UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-06-29 19:28

Birkózás: Tösmagi Attila U20-as Európa-bajnok Rómában

A kötöttfogású 72 kilósok mezőnyében Tösmagi Attila aranyérmet szerzett az U20-as birkózó Európa-bajnokságon, ezzel a magyar válogatott első győztese Rómában.

Bazsó Adolf keddi ezüstérme után Tösmagi Attila személyében szerdán újabb magyar fiatal küzdhetett meg az U20-as Európa-bajnoki címért az olasz fővárosban. Az ESMTK-KIMBA junior vb-bronz- és Eb-ezüstérmes tehetsége a kötöttfogású 72 kilósok fináléjában volt érdekelt a harmadik versenynap esti programjában, miután az előző napon örmény, román és török riválisán is túljutott. A döntőben az azeri Gurban Gurbanov várt a magyar fiúra.

Tösmagi Attila (zöldben) U20-as Európa-bajnok lett Rómában Forrás: UWW / MBSZ
Tösmagi Attila (zöldben) U20-as Európa-bajnok lett Rómában Forrás: UWW / MBSZ
Óriási küzdelmet hozott az első menet, állásból egyik fél sem tudott akciózni. Ezután a bíró először az azerit küldte parterhelyzetbe, azonban Tösmaginak nem sikerült pontot elérnie, így 0–1-es állásnál jöhetett a második két perc. Folytatódott az öldöklő küzdelem, de a menet első felében – állásból – ezúttal sem született pont. Majd Gurbanov is megkapta a lehetőséget, hogy támadjon lentről. A magyar fiú viszont kiválóan védekezett, hiába próbálkozott bármivel az ellenfél. Ezzel 1–1-ről következhetett a véghajrá, ám az eredmény ekkor már az azerinek kedvezett (később szerzett pont). Ennek fényében Tösmagi hatalmas lendülettel támadott, mindent megpróbált a győzelemért, és ez végül meghozta a gyümölcsét: sikerült kiléptetnie Gurbanovot (2–1). A pesterzsébeti fiatal az utolsó másodpercekben remekül őrizte előnyét, és megnyerte a döntőt. Tösmagi Attila U20-as Európa-bajnoki címet szerzett Rómában. A mieink ezzel egy arany- és egy ezüstéremmel állnak három versenynap után. Ezt megelőzően a délelőtti programban elrajtoltak a női birkózás küzdelmei is, szerdán öt magyar versenyző lépett szőnyegre. Közülük a még kadétkorú Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE-KIMBA) egészen a döntőig menetelt a 76 kilósok kategóriájában. A kadét Eb-bronzérmes Nyikos előbb kétvállra fektette a junior vb-harmadik lengyel Daniela Tkachukot, majd fordulatos meccsen verte a német Laura Kühnt, ezzel pedig bejutott a csütörtök esti fináléba, amelyben az ukrán Marija Orlevics vár rá. A kadét Eb-ötödik Borsos Viktória (Kispesti NSI-KIMBA) szintén jól kezdett a negyeddöntőben az 59 kilósok között: legyőzte a német Luna Rothenbergert, viszont az elődöntőben az U23-as Eb-ötödik török Ebru Dagbasi túl nagy falatnak bizonyult, Borsos 5–1-re alulmaradt. A magyar lány ezzel a bronzéremért küzdhet a cseh Anna Michalcova és a norvég Hedda Kvaale vigaszági párharcának győztesével. A junior Eb-ezüstérmes Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA) nagyon nehéz sorsolást kapott, ugyanis az első meccsén az azeriek U23-as Eb-ezüstérmes kiválóságával, Elnura Mammadovával kellett megküzdenie. Szenttamási végül nem bírt ellenfelével, az azeri tusolta őt. Ezt követően Mammadova folytatta menetelését, és bejutott a döntőbe, minek köszönhetően a magyar lány vigaszágas lett. Gaál Henrietta (50 kg; Vasas SC) és Terék Fruzsina (68 kg; BHSE-KIMBA) egyaránt kikapott az első meccsén, és búcsúzott a viadaltól.

U20-AS BIRKÓZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA Harmadik (szerdai) versenynap, helyosztók: Döntő: 72 kg: Tösmagi Attila–Gurban Gurbanov (azeri) 2–1 Korábbi eredmények (keddi előcsatározások): Selejtezők: 97 kg: Jurij Dorohan (ukrán)–Mihóka Miklós 9–0 (az ukrán vereséget szenvedett az elődöntőben, Mihóka versenye véget ért) Nyolcaddöntők: 60 kg: Vitalie Eriomenco (moldovai)–Rafael Dániel 9–0 (a moldovai kikapott a következő körben, ezzel Rafael kiesett) 67 kg: Vitek Amadeusz–Artur Jeremejev (észt) tus 3–4-nél 72 kg: Tösmagi Attila–Arman Hacsikjan (örmény) 3–1 82 kg: Kalle Laisarv (észt)–Szinay Csaba 5–2 (az észt alulmaradt a következő fordulóban, így Szinay kiesett) Negyeddöntők: 67 kg: Kanan Abulazzade (azeri)–Vitek Amadeusz 8–0 (az azeri kikapott az elődöntőben, Vitek búcsúzott) 72 kg: Tösmagi Attila–Igor Botez (román) 7–1 Elődöntők: 72 kg: Tösmagi Attila–Omer Dogan (török) 7–4

Harmadik versenynap (szerda), délelőtti program: Selejtezők: 50 kg: Asmar Jankurtaran (azeri)–Gaál Henrietta tus 5–0-nál (az azeri kikapott az elődöntőben, ezzel Gaál búcsúzott) Negyeddöntők: 55 kg: Elnura Mammadova (azeri)–Szenttamási Róza tus 4–0-nál (az azeri kiharcolta a finálét, minek köszönhetően Szenttamási vigaszágas) 59 kg: Borsos Viktória–Luna Rothenberger (német) 8–4 68 kg: Laura Godino (olasz)–Terék Fruzsina 10–0 (az olasz nem jutott el a döntőig, így Terék kiesett) 76 kg: Nyikos Veronika–Daniela Tkachuk (lengyel) tus 10–8-nál Elődöntők: 59 kg: Ebru Dagbasi (török)–Borsos Viktória 5–1 76 kg: Nyikos Veronika–Laura Kühn (német) 8–5 Negyedik versenynap (csütörtök), vigaszág: 55 kg: Szenttamási Róza–Immacolata Danise (olasz) Negyedik versenynap (csütörtök), helyosztók Bronzmérkőzések: 59 kg: Borsos Viktória–Anna Michalcova (cseh) vagy Hedda Kvaale (norvég) Döntők: 76 kg: Nyikos Veronika–Marija Orlevics (ukrán)

Csütörtök délelőtt újabb öt magyar lány kezdi meg a szereplését.

Női birkózás: Csütörtök-péntek. 53 kg: Matyi Vivien (ESMTK-KIMBA), 57 kg: Béres Adrienn (BHSE), 62 kg: Soliman Yasmine (PEAC-KIMBA), 65 kg: Elekes Enikő (KSC-KIMBA), 72 kg: Virág Zsófia (Soltvadkerti TE-KIMBA).

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.