UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2022-06-07 14:20

Nyílt vízi úszás: a rutinos versenyzők nagyszerűen szerepeltek, elégedett Gellért Gábor szövetségi kapitány

Két arany- és egy ezüstéremmel zárt a magyar válogatott a setubali utánpótlás nyílt vízi úszó Európa-bajnokságon. Gellért Gábor szövetségi kapitány elégedett volt az U19-esek versenyzőkkel, de volt kit kiemelnie a debütáló fiatalabbak közül is.

Nem sikerült továbbnyújtania a parádés sorozatot a magyar válogatottnak a Setubalban rendezett utánpótlás nyílt vízi Eb-n. 2017, 2019 és 2021 után ezúttal letaszították az pontverseny éléről, igaz, a dobogóról így sem maradt le, s a harmadik helyen zárt. A két aranyérmet a Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Sárkány Zalán, Betlehem Dávid összeállítású U19-es váltó, valamint 10 km-en Betlehem szállította. Az egyetlen ezüst pedig Szimcsáké lett szintén a tíz kilométeren.

Betlehem Dávid egyéniben és a váltóval is aranyérmet nyert az utánpótlás Eb-n Forrás: MÚSZ
Betlehem Dávid egyéniben és a váltóval is aranyérmet nyert az utánpótlás Eb-n Forrás: MÚSZ
„A rutinos versenyzőink remekül szerepeltek, ez nem is kérdés, hiszen az U19-es váltóval és egyéniben 10 km-en Betlehem Dávid révén is aranyat nyertünk, Szimcsák Mira pedig ezüstöt szerzett – kezdte a musz.hu-nak Gellért Gábor szövetségi kapitány. – Volt egy-két „első áldozó” és néhány üdítő színfolt is a fiatalok között, úgy mint Rohács Luca, vagy Csulák Lia, de a többiek is szépen helyt álltak, főleg ha hozzávesszük, hogy az elmúlt éveket tekintve itt voltak a legnehezebb és legextrémebb körülmények, amivel meg kellett birkózni az utánpótlásnak – erős szél, hullámok és 18 fokos víz. Összességében a csapatok pontversenyében a harmadik helyen végeztünk, de ehhez hozzátartozik az is, hogy a mostani junior Eb időpontját sajnos két hónappal előrébb hozta az európai szövetség, így itthon nem volt lehetőségünk nyílt vízen edzeni és felkészítő edzőtábort tartani, hiszen a Balaton is túl hideg még tavasszal, valamint a május eleji nevezési határidő szintén megnehezítette a dolgunkat, hiszen így csak medencés válogató versenyt tudtunk tartani, holott hagyományosan a nyílt vízi ob-n elért eredmények alapján jelöljük ki a csapatot.” Szeptemberben még rendeznek egy fontos esemény az utánpótláskorúaknak: a Seychelles-szigeteki vb előtt viszont már a jól bevált módszer szerint készülhetnek a fiatalok. „Szerencsére a szeptemberi junior-világbajnokság előtt nyáron bőven lesz már lehetőség nyílt vízen készülni, és vár ránk egy háromhetes balatoni edzőtábor, ahol együtt készülhet a teljes keret, így a fiatalabbak is meg tudják szerezni azt a versenyrutint, amit csak és kizárólag nyílt vízen lehet.”

Utánpótlás nyílt vízi úszó Európa-bajnokság, Setubal (Portugália) U19 (10 km). Fiúk: 1. Betlehem Dávid, 4. Arshak Hambardzumyan, 5. Sárkány Zalán Lányok: 2. Szimcsák Mira, 6. Fábián Bettina, 9. Gál Kincső Váltó: 1. Magyarország (Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Sárkány Zalán, Betlehem Dávid) U17 (7,5 km). Fiúk: 5. Kovács-Seres Hunor, 11. Hartmann Máté, 28. Horváth Ákos Lányok: 8. Csulák Lia, 13. Nett Vivien, 17. Varga Zsófia U16. Váltó: 4. Magyarország (Rohács Luca, Nett Vivien, Tóth Olivér, Kovács-Seres Hunor) U15 (5 km). Fiúk: 12. Tóth Olivér, 15. Kaiser Dominik Lányok: 8. Rohács Luca, 12. Király Flóra, 17. Nagy Napsugár

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.