UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2022-07-09 08:53

Ökölvívás: több mint családias hangulatban készülnek a Fehérvári KSE fiataljai

A 2019-ben alakult Fehérvár Küzdősport SE nincs híján a fiatal ökölvívóknak, akikkel egészen kiskoruktól kezdve foglalkoznak az egyesület szakemberei. Bár a hangsúly nem az eredmények hajszolásán van, az ifjú sportolóik hazai és nemzetközi mezőnyben egyaránt megállják a helyüket, amit sokszor dobogós helyekkel is párosítanak.

A Fehérvár Küzdősport SE mindössze néhány éve gyarapítja a hazai bokszklubok sorát, azonban kétségtelen, hogy az egyesületben kemény és elhivatott munka folyik. A vezetőedző, Turós Arnold egy évvel korábban még a serdülőválogatottat is vezette, azóta azonban maximális figyelmet fordít a csapatában pallérozódó fiatalokra.

A fiatalok körében is népszerű a fehérvári egyesület Forrás: Facebook (Turós Arnold)
A fiatalok körében is népszerű a fehérvári egyesület Forrás: Facebook (Turós Arnold)
„Három évvel ezelőtt jött létre az egyesület, a nevünkben pedig azért vagyunk küzdősport, mert cselgánccsal, illetve kevert harcművészetekkel foglalkozó személy is volt az alapítók között; utóbbival a mai napig foglalkozunk – magyarázza Turós. – Én az ökölvívásért felelek. Leginkább az utánpótláskorú fiatalok fejlesztése, képzése érdekel, amelynek a pedagógiai, pszichológiai részével is kiemelten foglalkozom; igyekszem tanulmányozni ezeket a területeket. Az ifjú sportolók nagy számmal vannak jelen az egyesületünkben, mivel nem csak versenyzőkkel dolgozunk, hanem bárkivel, aki bejön a terembe. Ha csak mozogni szeretne, vagy ismerkedne a sportággal, akkor a legjobb helyen jár, ötéves kortól bárki csatlakozhat hozzánk. Mindenki azt mondja, hogy családias a környezet, de ennél messzebbre mennék, hiszen a családtagjaidat nem választhatod meg, míg a klubtársaidat igen. Befogadó és elfogadó a közösség, aminek nagyon örülök: jár hozzánk például egy autista fiú is, aki természetesen ugyanolyan tagja a csapatnak, mint bárki más.” A vezetőedző hangsúlyozza, hogy az eredmények másodlagosak, ő elsősorban azt szeretné, ha a fiatalok örömüket lelnék a mozgásban, jól éreznék magukat és emberileg is fejlődnének. A tanulás is kiemelt szerepet kap, Turós szerint az ökölvívás mellett az iskolapadban is jól kell teljesíteni. A szakember egy saját maga által létrehozott program szerint is segíti néhány tanítványát, aminek a végső célja, hogy gondolkodó, tudatos és technikás ökölvívó váljon a fiatalból felnőtt korára.
Turós Arnold (bal szélen) a csapat fiataljaival Forrás: szekesfehervar.hu
Turós Arnold (bal szélen) a csapat fiataljaival Forrás: szekesfehervar.hu
Bár nem hajszolják az eredményeket, a klub ifjú sportolói szépen gyűjtögetik a dobogós helyezéseket, ráadásul nívós korosztályos versenyeken. Tóth Adrián mellett például a legutóbb az egri Bornemissza-emlékversenyt megnyerő Nagy Evelin is villog a hazai és nemzetközi utánpótlásmezőnyben. „Nagyon jó közösségben dolgozhatunk az egyesületnél, mindig remek a hangulat – kezdi a 18 éves Nagy. – Emlékszem, a kezdés után nem telt el sok idő, hogy először megnyerjem az országos bajnokságot, és utána is szépen jöttek az eredmények, ami tovább növelte a lelkesedésemet. Az egri tornán a döntőben egy kanadai lány ellen mérettem meg magam, aki szépen és technikásan bokszolt, ezért még nagyobb volt az örömöm, amikor az én kezemet emelték a magasba a végén.” Turós Arnold fia, Levente egészen kiskorától bejárt a terembe. Kezdetben még csak nézte a nagyok munkáját, azonban hamar ő is kesztyűt húzott. „Nincs annál jobb érzés, amikor megszólal a gong, és csak ketten vagyunk az ellenfelemmel a ringben – mondja Levente. – Attól függetlenül, hogy bent ütjük egymást, a meccs végén barátokként köszöntjük a másikat, ami szerintem a legszebb dolog a boksszal kapcsolatban.” További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.