UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-06-15 18:55

Birkózás: László Mózes ezüstérmes a bukaresti U17-es Európa-bajnokságon

Újabb magyar dobogós az U17-es birkózó Eb-n: László Mózes ezüstérmet szerzett a kötöttfogásúak 45 kilogrammos mezőnyében Bukarestben. Tótok Péter (51 kg) kikapott a bronzmeccsen, így az ötödik helyen zárt. Eközben a lányok küzdelmei is megkezdődtek: Terék Gerda egészen a döntőig menetelt az 57 kilósok között.

A keddi egy arany- és két bronzérem után biztos volt, hogy a helyosztók második napján sem fog dobogós helyezés nélkül végezni a magyar birkózóválogatott a román fővárosban zajló U17-es Európa-bajnokságon, ugyanis az ESMTK-KIMBA tehetsége, László Mózes finalistaként várhatta a szerdai délutáni programot a kötöttfogásúak 45 kilós kategóriájában. Míg az Vasas SC-KIMBA reménysége Tótok Péter a bronzéremmért lépett szőnyegre. László az ukrán Jevhen Pokovbával vívott meg az Európa-bajnoki címért. Az első két percben az ukrán került előnybe (0–1), majd a második menetben a magyar fiú próbálkozhatott támadással a lenti helyzetből. Azonban a pesterzsébeti fiatal nem tudott élni a lehetőséggel, és az apró figyelmetlenségét kihasználva már az ukrán vezetett 2–1-re. Ezt követően Mózesnek kellett futnia az eredmény után, akár rizikósabb akciókat bevállalva a végső sikerért, viszont ezt Pokovba is tudta, aki egy ilyen támadást megkontrázva végül tusolta őt.

László Mózes (zöldben) ezüstérmes az U17-es Eb-n Bukarestben Fotó. Martin Gábor / UWW / MBSZ
László Mózes (zöldben) ezüstérmes az U17-es Eb-n Bukarestben Fotó. Martin Gábor / UWW / MBSZ
Ezzel László Mózes ezüstérmesként zárt, amely önmagában is hatalmas fegyvertény, de annak fényében, hogy az elmúlt években 18-szor (!) meg kellett műteni a lábát születési rendellenessége miatt, és sokáig az is kérdés volt, vajon birkózhat-e még, igazán elképesztő teljesítmény az övé. Mózes a mieink negyedik érmét nyerte Bukarestben. Tótok Péter lehetett volna az ötödik magyar versenyző, akinek medált akasztanak a nyakába, hiszen a harmadik helyért küzdhetett meg a moldovai Maxim Sarmanovval. A bronzcsata nagy részében – egyetlen rövidebb periódust leszámítva – viszont az ellenfél akarata érvényesült, így az angyalföldiek ígérete 5–2-re vereséget szenvedett, és az ötödik helyen fejezte be az Eb-t. Czuczor Dominik (71 kg; Budapesti Honvéd SE) a nyolcaddöntős veresége után a vigaszágon folytathatta, majd ott az első meccsén győzött, de a második ütközetét már elbukta, így a bronzmérkőzésig nem jutott el, a hetedik lett. Mielőtt szerda este lezárult volna a kötöttfogásúak programja, délelőtt már a lányok küzdelmei is elindultak, és Terék Gerda (57 kg) révén újabb döntőssel gazdagodott a magyar csapat. A Budapesti Honvéd-KIMBA versenyzője bolgár, ukrán és svéd riválison túljutva menetelt a fináléig, amelyben a török Tuba Demir lesz az ellenfele a kontinesbajnoki címért. Fáth Laura (49 kg, BHSE-KIMBA), Szabó Szonja (65 kg; KESI) és Busa Réka (73 kg; Vasas SC) egyaránt kikapott az első meccsén. Fáth és Busa kiesett, míg Szabó a vigaszágon folytathatja.

Harmadik versenynap, helyosztók (kötöttfogás): Döntők: 45 kg: Jevhen Pokovba (ukrán)–László Mózes tus 4–1-nél Bronzmérkőzések: 51 kg: Maxim Sarmanov (moldovai)–Tótok Péter 5–2 Vigaszági mérkőzések: 71 kg: Czuczor Dominik–Marco Begle (osztrák) 8–0 71 kg: Makszim Radik (ukrán)–Czuczor Dominik 2–1 Korábbi eredmények (második nap, délelőtt): Selejtezők: 45 kg: László Mózes–Ionut Mereuta (román) 2–1 51 kg: Tótok Péter–Dragos Draga (román) 9–0 Nyolcaddöntők: 60 kg: Jakub Suchecki (lengyel)–Zóni Dániel ‘3–3 (a lengyel kiesett a következő körben, így Zóni is búcsúzott 71 kg: Ibrahim Ozdemir (török)–Czuczor Dominik 6–3 (a török döntőbe jutott, ezzel Czuczor vigaszágra került) 92 kg: Cristian Rusu (moldovai)–Cseh Balázs 4–2 (a moldovai az elődöntőben kikapott, Cseh versenye is befejeződött) Negyeddöntők: 45 kg: László Mózes–Vlagyiszlav Markov (bolgár) tus 7–0-nál 51 kg: Tótok Péter–Ahmet Cakmak (török) 3–2 Elődöntők: 45 kg: László Mózes–Huseyn Savadov (azeri) 5–1 51 kg: Anri Hozrevanidze (grúz)–Tótok Péter 7–1

Harmadik versenynap, délelőtti program (leány birkózás): Nyolcaddöntők: 49 kg: Sevval Cayir (török)–Fáth Laura tus 10–0-nál (a török kikapott elődöntőben, ezzel Fáth búcsúzott) 57 kg: Terék Gerda–Desziszlava Ivanova (bolgár) 12–2 65 kg: Duygu Gen (török)–Szabó Szonja 5–1 (a török finalista lett később, így Szabó vigaszágas) Negyeddöntők: 57 kg: Terék Gerda–Alina Filipovics (ukrán) tus 6–2-nél 73 kg: Lotta Englich (német)–Busa Réka tus 3–0-nál Elődöntők: 57 kg: Terék Gerda–Tindra Dalmyr (svéd) 10–0 Negyedik versenynap, esti program: Döntők: 57 kg: Terék Gerda–Tuba Demir (török)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.