UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-07-02 09:08

Kosárlabda: nagy feladatok várnak a 3x3-as U18-as leányválogatottra

Eseménydús hónapok előtt áll a 3x3-as kosaras-utánpótlás: az U18-asok az augusztus végi, debreceni vb-re, míg az U17-esek az egy hónap múlva esedékes, szolnoki Eb-selejtezőre készülnek. A két korosztály leányválogatottja közösen, Pasaréten hangol a héten.

Február végén edzőváltás történt a 3x3-as U18/U17-es leány kosárlabda-válogatott élén: Földi Attila helyét szövetségi edzőként Károlyi Andrea vette át, aki addig a felnőttekkel dolgozott. Ugyanakkor az állandóságot jelentheti a szakmai stábban Földi Alexandra személye, aki korábban a bátyja, Attila mellett is másodedzőként tevékenykedett, és jelenleg szintén ezt a szerepkört tölti be. Őt kérdeztük a korosztályos válogatott összetartásán. A lányok a héten csütörtöktől vasárnapig Pasaréten edzenek. „Idén is nagyon jó társaság gyűlt össze: a tavalyi U17-es Eb-n szereplő keretből Dávid Mia, Nagy Réka és Zsámár Panna, míg az U18-as vébéről – a már előbb ugyancsak említett – Nagy Réka ezúttal is tagja a válogatottnak – kezdte Földi Alexandra másodedző az Utánpótlássportnak. – Esetünkben abszolút látszik, hogy sokkal rutinosabban mozognak a pályán, jobban érzik miről szól a 3x3-as szakág. A többieknek még mindig rendkívül új az egész, de persze edzésről edzésre ők is egyre inkább megszokják a másfajta játékot. Ez a mostani a harmadik rövidebb összetartásunk, majd július tizenkettedikétől kezdődik a világversenyeket megelőző, hosszabb felkészülés."

Összetartáson vett részt a 3x3-as U18-as és U17-es leányválogatott Fotó: Máj Tamás
Összetartáson vett részt a 3x3-as U18-as és U17-es leányválogatott Fotó: Máj Tamás
A nyár második felében nem lesz a hiány a feladatokból, ráadásul az U18-as és az U17-es korosztály egyaránt hazai pályán szerepelhet a fontos megmérettetésen. „Augusztus első hétvégéjén rendezik majd az U17-es Eb-selejtezőtornát Szolnokon, majd ha azt sikeresen abszolváljuk, részt vehetünk a szeptember eleji athéni korosztályos Európa-bajnokságon. Míg az U18-asokra augusztus 23. és 28. között világbajnokság vár, amelyet az elmúlt évhez hasonlóan ismét Debrecenben rendeznek. Nagyon örülünk, hogy az Eb-selejtezőt és a vébét is hazai környezetben játszhatjuk. Ahogyan ez már tavaly is látszódott, ez mindenképpen nagy előnyt jelent számunkra" – mondta az edző. Földi nem másra céloz, mint hogy a Horváth Dóra, Nagy Réka, Szabó Zita, Horváth Boglárka összetételű magyar négyes akkor szenzációs bronzérmet szerzett az U18-as vb-n a Kossuth téren. „Debrecen az elmúlt években egyértelműen a szívemhez nőtt. Elképesztő hangulatot tudnak teremteni a nézők, és biztos vagyok benne, hogy a lányok ebből a támogatásból idén is hatalmas erőt merítenek majd." És vajon mi kell a 2021-es csodaszerű eredmény megismétléséhez? „Kőkemény munka. Hinni kell benne, hogy elérhetjük, és ezzel együtt pedig rengeteget dolgozni érte. Ezenkívül a kedvező sorsolás is segíthet minket, de utóbbi a szerencse kérdése. Szóval sok összetevő kell a sikerhez, de a munka mindig meghozza a gyümölcsét." A Rátgéber Akadémián játszó, a válogatottban már tapasztaltnak számító Nagy Réka is bizakodó az eddig eltelt néhány rövidebb edzőtábor kapcsán. „Jó csapat leszünk, a szakmai stáb is remek. Igyekszünk építkezni, lépésről lépésre haladni, és eddig abszolút rendben zajlik a felkészülés. Én már rutinosabbnak számítok a 3x3-ban, de többen most csöppenek bele először, de szépen lassan ők is belerázódnak, és felveszik a ritmust – nyilatkozta Nagy. – A tavalyi az egyik, hanem a legemlékezetesebb nyaram volt. Amikor visszagondolok rá, fantasztikusan szép emlékeket idéz fel bennem a tavalyi debreceni U18-as világbajnokság és a megszerzett bronzérem. Éppen ezért, amikor megtudtam, hogy idén ismét ott lesz a vébé, nagyon megörültem, és alig vártam, hogy elkezdjük a munkát."
Zsámár Pannával (fehérben) a keretben a 3×3-as U17-es válogatottal a portugáliai korosztályos Eb-n szerepelhetett tavaly Forrás: FIBA.Basketball
Zsámár Pannával (fehérben) a keretben a 3×3-as U17-es válogatottal a portugáliai korosztályos Eb-n szerepelhetett tavaly Forrás: FIBA.Basketball
A Nagykanizsán nevelkedő Zsámár Panna szintén ott lehetett a tavalyi U17-es Eb-n Portugáliában, ahol a mieink a 9. helyen zártak. „Tavalyhoz képest új vezetőedzővel, de változatlan elánnal készülünk ezúttal is. Az edzők mindenben segítenek, rendre elmondják, hogy mik a gyengeségeink, és azokban miként fejlődhetünk. Emellett mindig kiváló a hangulat az összetartásokon, így élvezzük is a munkát – fogalmazott Zsámár. – Elképesztő volt végig követni az U18-as lányok vb-menetelését egy évvel ezelőtt, tényleg hihetetlen, amit akkor elértek. Azon leszünk, hogy idén mi is valami hasonló részesei lehessünk."

Az U18/U17-es leányválogatott 11 fős kerete: Bogdán Réka, Dávid Mia, Győri Éda, Hámori Betti, Herzog Bora, Kádas Boglárka, Mátyás Eszter, Nagy Réka, Van Rijs Luca, Varga Napsugár és Zsámár Panna.

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.