UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2022-06-20 18:01

A hónap utánpótlásedzője: Horváth János vízilabdatréneré a májusi díj

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője májusi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Horváth János vízilabdaedzőé lett.

Az idén alapított díj ötödik kiírásának három jelöltje Horváth János vízilabda-, Simics Judit kézilabda- és Tursicsné Iván Krisztina kosárlabdaedző volt. A kuratórium döntése alapján a májusi elismerést – és az azzal járó 200 ezer forintot – a KSI pólótrénere, a sportiskolások vezetőedzője, szakmai vezetője érdemelte ki.

Balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társasága elnöke, Horváth János, Székely Bulcsú a KSI olimpiai bajnok alelnöke és Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatója Fotó: Mura László
Balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társasága elnöke, Horváth János, Székely Bulcsú a KSI olimpiai bajnok alelnöke és Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatója Fotó: Mura László
A díj nyertese a KSI-ben, az Egerben, majd az OSC-ben vízilabdázott, ez utóbbi egyesületben kezdte edzői pályafutását is. Először az ifjúsági csapat irányítását vette át, majd az ob I/B-en szereplő felnőttgárdával feljutott az első osztályba, s ott rövidesen kupabronzéremhez segítette a klubot. A KSI-be a 2002/2003-as évadban, Szívós István felkérésére tért vissza. Ettől kezdve szinte csak korosztályos játékosokkal foglalkozott és foglalkozik a mai napig, hiszen a kiváló utánpótlás-nevelő műhely felnőttcsapatának zömét is tinédzserek alkotják. Az elmúlt húsz évben számos kitűnő pólós játszott a kezei alatt tizenévesként. A 2021-es tokiói olimpián bronzérmes válogatottból Angyal Dániel, Jansik Szilárd, Mezei Tamás és Vámos Márton is az ő tanítványa volt. Mellettük a teljesség igénye nélkül említhetjük meg Kovács Gergő, Kovács Péter, Kardos Gergely, Tóth Márton vagy Német Toni nevét Horváth János neveltjeként. Az 51 éves szakember jelenleg az Universiade-válogatott szövetségi kapitánya tisztét látja el, de a szakvezetői posztot korábban sikeresen töltötte be az ifjúsági, valamint a junior nemzeti csapatnál is. Hogy a hazai bajnoki címek mellett az elmúlt húsz évben hány KSI-s szerzett valamilyen színű érmet korosztályos világeseményen, azt nehéz lenne összeszámolni – erre Horváth János sem vállalkozott. Ami a májusi eredményeket illeti: a szinte kizárólag utánpótláskorú játékosokból álló KSI férfi vízilabdacsapata veretlenül, 26 győzelemmel végzett az ob I/B-s bajnokság tabellájának élén, ezzel egyetlen másodosztályban töltött év után visszajutott a fiatalok számára a leghatékonyabb fejlődést kínáló közegbe, a világ legerősebb bajnokságának elkönyvelt magyar élvonalba. A KSI dominanciáját olyan kiemelkedő mutatók jelzik, mint a 441 lőtt gól és az ehhez kapcsolódó +249-es gólkülönbség. Gyakorlatilag ugyanez a csapat maradt veretlen az ifjúsági bajnokság mérkőzéseinek rendes játékidejét tekintve is. A sportiskolások a májusi nyolcas döntő aranymeccsét a minitornát rendező BVSC-Zuglóval vívták, és a fiúk mentális erejéről tesz tanúbizonyságot, hogy az első negyedben összeszedett 6–1-es hátrányból felállva, végül 14–13-mal győzelemmel nyertek bajnoki címet. A díjátadón Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társasága elnöke, Csabai Edvin, a szervezet sportigazgatója, valamint Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője mellett Sydney olimpiai bajnoka, a KSI alelnöke, egyben a pólószakosztály vezetője, Székely Bulcsú méltatta a szakember munkáját. „Engem Horváth János hitvallásából az ragadott meg a leginkább, amely arról szólt, hogy jó embereket szeretne nevelni. Úgy gondolom, ennél többet, szebbet utánpótlásedző nem tűzhet ki célként – mondta Molnár Zoltán, aki hozzátette: – A KSI mindig is több volt, mint egy műhely, a KSI maga a nevelőmunka jelképe.” 
Horváth János a KSI-re jellemző edzői csapatmunka sikerének tekinti a díjat Fotó: Mura László
Horváth János a KSI-re jellemző edzői csapatmunka sikerének tekinti a díjat Fotó: Mura László
Az edzők társasága elnökéhez csatlakozva a sportigazgató. Csabai Edvin szintén a sportiskola magyar sportban betöltött szerepét emelte ki, megjegyezve, hogy Horváth János fiatalokkal végzett munkája minden edző számára például szolgálhat. „Tudom, hogy nagyon erős volt a májusi mezőny is, tudom, hogy bármelyik jelölt megérdemelte volna az elismerést, mégis meggyőződésem, hogy a legjobb került a díj – fogalmazott Székely Bulcsú. – János nemcsak jó embereket nevel, hanem ő maga is az. Méltó módon őrzi a KSI-s elődök, Dömötör Zoltán és Szívós István emlékét, azt, hogy ennek a klubnak a minőségi utánpótlás-nevelés a küldetése. Ily módon a keze munkája magától értetődő módon felnőttklasszisok sorának eredményeiben is megmutatkozik.” A kitüntetett edzői pályája legszebb elismerésének nevezte a díjat. „Nagyjából húsz kollégám mindennapi, áldozatos munkája is hozzájárult ahhoz, hogy most itt állhatok, úgyhogy a döntéshozók mellett nekik is köszönettel tartozom. Igazi csapatként dolgozunk a KSI-ben, és arra tettük fel az életünket, hogy a magyar vízilabdázásnak minél jobb játékosokat neveljünk. Ha ezt sikerrel tesszük, ráadásul mások is így gondolják, annál nincs nagyobb boldogság.”