UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-06-20 09:08

Birkózás: nyolc éremmel, közte két arannyal zártak a magyar fiatalok a bukaresti U17-es Eb-n

Túlteljesítette az elvárásokat a magyar csapat a bukaresti U17-es birkózó Európa-bajnokságon. A mieink nyolc éremmel, közte két arannyal zártak a román fővárosban. A válogatott két elsőségét begyűjtő Darabos Lászlót és László Nikolettet kérdeztük az Eb után.

Vérmes reményekkel vághatott neki a korosztályos birkózóválogatott a bukaresti U17-es Európa-bajnokságnak, de a magyar versenyzők végül felülmúlták a szakvezetés várakozásait. Az előző évi hat dobogós helyezés (egy-egy arany és ezüst, négy bronz) után a hazai szövetség szakmai igazgatója, Bácsi Péter úgy fogalmazott a mostani Eb előtt: „A tavalyihoz hasonló szereplést remélünk”. Nos, a csapat két aranyat, négy ezüstöt és két bronzot szerzett, a nyolc medállal pedig az éremtáblázat negyedik helyen végzett. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy a nemzetközi szövetség határozata nyomán sem az oroszok, sem a fehéroroszok nem lehettek ott Romániában Tavaly az oroszok – tíz arannyal – a legeredményesebben szerepeltek, míg a belaruszok közül ketten állhattak a dobogó tetején.) A kötöttfogásúak programjával rajtolt a viadal, és az első helyosztókon már meg is született az első magyar siker. A Budapesti Honvéd nehézsúlyú kiválósága, Darabos László szinte átgázolt a mezőnyön, a négyből valamennyi meccsét technikai tussal vagy tussal nyerte.

Darabos László (balra) U17-es Európa-bajnoki címet szerzett a kötöttfogásúak 110 kilós mezőnyében, míg László Nikolett –öccse, Mózes ezüstje után – aranyérmet nyert a 46 kilósok versenyében Forrás: UWW / MBSZ
Darabos László (balra) U17-es Európa-bajnoki címet szerzett a kötöttfogásúak 110 kilós mezőnyében, míg László Nikolett –öccse, Mózes ezüstje után – aranyérmet nyert a 46 kilósok versenyében Forrás: UWW / MBSZ
„Az Eb előtt az éremszerzést tűztem ki célul, de ahogy lépdeltem előre, megjött az önbizalmam, éreztem magamban az erőt. Realizáltam, hogy ebből még arany is lehet végén – magyarázta az ifjú kontinensbajnok az Utánpótlássportnak. – Sokan mondták, kívülről úgy tűnt, hogy most senki nem állíthat meg, belülről azonban korántsem voltak olyan simák a meccsek, mint amilyenekre az eredmények alapján gondolhatnánk. Az utolsó két ellenfelem, az ukrán meg a török srác is kellemetlen stílusban birkózott, ám higgadt tudtam maradni, és felőröltem őket. A győzelem pillanatában gyakorlatilag eksztázisba kerültem, fel se fogtam hirtelen, mit értem el. Néhány nap múltán már kezdenek leülepedni az élmények, de nincs megállás, egy hónap múlva jön a vébé, és Rómában is az érem a minimális a célom.” Ebben a fogásnemben az ESMTK-KIMBA 45 kilós fiatalja, László Mózes második lett, ami önmagában is hatalmas fegyvertény, ám annak fényében, hogy az elmúlt években 18-szor (!) kellett műteni a lábát születési rendellenessége miatt, és sokáig az is kérdéses volt, vajon folytathatja-e karrierjét, maga a csoda. Lévai Levente (65 kg; Budapesti Honvéd) és Fige Levente (48 kg; Csepel TC-KIMBA) egyaránt harmadik lett. A kötöttfogásúakat követően a lányok folytatták a remeklést: az ESMTK-KIMBA reménysége, a 46 kg-ban szereplő László Nikolett – öccse, Mózes után – szintén bejutott a döntőbe, ráadásul három tusgyőzelemmel. Ráadásul neki sikerült feltennie az i-re a pontot, így másodszor is felcsendülhetett a magyar himnusz Bukarestben. „Nem hittem volna, hogy megnyerem – kezdte Nikolett. – Úgy éreztem, a dobogó lehet cél, az aranyhoz viszont mindennek tökéletesen kell alakulnia. A testvérem ezüstje óriási pluszt adott a teljesítményemhez. Az volt a nagy vágyunk, hogy mindketten érmet nyerjünk, azt viszont soha nem gondoltam volna, hogy ilyen leosztásban sikerül. Nekem általában az első meccs jelenti a kulcsot. Ezúttal tusgyőzelemmel kezdtem az azeri ellen, ami megadta az alaphangot, és már jóval felszabadultabban folytattam. A döntőben a hazai közönség előtt versenyző román lány várt rám. Szerencsére akkor is sikerült kizárnom a körülményeket, és meglett a győzelem. Még most is hihetetlen ez az egész!” Terék Gerda (57 kg) ugyancsak egy lépésre került az aranytól, de a török Demir végül az útjába állt, így a Budapesti Honvéd versenyzője a dobogó második fokán feszíthetett. A sort a szabadfogásúak zárták, s ők újabb ezüstérmekkel gyarapították a magyar termést. A 80 kilósok vitézkedő Zsivnovszky Péter simán abszolválta a nyolcad-, a negyed- és az elődöntős meccsét is. A másnapi fináléban a moldovai Bors már túl erősnek bizonyult, és a Sziget SC-KIMBA ígéretének be kellett érnie a második hellyel. A 92 kilósok súlycsoportjában fellépő Arszunkaev Musza (Vasas SC) hasonlóképpen járt: az első két győzelme után a kontinensbajnoki címért vívott mérkőzésen alulmaradt a török Benekli ellen, így ő is ezüstérmet vehetett át. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.