UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-06-09 20:12

Kosárlabda: a három bajnoki címmel fennállása legsikeresebb évadát zárta az NKA Pécs fiúszakága

A pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia zárt a legeredményesebben a fiúszakág utánpótlás-bajnokságaiban: a négy korosztályból háromban (U20, U16 és U14) is aranyérmet nyertek csapataik, míg az U18-as együttesük a harmadik lett. Csák Magdolna sportigazgató értékelte a sikerekben gazdag elmúlt évadot.

Soha nem történt még olyan a hazai kosárlabda-utánpótlásban, hogy egy klub mind a négy korosztályban megszerezze a bajnoki címet a fiúszakágban, idén viszont az NKA Pécs ehhez nagyon közel állt. A körmendi U20-as döntő megnyerése után a Rátgéber tanítványok a hazai pályán játszott kadét- és serdülőfináléban is végső győzelmet ünnepelhettek. A juniorok zárták a sort, akiknek végül nem jött össze az aranyérem, bronzérmesek lettek, ezzel pedig elmaradt a makulátlan mérleg, de a pécsiek háza táján így sincs ok a szomorkodásra. A Nemzeti Kosárlabda Akadémia a 2018 óta íródó rövid történelmének legsikeresebb évadát zárták a fiúszakág képviselői.

Az NKA Pécs serdülő fiúcsapata az EYBL-sorozat megnyerése után hazai pályán lett korosztályos magyar bajnok Forrás: NKA Pécs
Az NKA Pécs serdülő fiúcsapata az EYBL-sorozat megnyerése után hazai pályán lett korosztályos magyar bajnok Forrás: NKA Pécs
„Nagyon szerettünk volna tökéletes szezont zárni, emiatt maradt bennünk minimális hiányérzet, hiszen mi lehettünk volna az elsők, akiknek sikerül a négy bajnoki címet összehozni egy adott évben – kezdte Csák Magdolna, a férfiszakágért felelős sportigazgató az Utánpótlássportnak. – Ugyanakkor – ha jók az információim – a három arannyal így is olyat értünk el, amit korábban még senki. Többször megtörtént már, hogy egy klub duplázott az utánpótlás-bajnokságokban, de triplázás eddig még nem fordult elő. Mindig nyerni szeretnénk, mindig a maximumra törekszünk, az akadémián nálunk mindenki így éli a mindennapjait, hogy a lehető legjobb szeretne lenni abban, amit csinál. Éppen ezért kicsit fájt, hogy a junioroknak nem jött össze a címvédés, mert úgy éreztük, hogy a maximum elérése ezúttal nem irreális cél, hanem tényleg megvalósítható. Azonban, ha összességében értékeljük a szezont, az elért eredményekre nagyon büszkék lehetünk.” Tavaly az NKA Pécs valamennyi csapata bejutott a legjobb négy közé az országos döntőkben, de a bajnoki trófea elhódítása csupán az U18-asoknak lett meg – ugyanez a korosztály két évvel korábban a kadétok között is diadalmaskodott. Az akadémia első három évében összesen – az előbb említett – két aranyat szerezték meg a mecsekaljai fiatalok, ennek fényében pedig még nagyobb fegyvertény, hogy ezt a számot csak az elmúlt bő egy hónapban sikerült felülmúlni.
Volt ok az ünneplésre a Rátgéber Akadémia évadzáró eseményén Forrás: NKA Pécs
Volt ok az ünneplésre a Rátgéber Akadémia évadzáró eseményén Forrás: NKA Pécs
„A bajnoki eredményeink mindenképpen tükrözik az előrelépést, de az érmek csupán egy aspektus a sok közül akkor, amikor az összképet kell értékelni. Fontosabb számunkra a produktivitás, amelynek az egyik tényezője a gyerekek egyéni fejlődése. Ha csak az elmúlt egy esztendőt vizsgálom, óriási szintlépés láható a játékosok többségénél. Ennek az egyik fokmérője például, hogy egyre többen kapnak meghívót a korosztályos válogatottakba. Továbbá egyre többen szeretnék a Rátgéber Akadémiát választani, és itt folytatni a karrierjüket, illetve tanulmányaikat, ami már a bekerülésnél versenyhelyzetet teremt, és növeli a színvonalat.” Mindezek mellett a fejlődés egyik legfőbb kulcsa a külföldi versenyeztetés is. „A serdülőink felülhettek Európa trónjára ebben az évadban, hiszen megnyerték az EYBL-t, ami a legrangosabb nemzetközi versenysorozat a korosztályukban. Eközben a kadétcsapatunk meghívást kapott a közvetlen európai elitet felvonultató olaszországi tornára, a mezőnyben – többek között – a Real Madriddal, a Barcelonával és az Armani Milanóval. Hatalmas mérföldkő az akadémia életében, hogy már ezen a szinten jegyeznek minket, és szemmel láthatóan ezek a meccsek nagyot lendítettek a fiúk fejlődésén. A juniorok is számos nemzetközi meccset játszhattak minőségi ellenfelekkel szemben, de nem szeretnénk itt megállni. Az a célunk, hogy az U18-as csapatunk hosszú távon az Euroliga utánpótlás-sorozatában, a Next Generation-tornán szerepelhessen” – nyilatkozta a közeljövő terveiről Csák Magdolna.
A kadét fiúk az európai elit is megmérették magukat, mielőtt megszerezték a bajnoki címet Forrás: NKA Pécs
A kadét fiúk az európai elit is megmérették magukat, mielőtt megszerezték a bajnoki címet Forrás: NKA Pécs
Ugyan a klubidény befejeződött, de a nyár elérkeztével ilyenkor sincs megállás a pécsi tehetségeknek. „A játékosaink közül jó néhányan a korosztályos válogatottban szerepelhetnek, és világversenyre készülhetnek. Emellett a sérültjeink fáradhatatlanul végzik a rehabilitációs és regenerációs munkát, hogy mielőbb visszatérjenek. A többiek pedig folyamatosan egyéni képzéseken vesznek részt, szóval az akadémia nyáron sem üres, gőzerővel zajlik a munka ilyenkor is.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.