UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-06-09 09:00

Vívás: a 15 éves Papp Jázmin még végigverheti Európát

A hódmezővásárhelyi Csomorkány SE 15 éves tőrözője, Papp Jázmin a kadét Európa-bajnokságon szerzett ezüstérme után sikeréhesen várja a következő évad kihívásait.

„Mit csinálsz, Jázi? Végigvered Európát?” – tette fel némi megdöbbenéssel az izgatott kérdést Magyary Ágnes, miután az egyik legígéretesebb tanítványa a török Alisa Isbir elleni elődöntőt is sikeresen abszolválta a kadét tőrözők újvidéki Európa-bajnokságán. A március eleji kontinensviadal aranyasszójában aztán az olaszok első számú reménysége, Matilde Molinari jobbnak bizonyult a 15 éves magyar lánynál, de Papp Jázmin így is a kis klubja, a hódmezővásárhelyi Csomorkány SE történetének legnagyobb sikerét érte el az ezüstéremmel.

A 15 éves Papp Jázmin még végigverheti Európát Forrás: Bizzi Team
A 15 éves Papp Jázmin még végigverheti Európát Forrás: Bizzi Team
„Most is kiráz a hideg” – mondja három hónap elteltével Ági néni, és Papp Jázmin számára is örökre emlékezetes marad a menetelése, pláne úgy, hogy sokáig az is kérdéses volt, ott lehet-e az Eb-n. „A hazai kadétranglista még éppen kijutást érő negyedik helyéről mehettem Újvidékre – idézi fel a sokra hivatott tőrvívó. – Az utolsó hónapokban derült ki, hogy ott lehetek, igazából nem is számoltam vele. Szerettem volna a legjobb nyolcig eljutni, de konkrét célt nem fogalmaztam meg. Aznap nem éreztem stresszt, nem is volt semmilyen elvárás az eredményt illetően, így a felszabadultság is segített, hogy a döntőig jussak. Nagyon örültem az ezüstnek, és annak, hogy Magyarországot képviselhettem.” A kiváló szereplés azt is magával hozta, hogy Jázmin az egy hónappal későbbi kadét-világbajnokságon is bizonyíthatott Dubajban. Ott a legjobb 32-ben ért véget számára a megméretés.
Papp Jázmin és edzője, Magyary Ágnes Forrás: Csomorkány SE
Papp Jázmin és edzője, Magyary Ágnes Forrás: Csomorkány SE
„Az Eb-siker után már bennem volt, hogy talán többen várnak tőlem jó eredményt és magamra is túl nagy terhet helyeztem emiatt. Dubajban nagyon értékes tapasztalatokkal gazdagodtam, és a legnagyobb tanulság az volt, hogy nem szabad ennyire túlizgulnom a versenyt, hiszen nem az életem múlik rajta. Egyszerűen csak élveznem kell az egészet.” A még jövőre is kadétkorú Jázmin a világversenyek után is megőrizte jó formáját, és a legutóbbi hazai megméretésén egy korosztállyal fentebb, a juniorok előválogatóján zárt az ötödikként. „A következő évadban hasonlóan jó eredményekben bízom. Ugyanúgy ki szeretnék jutni a kadét Eb-re és a vb-re, viszont már a juniorok között is ez a célom. Az utóbbi elég nagy kihívásnak tűnik, de éppen az ilyen dolgok motiválnak a leginkább. Azért dolgozom, hogy sikerüljön.” A hódmezővásárhelyi tinédzser páston való remeklése azért is külön megsüvegelendő, mert a vívással párhuzamosan eddig az atlétikában is szállította a sikereket városának. Tavaly például az U16-os korosztályban fedett pályán a magasugrás bajnoka lett, míg súlylökésben bronzérmet szerzett, szabadtéren pedig „magasban” és ötpróbában érdemelt ki ezüstöt. A két sportág közül nehezen tud választani. Igaz, az atlétikát már szerényebb intenzitással űzi a korábbinál, az edzésekkel nem szakított. Noha úgy fogalmaz, hogy: „Kicsit a vívás felé húz a szívem.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.