UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2022-06-27 16:37

Öttusa: három arany, egy ezüst és két bronz a junior Eb-n

Egyéniben Erdős Rita arany-, Gyurka Márk Manó ezüstérmet szerzett az öttusázók barcelonai junior Eb-jén, amelyen a magyar fiatalok csapatban is a dobogó legfelső fokára állhattak.

Már önmagában az is dicséretes tény, hogy a nyolc magyar öttusázóból heten bejutottak a barcelonai junior Európa-bajnokság egyéni döntőjébe, amelyben aztán valamennyi versenyző előkelő helyen zárt. 

A barcelonai egyik aranycsapat (balról: Bauer Blanka, Erdős Rita, Eszes Noémi) Forrás: MÖSZ
A barcelonai egyik aranycsapat (balról: Bauer Blanka, Erdős Rita, Eszes Noémi) Forrás: MÖSZ
A vasárnap véget ért kontinensviadalon a prímet Erdős Rita vitte. A Trion SC 19 éves kiválósága végig meggyőző teljesítményt mutatott, és a záró számban (lövészettel egybekötött futás) elképesztően erős, 10:56.18 perces idővel rukkolt ki, minek köszönhetően a tizenegyedik helyről az elsőre ugrott, és Európa-bajnoki címet szerzett.  Mindeközben a Budapesti Honvéd mindössze 16 éves reménysége, Bauer Blanka is remekül versenyzett, és a 9. helyen ért célba, a Lőrinc 2000 SE-t erősítő Eszes Noémi pedig a 12. pozícióban zárt. Az eredményeknek köszönhetően a magyar lányok csapatban is junior Európa-bajnoki címnek örülhettek. 
Az aranyérmes fiúcsapat (balról: Gyurka Márk Manó, Koleszár Mihály, Viczián Bence) Forrás: MÖSZ
Az aranyérmes fiúcsapat (balról: Gyurka Márk Manó, Koleszár Mihály, Viczián Bence) Forrás: MÖSZ
És a fiúk sem akartak lemaradni. A döntőben Gyurka Márk Manó a harmadik helyről kezdhette meg a kombinált számot, amelyben javítani tudott egy pozíciót, és bravúros ezüstérmet szerzett. A KSI fiatalja az U19-es korosztályban egyéni vb-bronzéremmel már büszkélkedhetett, most tovább bővítette a kollekcióját. Ráadásul a Trion SC-s Viczián Bence az 5., a KSI-s Koleszár Mihály a 9., míg a csupán 17 éves UTE-reménység, Tamás Botond a 10. helyen végzett, s a Gyurka, Viczián, Koleszár trió csapatban is Európa-bajnok lett.  A váltóversenyekben aztán Erdős Bauerrel, Koleszár pedig Vicziánnal végzett harmadikként, tovább gyarapítva az érmek számát. Az Eb zárásaként pedig Eszes lett a negyedik a Gyurkával a vegyes váltó küzdelmeiben.  A fiatalok teljesítménye azért is megsüvegelendő, mert a tavaly, Bernben rendezett junior Eb-n nem jött össze az arany. Akkor Bőhm Csaba egyéni ezüstje mellett két második és egy harmadik hely jutott a magyaroknak.  További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.