UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-06-29 18:24

Atlétika: tizennégy magyar első hely az U18-as válogatott viadalon

Tizennégy első helyet szereztek a magyar atléták a székesfehérvári U18-as válogatott viadalon, amelyen minden összevetésben a másodikként zárt a hazai csapat.

Szerdán Székesfehérvár adott otthont az U18-as atléták válogatott viadalának. A Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban a magyar, a cseh, a szlovén és a szlovák fiatalok igyekezték kihozni magukból a legtöbbet a megszokottnál jóval nagyobb melegben.

Remekül helytállt a magyar csapat az U18-as válogatott viadalon Forrás: MASZ
Remekül helytállt a magyar csapat az U18-as válogatott viadalon Forrás: MASZ
A napot a lányok 5000 méteres gyaloglása indította, és mindjárt kettős magyar győzelem született, miután Kovács Alexandra az első (24:50.80), Erdős Judit pedig a második (26:04.45) helyen végzett. A nap folyamán aztán további tizenhárom versenyszámban nyert hazai fiatal. Rúdugrásban Erős Eszter a 3.70 méteres idei legjobbját beállítva zárt az élen, Imre Petra 3000 méteren (10:48.71) ért célba elsőként, Kis Petra Sára pedig 800 méteren győzött (2:11.47) magabiztosan. Kora délután a kalapácsvető Szabados Ármin 76,86 méteres egyéni csúccsal nyert, ezzel az U18-as Eb előtt jelezte, hogy továbbra is a kontinens legjobbjai közé tartozik a korosztályában. A magyar versenyzők 100 méteren is remekeltek. A lányok között Sulyán Alexa (12.42), a fiúk mezőnyében Deák Zalán (11.04) volt a leggyorsabb. A hármasugrók megméretésén aztán Kerék Patrik 13.93 méteres ugrással szárnyalta túl a kihívóit, 1500 méteren pedig Zahorán Milán utasította maga mögé vetélytársait (4:04.41). A nap második felére eső dobószámokban duplázták a sikereket a magyar tinédzserek. Diszkoszvetésben a korosztályos európai ranglistán harmadik Dobó Zsombor (56.49) és Baukó Petra (41.81), gerelyhajításban egyéni csúccsal Földesi Gergő (67.71) és Bencsik Adél (46.98) nyert.
Földesi Gergő egyéni csúccsal nyert gerelyhajításban Forrás: MASZ
Földesi Gergő egyéni csúccsal nyert gerelyhajításban Forrás: MASZ
Biztatóan teljesített a magyar fiúk sprintváltója is, amely Faragó Rómeó, Mészáros Balázs, Deák Zalán, Kovács Árpád összetételben örülhetett fölényes győzelemnek. Természetesen minden indulónak jár a dicséret a becsületes, odaadó versenyzésért. Magyarországnak az említett Erdős Judit mellett második helyet szerzett 3000 méteren Kovács Máté, magasugrásban Tóth Gergő, súlylökésben Baukó Petra és Kovács Kristóf, 2000 méter akadályon Szabó Benjamin, 400 gáton Ecseri Angéla, 800 méteren Palkovics Tamás, hármasugrásban Lawson Richárd Hanh, 100 gáton az U18-as Eb-n majd hétpróbázó Kriszt Sarolta, diszkoszvetésben Takács Zsombor, 200 méteren Alexovics Dániel, gerelyhajításban Bényi Dániel, valamint a Kriszt Sarolta, Besenyődi Petra, Sulyán Alexa, Gyenese Zsófia alkotta sprintváltó. Továbbá az előkelő harmadik helyen zárt 5000 méteres gyaloglásban Bor Benjámin, 2000 akadályon Szemán Kata, magasugrásban Karkiss Máté és Pénzes Júlia, távolugrásban Langmár Kata, 400 méteren Fekete Júlia, súlylökésben Barta Zoltán, kalapácsvetésben Rajczi Balázs, 800 méteren Lents Barnabás, valamint 1500 méteren Szirbek Albert. Összességében tehát a magyarok 13 első, 14 második és 10 harmadik helyezésnek örülhettek, de minden pozíció pontot ért, és így a végelszámolásnál a hazai válogatott a fiúk és a lányok különversenyében, valamint összetettben is a második helyen végzett a csehek mögött. „A versenyzők legnagyobb ellenfele a hőség volt, amelyet az állandóan fújó szél sem enyhített – számol be a hazai szövetség utánpótlás-szakreferense, Scherer Tamás. – Ráadásul a célegyenesben pont szembeszél volt, és ez a sprintszámoknak kicsit sem kedvezett. Ezzel együtt a fiatalok kiválóan helytálltak. Több esetben nagyon meg kellett harcolni az első helyért, de akadtak könnyebb sikerek is, valamint láttunk olyan második vagy harmadik helyezéseket, amelyek győzelemmel értek fel.” A válogatott viadalon több olyan reménység részt vett, aki a július 4-én Jeruzsálemben kezdődő U18-as Európa-bajnokságon is érdekelt lesz. Velük kapcsolatban a kapitány úgy fogalmazott, hogy: „Nem mindenki szerepelt a várakozásoknak megfelelően, de egy ilyen nemzetközi tapasztalat után és három nappal az Eb-re való indulás előtt még lehet javítani lélekben, valamint fejben is. A jól teljesítőknek viszont megerősítés volt ez a verseny, hogy jó úton járnak, rendben zajlik a felkészülésük. Összességében tehát úgy gondolom, hogy mindenkinek pozitívan kell kijönni a válogatott viadalból.” A részletes eredmények ITT érhetők el. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.