UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-06-03 20:43

Kosárlabda: az NKA Pécs és a Csata DSE volt a legjobb az idei utánpótlás-bajnokságokban

A fiúszakágban az NKA Pécs három, a lányok között a Csata DSE két aranyéremmel bizonyult a legeredményesebbnek a 2021/22-es korosztályos kosárlabda-bajnokságokban. A papírformasikerek mellett meglepetéseket is hoztak a nyolcas döntők – az évad lezárultával összegeztük a klubok teljesítményeit.

Az elmúlt évektől eltérően ezúttal egyetlen egyesület, a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia csapatai dominálták az utánpótlás országos döntőket a fiúk mezőnyében. (Tavaly például a Vasas kettő, a Körmend és a Pécs is egy-egy aranyéremmel zárt, míg 2019-ben pedig a Pécs, a Szedeák, a Vasas és az Alba Fehérvár is egyet-egyet nyert.) A Rátgéber-tanítványok április végén az U20-asok között kezdték a sikerszériát: a körmendi döntőben az addig az egész bajnokságokban veretlen házigazdák skalpját is begyűjtötték, majd a fináléban a Budapesti Honvédot magabiztosan legyőzve lettek bajnokok a legidősebbek mezőnyében.

A fiúk között az NKA Pécs, a leánybajnokságokban a Csata DSE dominált idén Forrás: NKA Pécs
A fiúk között az NKA Pécs, a leánybajnokságokban a Csata DSE dominált idén Forrás: NKA Pécs
Majd a mecsekiek hazai környezetben dupláztak: az U16-os és az U14-es korosztályban is diadalmaskodtak – előbbiben az Atomerőmű SE-t, utóbbiban a Vasast felülmúlva hódították el a trófeát, ezzel már három elsőségnél jártak. Azonban zárásként az U18-as címvédés – egyben a tarolás az utánpótlás-kategóriákban – nem jött össze, ugyanis az elődöntőben alulmaradtak a későbbi győztes Soproni Sportiskolával szemben. A juniorok között végül a Vasas végzett a második helyen. Eközben a leánybajnokságokban – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét a Csata DSE bizonyult a legjobbnak. A fővárosi alakulat a kadétdöntőben bravúros fordítással, 17 pontos hátrányból felállva nyert a rendező NKA Pécs ellen. Majd a Csatás lányok folytatták a remeklésüket a juniorbajnokságban, és gyakorlatilag átgázoltak a mezőnyön Kecskeméten – a nyolcas döntő legszorosabb meccsén, a fináléban 37 pontos különbséggel verték a pécsieket. Ezzel mindkét korosztályban címet védtek. A legfiatalabbak között pedig meglepetésbajnokot avattak, mivel nem a nagy akadémiák egyike, hanem a Szegedi KE zsebelte be a bajnoki címet Sopronban, méghozzá a Vasast verve az aranycsatában, emellett az addig vezető úton a Pécset, a Csatát és a DVTK-t is legyőzték.

ÉREMTÁBLÁZAT: Fiúszakág: 1. NKA Pécs – 3 arany, 1 bronz 2. Soproni Sportiskola – 1 arany 3. Vasas Akadémia – 2 ezüst 4. Budapesti Honvéd SE – 1 ezüst, 2 bronz 5. Atomerőmű SE – 1 ezüst 6. Falco Szombathely – 1 bronz Leányszakág: 1. Csata DSE – 2 arany 2. Szegedi KE – 1 arany 3. NKA Pécs – 2 ezüst 4. Vasas Akadémia – 1 ezüst, 1 bronz 5. Soproni Darazsak Sportakadémia és DVTK Akadémia – 1-1 bronz

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.