a bajnokcsapat edzője az Utánpótlássportnak. – Úgy vágtunk neki az országos döntőnek, hogy tisztában voltunk vele, akadnak nálunk jobb szerkezetű csapatok is a mezőnyben, de ezt a megfelelő hozzáállással, a hatalmas alázattal és odaadással sikerült kompenzálni." A döntő legértékesebb játékosának Tatai Fannit választották, emellett szegedi részről Ikládi Anna és Rácz Zsófia bekerült a torna All-Star ötösébe. „Rendkívül ígéretes ez a mostani generáció. Meggyőződésem, hogy néhányukból A-csoportos játékos válhat, ha az elkövetkezendő években is ilyen ütemben fejlődnek – mondta Mészárosné Kovács Andrea. – Ráadásul Tatai Fanni személyében pedig egy más klubok által még nem felfedezett játékos kapta meg az MVP-címet, aki a munkamoráljának és a kivételes mentális erejének köszönhetően megérdemelten lett a legjobb. Ugyanakkor a remek egyéni teljesítmények mellett elsősorban a csapategységgel tudtuk legyőzni az ellenfeleinket. A nehéz pillanatokban mindig előlépett valaki, és villant egyet."
Bravúros bajnoki cím s szegedi lányoktól Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia
Bravúros bajnoki cím s szegedi lányoktól Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia
A bravúros diadallal a Tisza-parti együttes fennállása első aranyérmét ünnepelhette az utánpótlás-bajnokságokban, mindezt úgy, hogy korábban még az éremszerzés sem jött össze. „Ezeket a gyerekeket a tét nagysága nem elbizonytalanította, illetve gyengítette, hanem még erősítette is, amely manapság nagyon ritka, de abszolút örömteli jelenség. Tényleg kiváló közösséggé formálódott a csapatunk, és ebben kulcsszerepe van a szülők támogatásának is, hiszen nélkülük ez nem sikerülhetett volna, ők szintén mindent megtettek azért, hogy ezt a bajnoki címet elérhessük." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.