UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Karate

2022-06-19 18:58

Karate: Baranyi Zsófia Eb-arannyal térhet haza Prágából

Baranyi Zsófia Európa-bajnoki címet szerzett a cseh fővárosban az utánpótláskorú karatésok között. Az MTK U21-es versenyzője a vasárnapi döntőben skót riválist verve harcolta ki a kontinenselsőséget. Klubtársának, Ilankovic Aleksandrának Eb-ezüst jutott.

A Magyar Karate Szakszövetség nem titkoltan azzal a megbízással küldte ki Prágába a kadét, a junior és a 21 éves aluli korosztály legjobbjaiból összeállított válogatottat az idei Eb-re, hogy éremmel, de ha lehet, érmekkel jöjjön haza Prágából. Az elvárásnak az e hétvégi erőpróbán a legtökéletesebben Baranyi Zsófia tett eleget, aki minden ellenfelét legyőzve töretlenül menetelt előre, s meg sem állt a dobogó tetejéig az U21-esek 55 kilogrammos küzdelmi kategóriájában.

Baranyi Zsófia 2019 után 2022-ben is Európa-bajnok lett az utánpótláskorúak között Forrás: wtf.net
Baranyi Zsófia 2019 után 2022-ben is Európa-bajnok lett az utánpótláskorúak között Forrás: wtf.net
Az MTK 20 esztendős kiválósága elébb portugál, majd szerb vetélytárson jutott túl sikerrel, a vasárnapi fináléban pedig a skót Amiee Pollardnak kerekedett fölébe, s nyert ellene 1-0-ra. Így megismételte három esztendővel ezelőtti diadalát, amikor is a budapesti korosztályos kontinentális csúcstalálkozón szintén aranyérmet akasztottak a nyakába. A két arany között jutott neki egy ezüst is tavaly, Tamperében, így a három a magyar igazság jegyében az elmúlt három évet tekintve pazarul csillogó trióval gazdagította az utánpótlásban gyűjtött Európa-bajnoki medálkollekcióját. A prágai sikert követően pedig még inkább megalapozott derűlátással várhatja – az érte szorítókkal egyetemben - a jövő évi felnőtt világbajnokságot, amelynek a több szempontból is oly kedves színhely: Budapest ad otthont. Prágában Baranyihoz hasonló utat járt be Ilankovic Aleksandra is, amennyiben egészen a döntőig verhetetlennek bizonyult. A szintén MTK-s, és 2019-ben ugyancsak utánpótlás Eb-győztes karatéka az U21-esek 61 kg-os súlycsoportjában csak a fináléban torpant meg, ahol a dán Trine Fuyu Lind megálljt parancsolt neki, 1-0-ra legyűrve a 19 esztendős magyar tehetséget. További korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.