UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-06-07 16:09

Kosárlabda: az utánpótlássikerek után Juhász Olivér a PVSK első csapatának kispadján bizonyíthat

Május közepén biztossá vált, hogy a PVSK-Veolia kosárlabdacsapata búcsúzik a férfi NB I/A-csoporttól, és ősztől a másodosztályban folytatja. A kiesés után a klub vezetősége már kinevezte az új vezetőedzőt, Juhász Olivért, aki a pécsi fiatalokkal korábban nagy sikereket ért el a korosztályos bajnokságokban.

A 2003-as feljutás óta egyhuzamban húsz évet töltött a felnőttélvonalban a Pécsi VSK férfi kosárlabdacsapata. Ez idő alatt bajnoki ezüst- és bronzérmeket, illetve Magyar-kupa-győzelmet is ünnepelhetett a klub, azonban a dicső múltat követően a jelen kevésbé örömteli a pécsiek háza táján. Ugyanis az együttes 2–1-re elbukta az Atomerőmű SE elleni playout-párharcot, így kiesett az első osztályból – szeptembertől a PVSK ismét az NB I/B Piros csoportjában fog szerepelni.

A korosztályos szinten elért sikerek után a PVSK felnőttcsapatát irányíthatja Juhász Olivér Forrás: pvsk.hu
A korosztályos szinten elért sikerek után a PVSK felnőttcsapatát irányíthatja Juhász Olivér Forrás: pvsk.hu
Az élvonalbeli búcsú egyébként is komoly átalakulást vetített előre, ennek első lépéseként pedig megtalálták az új vezetőedzőt. A következő évadban Juhász Olivér irányítja majd a felnőttcsapatot, aki az eddigiekben az U20-as és az U18-as fiúkat vezette, valamint a bajnokság második felében a B-csoportos, második alakulat trénere is volt. „Úgy voltam vele, amikor felkértek erre a feladatra, hogy nagyobb esélyünk lesz visszakerülni az élvonalba, ha olyan ember irányít, akinek ez valóban fontos, nem pedig csak az egyenleget nézi meg minden hónap elején – jelentette ki új vezetőedző a PVSK honlapján. – Ezért mondtam igent. Jelen pillanatban nekem az egyesület és a pécsi kosárlabda jövője a legfontosabb, nem is maga a csapat. Már csak azért sem, mert egyelőre még nem körvonalazódott pontosan, hogyan fog kinézni a keretünk." Korábban Juhász az U20-as korosztállyal kétszer is bajnoki címet szerzett, egyszer pedig ezüstérmesként zárt. Idén a juniorokkal – a B-döntőt megnyerve – a kilencedik helyen fejezte be a bajnokságot, amelyet – a múltbeli nagyobb sikerek ellenére – a „legkedvesebb eredményének" titulált.
Juhász Olivér a fiatalokra építve szeretne ismét A-csoportos csapatot építeni Pécsen Forrás: pvsk.hu
Juhász Olivér a fiatalokra építve szeretne ismét A-csoportos csapatot építeni Pécsen Forrás: pvsk.hu
Elmondta, hogy szeretne majd jó elegyet kialakítani a fiatal, energikus, valamint a kicsit idősebb, tapasztaltabb, esetleg már az A-csoportot is megjárt játékosokból. Ami viszont biztos: agresszív, futós kosárlabdát akar játszatni. „Juhász Olivér elkötelezett PVSK-s, akadémiánk szakmai vezetőjeként jól ismeri azt a filozófiát, aminek mentén dolgozunk és képviselni akarunk a bajnokságban – fogalmazott Czerpán István, a PVSK elnöke. – Meggyőződésünk, hogy a pécsi kosárlabdának is az az érdeke, hogy nemcsak a játékosok kiválasztásánál, hanem az edzői stáb összeállításánál is ragaszkodjunk értékeinkhez. A koncepció amit felvázolt, a szakmaiságon túlmutató elhivatottságot is sugallt. Korábban is bátran és szerencsésen nyúltunk a fiatal edzőkhöz, mondhatnám többek között Völgyi Pétert, Iványi Dalmát vagy Sztojan Ivkovicsot, ezt most is megtettük, és minden támogatást megadunk Olivérnek ahhoz, hogy sikerrel vegye eddigi legnagyobb kihívását." Az újjáalakuló pécsi csapatban várhatóan a juniorválogatottat erősítő, 17 éves Hőgye Patriknak is nagy szerep juthat. A kiemelt tehetséggel, illetve nevelőedzőjével, Juhász Olivérrel forgatott a közelmúltban az M4 Sporton látható Jövünk! magazin stábja. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.