UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-06-26 09:00

Birkózás: hétfőn kezdődik az U20-as Európa-bajnokság Rómában

Huszonkilenc magyar indulóval a mezőnyben hétfőn rajtol a római U20-as birkózó Európa-bajnokság. A hazai szövetség szakmai igazgatója, Bácsi Péter beszélt a várakozásokról.

Egyetlen súlycsoport (a szabadfogású 97 kilogramm) kivételével minden kategóriában lesz magyar résztvevő a június 27. és július 3. között Rómában zajló U20-as birkózó Európa-bajnokságon, így összesen 29 fős válogatott utazott el Olaszországba. A magyar csapat tavaly hat éremmel, közte négy ezüsttel és két bronzzal zárt Dortmundban. A németországi éremtermésből oroszlánrészt vállaltak a nők a három második helyükkel. A 2021-ben a döntőig jutó Szenttamási Róza ismét szőnyegre lép az 55 kilósok mezőnyében. A szövetség szakmai igazgatója, Bácsi Péter úgy véli, a lányok között ezúttal is több olyan versenyző van, aki képes lehet az éremszerzésre. „A tíz indulóból hat állt már dobogón korosztályos világversenyen. Nyikos Veronika az egyetlen, aki ifjúsági korúként vesz részt a viadalon, ő még tapasztalatlan ebben a mezőnyben, de akár ő is képes lehet bravúrra. Azt hiszem, a lányoktól tényleg szép eredményeket várhatunk” mondta Bácsi az MBSZ honlapján. A római kontinensviadal egyik legizgalmasabb kérdése, vajon megőrzi-e a 2018 óta tartó veretlenségi szériáját az U17-es világ- és Európa-bajnok Elekes Enikő, aki a korábbi sikereihez hasonlóan az olasz fővárosban is a 65 kilósok között szerepel. „Enikő története már-már elképesztő, a magyar birkózás történetében nem sok példa akadt arra, hogy valaki utánpótlásban, ugyanabban az évben a vébét és az Eb-t is megnyerje, ilyen hosszú győzelmi szériára pedig nem is emlékszem, hogy lett volna. Nehéz megmondani, hogy továbbra is képes-e tartani ugyanezt a szintet, most elsőéves junior. Én mindenesetre bízom benne, nagyon tehetséges birkózóról van szó” – vélekedik a kétszeres kötöttfogású világbajnok sportvezető.

Tösmagi Attila (zöldben) a tavalyi ezüstérme után ismét éremesélyesként vág neki az U20-as Eb-nek Rómában Fotó: Martin Gábor / UWW / MBSZ
Tösmagi Attila (zöldben) a tavalyi ezüstérme után ismét éremesélyesként vág neki az U20-as Eb-nek Rómában Fotó: Martin Gábor / UWW / MBSZ
Aki ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a kötöttfogású fogásnemben is akadnak olyan súlycsoportok, amelyekben vérmes reményekkel vághatnak neki a mieink. Például hetvenkét kilóban, Tösmagi Attila már tavaly is ezüstérmes nyert az Eb-n, míg a világbajnokságon harmadik lett. Az idén már szerepelt világversenyen, márciusban, az U23-as Európa-bajnokságon ötödik lett. Az ő birkózáshoz való hozzáállása hibátlan, reménykedhetünk benne. Ahogyan a nehézsúlyú Bazsó Adolfban is, ő szintén bizonyított már a nemzetközi porondon. Azt hiszem, a dobogós helyezés esetében is reális lehet. De Varsányi László és Mányik Dávid szintén nagyon ügyes, képes lehet kiemelkedő eredmény elérésére." A papírforma szerint a szabadfogásúak között van a legkisebb esély a dobogós helyezésre, ám a szakmai igazgató hangsúlyozta: a szabadfogású magyar kontingenst ugyancsak ígéretes fiatalok alkotják. „Fiatal, de tehetséges a csapat. Nagyon nehéz lesz az éremszerzés, ám nem lehetetlen. A legnagyobb sansza talán a százhuszonöt kilós Gellén Milánnak van, és habár Angyal Krisztián sérüléssel bajlódott, okozhat meglepetést. A mezőny első felébe várjuk a tavalyi kadét-világbajnokság harmadik helyezettjét, Gombos Alexet, és akár Nagy Marcell is jól szerepelhet.”

AZ U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA A magyar válogatott programja: Kötöttfogás: Hétfő-kedd. 55 kg: Németh Milán (BHSE), 63 kg: Mányik Dávid (ESMTK-KIMBA), 77 kg: Zurai Rajmund (DVTK), 87 kg: Varsányi László (BHSE), 130 kg: Bazsó Adolf (ESMTK). Kedd-szerda. 60 kg: Rafael Dániel (Soltvadkerti TE-KIMBA), 67 kg: Vitek Amadeusz (BHSE), 72 kg: Tösmagi Attila (ESMTK-KIMBA), 82 kg: Szinay Csaba (DVTK), 97 kg: Mihóka Miklós (BHSE). Női birkózás: Szerda-csütörtök. 50 kg: Gaál Henrietta (Vasas), 55 kg: Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA), 59 kg: Borsos Viktória (Kispest NSI-KIMBA), 68 kg: Terék Fruzsina (BHSE-KIMBA), 76 kg: Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE-KIMBA). Csütörtök-péntek. 53 kg: Matyi Vivien (ESMTK-KIMBA), 57 kg: Béres Adrienn (BHSE), 62 kg: Soliman Yasmine (PEAC-KIMBA), 65 kg: Elekes Enikő (KSC-KIMBA), 72 kg: Virág Zsófia (Soltvadkerti TE-KIMBA). Szabadfogás: Péntek-szombat. 57 kg: Rácz Balázs (UTE-KIMBA), 65 kg: Gombos Alex (FTC-KIMBA), 70 kg: Nagy Marcell (Csepel TC-KIMBA), 79 kg: Jochim Márk (Orosházi SBK), 97 kg: nincs magyar induló. Szombat-vasárnap. 61 kg: Mizsei Zoltán (FTC-KIMBA), 74 kg: Nemes Bálint (Haladás-KIMBA),86 kg: Hajduch Nándor (Szarvasi BE), 92 kg: Angyal Krisztián (Csepeli BC), 125 kg: Gellén Milán (ESMTK).

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.