UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2022-06-09 19:18

Labdarúgás: elérte a változás szele az U21-es válogatottat

Kedden lejátszotta az utolsó Eb-selejtezőjét az U21-es labdarúgó-válogatott, amely a csoportja negyedik helyén végzett, így nem jutott ki a 2023-as kontinensviadalra. A korosztályban többen is búcsúznak az utánpótlásévektől.

Tavaly szeptember elején az Izrael elleni, hazai pályán elszenvedett vereséggel (2–1) kezdődött, majd kedd este a lettek elleni, idegenbeli győzelemmel (2–0) végződött a 2023-as korosztályos Európa-bajnokság selejtezősorozata a magyar U21-es válogatott számára, amelynek nem sikerült kvalifikálnia magát a kontinensviadalra. A Gera Zoltán szövetségi edző által vezetett fiatalok a hat együttest számláló csoportjukban tíz mérkőzésen tizennégy pontot szereztek, amivel a negyedik helyet szerezték meg a németek, az izraeliek és a lengyelek mögött.

Az U21-es válogatott negyedik lett a csoportjában, így nem jutott ki a 2023-as korosztályos Eb-re Fotó: Mura László
Az U21-es válogatott negyedik lett a csoportjában, így nem jutott ki a 2023-as korosztályos Eb-re Fotó: Mura László
A gárda – ha a 2021 tavaszán a szlovénokkal közösen megrendezett U21-es Eb-t nem számítjuk, amelyen pont nélkül maradt – 1996 óta nem jutott ki a korosztályos megméretésre. A realitás a selejtezők előtt sem a csoportelsőséget mutatta, a német fiatalok a papírformának megfelelően könnyedén a hatos élén végeztek. A második helyezettek rangsorából azonban még volt esély a kvalifikációra, és hamar körvonalazódott, hogy a pozícióért az izraeli, lengyel duóval kell versenyt futni. A magyarok végül nem tudták tartani a lépést, ráadásul az utolsó néhány körben gyakorlatilag már tét nélkül futballozhattak a fiatalok. Közülük sokaknak ez az utolsó lehetőségük volt, hogy korosztályos szinten megmutassák magukat, hiszen a jövőben már csak a 2002-es és annál fiatalabb spílerekkel számolhat a szakvezetés. A 2000-es és a 2001-es labdarúgók elköszönhetnek az utánpótlásévektől – az utolsó két meccs előtt kihirdetett keret névsorának pont a fele búcsúzik.
A selejtezősorozatban öt gólt szerző Németh András hamarosan akár a felnőttválogatottban is bizonyíthat Fotó: Mura László
A selejtezősorozatban öt gólt szerző Németh András hamarosan akár a felnőttválogatottban is bizonyíthat Fotó: Mura László
Vannak azonban olyan, alapembernek számító játékosok, akiknek lesz még lehetősége az U21-es válogatott mezét viselni: a 19 éves Hegyi Krisztián – aki az év elején hosszabbított 2025-ig klubcsapatával, a West Ham Uniteddal – nyolc összecsapáson védte a magyar kaput a selejtezősorozatban. Az öt találattal a házi gólkirályi címet megszerző Németh András szintén bizonyíthat még a korosztály legjobbjai között: kérdés, hogy sikerül-e addig szintet lépnie, hiszen a belga Genk csapatában légióskodó támadó a klubjában már a nagyok között is letette a névjegyét, sokan pedig Szalai Ádám utódját látják benne, akire hamarosan a felnőttválogatottban is komoly szerep hárulhat. Hasonló kérdés vetődik fel a korábban a Milan, jelenleg az AZ Alkmaar csapatát erősítő balszélsővel, Kerkez Milossal kapcsolatban. A mindössze 18 esztendős játékos a nagyok soron következő két Nemzetek Ligája-meccsére, a németek és az angolok ellen bekerült Marco Rossi keretébe, így könnyen lehet, hogy a születési dátuma ellenére nélküle kell helytállnia a jövőben a hazai U21-es korosztálynak. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.