UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tollaslabda

2022-06-17 13:44

Tollaslabda: EYOF és U19-es Eb is vár Horváth Csanádra

Az utánpótláskorú hazai tollaslabdázók élmezőnyéhez tartozó, 15 éves Horváth Csanád eredményes első féléven van túl, és a másodikban sem fog pihenni: júliusban a besztercebányai EYOF-on, augusztusban a belgrádi U19-es Európa-bajnokságon fog pályára lépni.

Horváth Csanád – a legtöbb fiatalhoz hasonlóan – számos különböző sportágat próbált ki, mielőtt megtalálta az „igazit”: az ifjú tollaslabdázó a nagybátyjának köszönhetően kötött ki a teremben, és elmondása szerint rögtön belejött az ütögetésbe. A Pápáról származó versenyző jelenleg a pécsi Multi Alarm SE csapatát erősíti, a tehetsége viszont már akkor megmutatkozott, mikor még a szülővárosa egyesületét erősítette. A korai tornagyőzelmek nem meglepő módon plusz lendületet adtak a fiatalnak.

A 15 éves Horváth Csanád az EYOF-ra és az U19-es Eb-re is készülhet Forrás: babits.pte.hu
A 15 éves Horváth Csanád az EYOF-ra és az U19-es Eb-re is készülhet Forrás: babits.pte.hu
„Már egész fiatalon tudtam az idősebbek mezőnyében teljesíteni, egy-két korosztállyal feljebb játszani – emlékszik vissza Horváth. – A sikereknek nagyon örültem, de talán a legtöbbet az jelentette, amikor először meghívást kaptam a korosztályos válogatottba; akkor már biztos voltam benne, hogy van keresnivalóm a pályán. Azóta már U15-ös és U17-es Eb-n is játszhattam, ami egyaránt felejthetetlen élmény volt. Utóbbi, amit 2021 szeptemberében rendeztek, az eddigi legkomolyabb verseny, amin képviselhettem a magyar színeket. A csapat jól teljesített Szlovéniában, a hollandokat és a litvánokat is legyőztük, egyedül az esélyesebb oroszoktól kaptunk ki. Az egyéni miatt maradt bennem hiányérzet, hiszen az első körben kiestem, de remélem, legközelebb több szerencsém lesz.” A 15 esztendős reménység 2022 első felében remek eredményeket tudhat magáénak: a februári felnőtt országos bajnokságon az U19-es debreceni játékossal, Tóth Kristóffal párban szoros döntőt követően szerzett ezüstérmet, míg tavasszal az U17-esek között egyesben és – klubtársa, Hart Petra oldalán – vegyes párosban is nyerni tudott. Az előbbiben ráadásul szettveszteség nélkül. „A felnőtt ob talán a legkedvesebb emlék ezek közül, közel álltunk a győzelemhez, de annak ellenére is óriási élmény volt a nagyok között versenyezni, hogy végül nem mi ünnepelhettünk a finálét követően. Ettől függetlenül óriási sikerként éltük meg, és külön öröm, hogy a legjobb barátommal osztozhattam ezen. Az U17-esek megméretésének komoly célokkal vágtam neki, mindkét kategóriában az első hely lebegett a szemem előtt. A duplázás után az edzőim is megdicsértek, és én is elégedett voltam a végkifejlettel. Ám nemcsak a korosztályom ob-ján indultam el, hanem az U19-esek között is, ami komoly ugrás a játék tempóját és technikáját tekintve, de azt talán – épp emiatt – jobban szeretem. Fiatalabbként ráadásul felszabadultan tudok a pályán mozogni.”
A tavalyi U17-es Eb-n részt vevő magyar csapat, a felső sor jobb szélén Horváth Csanáddal Forrás: babits.pte.hu
A tavalyi U17-es Eb-n részt vevő magyar csapat, a felső sor jobb szélén Horváth Csanáddal Forrás: babits.pte.hu
A fiatal az U19-es válogatott keret tagja, amellyel az augusztusi korosztályos Európa-bajnokságra készül (jelen állás szerint a párosok között mutathatja meg a tudását), előtte azonban a júliusi EYOF-on is képviselheti hazánkat Hart Petrával együtt, akivel egyesben és vegyes párosban is indulnak a besztercebányai multisport-eseményen. A játékos jelenleg Horvátországban versenyez, majd Szerbia felé veszi az irányt, amit a skótokkal közös edzőtábor követ. „Tartalmas időszak következik, de az EYOF előtt lesz még két hét pihenőm. Nem tudom, hogy mennyire szerencsés ez a beosztás, de remélem, jó formát tudok időzíteni az európai ifjúsági olimpiai fesztiválra. Az mindenképpen pozitívum, hogy Petrát jól ismerem, rengetegszer játszottunk egymás oldalán, így összeszokott páros indul vegyesben. Korábban az összeállításokra ilyen módon nem figyeltek a szakvezetők. Bízom benne, hogy jó eredményt érünk el, ugyanúgy az Eb-t is motiváltan várom. Ha a távolabbi célokra tekintek, szerepel közöttük az ifi vb-s kvalifikáció, a legnagyobb álmok közé pedig természetesen a felnőtt-világbajnokság és az olimpia tartozik.” További korosztályos híreink TOLLASLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.