UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2022-06-17 09:00

Úszás: szombattól három plusz egy versenyző bizonyíthat a budapesti felnőtt vb-n

Szombaton kezdődik az év talán legfontosabb hazai sporteseménye, a budapesti vizes-világbajnokság, amelynek medencés és nyílt vízi úszóversenyein Pádár Nikolettnek, Molnár Dórának, Komoróczy Lorának és Betlehem Dávidnak – azaz négy utánpótláskorú versenyezőnek – is szoríthatunk.

Amikor legutóbb vizes-világbajnokságot rendezett Magyarország, éppen egy korosztályos úszó kápráztatta el az akkor vadonatúj Duna Aréna fantasztikus közönségét és az egész világot: az akkor 17 éves Milák Kristóf száz pillangón (fő számában, kétszáz méteren nem került be a csapatba) ifjúsági világrekordot döntve mindenkit megelőzött, kivéve az azóta is szinte legyőzhetetlen, amerikai Caeleb Dresselt, így ezüstérmes lett. Nem kérdés, hogy öt éve az ígéretes fiatalból felnőttklasszis született, alig ötven másodperc alatt. Erre adott a lehetőség az idén szereplő utánpótláskorúaknak is, ám elvárni természetesen nem lehet, hogy ismét üstökösként szárnyaljon a dobogóig valamelyik fiatal. A szombaton kezdődő medencés versenyeken három lány is lehetőséget kap dr. Sós Csaba szövetségi kapitánytól.

Pádár Nikolett Forrás: MÚSZ
Pádár Nikolett Forrás: MÚSZ
Közülük a legtöbb nemzetközi tapasztalattal a Szegedi Úszó Egylet 16 éves versenyzője, Pádár Nikolett büszkélkedhet. Ő már járt felnőttvilágversenyen: tavaly, a kazanyi rövid pályás Eb-n 200 m gyorson ötödik lett, míg az év végi Abu-Dzabi rövid pályás vb-n a 4x200-as gyorsváltóval végzett szintén ötödikként. Az áprilisi, debreceni országos bajnokságon a 200 mellett 100 méter gyorson is nyert, igaz, a Duna Arénában egyéniben csak az előbbi távon áll majd rajtkőre és a gyorsváltókban is ott lesz. Pádár néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy olimpiai bajnok akar lenni – erre a következő napokban még nem lesz esélye, a nemzetközi elithez viszont tovább közelíthet.
Molnár Dóra Forrás: MÚSZ
Molnár Dóra Forrás: MÚSZ
Szintén kétszázon, de háton láthatjuk majd a Budafóka XXII. SE még nem egészen 16 éves sportolóját, Molnár Dórát. A szegedi lánnyal szemben az ő szereplése nem volt szinte biztosra vehető a debreceni felnőtt ob előtt, akkor azonban Egerszegi Krisztina korosztályos csúcsait megközelítve – százon meg is döntve – bizonyította, hogy helye van a világbajnokság mezőnyében. A viadallal kapcsolatban korábban úgy fogalmazott, konkrét helyezésbeli célokat nem tűzött ki, ám szeretne egyéni csúcsot javítani, és a Duna Aréna közönsége előtt döntőt úszni. Erre akár a 4x100 m-es gyorsváltó tagjaként is lehet esélye.
Komoróczy Lora Fotó: Kovács Anikó
Komoróczy Lora Fotó: Kovács Anikó
A harmadik fiatal, Komoróczy Lora az év elején még óvatosan beszélt a vb-ről, de az álmai között ott szerepelt az indulási jog kiharcolása. Aztán a felnőtt magyar bajnokságon ő is remekül úszott, azóta pedig kijelenthető, hogy az első számú hazai versenyzővé vált ötven háton; ezt kivételes rajtjának, valamint a víz alatti delfinezésének köszönheti. Az Iron SE 16 esztendős fiatalja a legrövidebb hátúszószámban indul a vb-n is.
Betlehem Dávid Forrás: MÚSZ
Betlehem Dávid Forrás: MÚSZ
Betlehem Dávid személyében szintén lesz magyar utánpótláskorú szereplője a jövő vasárnaptól a Lupa-tavon rendezendő nyílt vízi versenyeknek. A Balaton Úszó Klub 18 éves versenyzője már többször bizonyította, hogy akár a legjobbak között is megállja a helyét, jól teljesített az idei világ- és Európa-kupa-versenyeken. Ráadásul a főpróba sem sikerült rosszul, hiszen a hónap elején rendezett, setubali utánpótlás Európa-bajnokságon az U19-esek mezőnyében egyéniben és váltóban is első lett. A tavalyi budapesti Eb-n a váltóval már szerzett egy bronzérmet felnőttvilágversenyen, ezúttal a stafétán kívül egyéniben öt és tíz kilométeren is kipróbálhatja magát. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.