UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-07-02 17:31

Vívás: a fehérvári Kovács Gergely és Salamon Réka még magasabbra törne

A fehérvári Honvéd Szondi György SE párbajtőrözői, Kovács Gergely és Salamon Réka egyaránt sűrű – Eb-vel, vb-vel és felnőttversenyekkel tarkított – féléven vannak túl; a fiatalok a következő szezonban még magasabbra törnének, amelyre remekül hangoltak a nemrégiben megnyert előválogatóikon.

Nem szégyenkezhet az idei eredménye alapján a Honvéd Szondi György SE két juniorkorú párbajtőrözője, Kovács Gergely és Salamon Réka. A székesfehérvári klub fiataljai megjárták a korosztályos Európa- és világbajnokságot is, az előbbin ráadásul egyikőjük még éremnek is örülhetett. Míg az újvidéki kontinensviadalon Kovács egyéniben kilencedik, csapatban pedig ötödik lett, addig Salamon a tizennyolcadik helye mellett Büki Lili, Gachályi Gréta és Muhari Eszter oldalán felért a csúcsra, az összeállítással aranyérmes lett. A fiatalok az elismerésre méltó helyezések ellenére nincsenek maximálisan megelégedve a versenyeken nyújtott teljesítményükkel.

Salamon és Kovács fókuszában már a következő évad áll Fotó: Máj Tamás
Salamon és Kovács fókuszában már a következő évad áll Fotó: Máj Tamás
„Sajnos egyéniben nem jött ki jól a lépés az Eb-n, szerettem volna jobban vívni – értékel a 18 esztendős Salamon. – A csapatverseny viszont kárpótolt, csodálatos volt az első helyen végezni a lányokkal. Úgy érzem, én is kivettem a részemet a sikerből, büszke vagyok rá, hogy mi lettünk Európa legjobbjai. Vb-n idén jártam először, ezt éreztem is a teljesítményemen; rutint kell még szereznem a jövőben abban a mezőnyben.” Gergelynek tavasszal a versenyek mellett más területen is helyt kellett állnia. „Idén érettségiztem, ami nem könnyítette meg a tornákra való felkészülést – magyarázza a 19 éves Kovács. – Talán ez is közrejátszott, hogy nem értem el azokat az eredményeket, amiket előzetesen elterveztem, de elégedetlen nem lehetek, a világbajnokságon is eljutottam a nyolcaddöntőig. A következő lesz az utolsó juniorévem, mindent bele fogok adni, hogy a kiemelt külföldi megméretéseken még jobb eredményeket érjek el.”
A fiatalok már a felnőttmezőny irányába is kacsingatnak, több világkupaversenyen is részt vettek az elmúlt időszakban Fotó: Máj Tamás
A fiatalok már a felnőttmezőny irányába is kacsingatnak, több világkupaversenyen is részt vettek az elmúlt időszakban Fotó: Máj Tamás
A fiatalok nem csak a korosztályukban, hanem a felnőttek között is megmutatták az elmúlt időszakban a tudásukat. Több világkupán is részt vettek, amelyeken fontos tapasztalatokkal lettek gazdagabbak; ezzel Gergely édesapja, Kovács László is egyetért, aki az egyesület szakosztályvezetőjeként edzi a vívókat. „A tavaszi eredményekkel kapcsolatban felemás érzéseim vannak. Mindkettejükben ott maradt egy jobb egyéni helyezés, akár az Eb-t, akár a vb-t vesszük – mondja a szakember. – Fejben még sokat kell fejlődniük, ez tisztán megmutatkozott a vívásukban. A felnőttmezőnybe való belépés Gerinek van közelebb egy évvel, a felkészülést pedig remekül szolgálják a nagyokkal vívott mérkőzések. Fizikálisan is erősödniük kell még, azonban az kétségtelen, hogy a korosztályukban a magyar versenyzők legjobbjai közé tartoznak, és a helyes úton haladnak afelé, hogy később még jobb eredményeket jegyezhessünk fel a neveik mellé. Jó előjel, hogy a következő évad előválogatóin mindketten remekül szerepeltek, Réka Budapesten, Geri Pécsen tudott nyerni, ami bizakodásra ad okot a jövőt illetően.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.