UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2022-07-18 11:05

Kézi: újra az elitben – minden idők harmadik legjobb szereplésével Eb-ötödik lett a férfi U20-as válogatott

Szűk két évtized után jutott újra a legjobb nyolc közé a magyar férfi juniorválogatott U20-as Európa-bajnokságon. Ráadásul a helyosztókon is értékes skalpokat szerzett, végül a németek és a franciák legyőzésével az ötödik lett.

A legjobb nyolc közé kerülés volt a magyar válogatott alapvető célja a Portóban rendezett férfi U20-as kézilabda Eb-n, amihez már bravúrra volt szükség, hiszen a dánok, a szlovének és a három évvel ezelőtt U17-es kontinensbajnok(!) feröeriek szerepeltek a mieinkkel együtt a torna egyik, ha nem legerősebbnek vélt négyesében. Mindezt tetézte, hogy nemzeti együttesünk legutóbb 2004-ben szerepelt a tizenhat csapatos mezőny első felében…

Olyan eredményt el a juniorválogatott Portóban, amilyenre a fiúszakágban rég nem volt példa Forrás: EHF
Olyan eredményt el a juniorválogatott Portóban, amilyenre a fiúszakágban rég nem volt példa Forrás: EHF
Mindjárt a nyitó meccs kulcsfontosságú volt, amelyen a szlovéneket meggyőző, látványos játékkal múlták felül Lukács Péterék, majd a dánok elleni vereség után a feröeriek felett aratott siker eredményezte az áhított továbbjutást. Ám a Sótonyi László szövetségi vezető edző által irányított csapat pont nélkül érkezett a középdöntőbe, amelyben – mint később kiderült – az Eb két döntőse, a házigazda portugál és a spanyol válogatott várt a fiúkra. A második szakasz első napján, a spanyoloktól elszenvedett vereséggel elszálltak a négy közé kerüléssel kapcsolatos álmok, ám az után újabb siker következett, igaz, tét nélküli mérkőzésen az igencsak tartalékos portugálokkal szemben. Ezzel szemben kiemelt fontosságú volt a németekkel vívott keresztjáték az 5–8. helyért. Megint nagyot küzdött, és három góllal nyert a csapat, majd a zárásként a szintén mindig a világelithez tartozó franciákat is meggyőző fölénnyel lépte le. Az ötödik hely után – amely az 1998-as harmadik és a 2004-es negyedik hely után a legjobb magyar szereplés a junior Eb-történelemben – természetesen Sótonyi is elégedetten értékelt. „Az első gondolatom az, hogy nagyon büszke vagyok a srácokra, az én mércém szerint komoly eredményt értünk. Hogy mást ne mondjak, az utolsó két mérkőzésen óriási kézilabda-tradíciójú nemzetek csapatait legyőzve szereztük meg az ötödik helyet. Az utánpótlástornákon mindig kettős a cél: részint a felnőttválogatottnak nevelünk fiatalokat, akiknek már ebben a korban meg kell tanulniuk a krízishelyzetek kezelését, részint viszont sportemberek vagyunk, ezért természetesen nyerni akarunk, nem pedig tizenötödikként hazatérni. Úgy gondolom, most ezt a két szempontot sikerült összhangba hozni, sok reménykeltő jelet láttam az együttestől.”
Sótonyi László szerint jól megtalálták az egyensúlyt az építkezés és az eredményesség között Forrás: EHF
Sótonyi László szerint jól megtalálták az egyensúlyt az építkezés és az eredményesség között Forrás: EHF
A tréner kitért arra is, hogy mi lehet a következő lépés a kontinenstornán látott fiataloknak. „A keretből több játékosban is megvan a potenciál, amikor most visszamennek a klubjukba fontos, hogy fizikai, taktikai képzést kapnak, illetve mennyi időt töltenek a pályán. Most az Európa-bajnokságon jól látszott, hogy a csapat váza huszonhat krízismérkőzést játszott az élvonalban, letették a siker alapjait. De azért látszott a fizikai deficitünk például a franciák ellen, pályán lenni, dolgozni és erősödni kell. Fontos, hogy a válogatottaknál adott az út, a koncepció, ezért bizakodó vagyok.” A Portugáliában szerzett pozitív tapasztalatokból tovább építkezhet a gárda, amely a mostani ötödik hellyel kvalifikálta magát a jövő nyári, sajátos módon német-görög közös rendezésű U21-es világbajnokságra. „Nagyon becsületes, sokat dolgozó csapat benyomását keltette ez a társaság a felkészülés során és az Eb-mérkőzéseken is. Fontos, hogy a fiúk hasonlóan sikeréhesek maradjanak. Remélem, a jövő évi világbajnokságot is úgy élik, meg, hogy mindig mindenki többet akar és megy előre.”

A magyar válogatott kerete: Kapusok: Hermann Ákos (BFKA-Balatonfüred), Palasics Kristóf (NEKA), Takács Ákos (ETO UNI Győr) Balszélsők: Krakovszki Bence (NEKA), Sisa Erhárd (NEKA) Balátlövők: Jánosi Tamás (Balatonfüredi KSE), Ludmán Marcell (Pick Szeged), Pergel Andrej (Telekom Veszprém), Tárnoki Márkó (NEKA) Irányító: Lukács Péter (Telekom Veszprém), Sztraka Dániel (PLER) Beállók: Karai Miklós (Kecskeméti TE), Papp Tamás (NEKA), Radvánszki Zsolt (Pick Szeged) Jobbátlövők: Ilics Zoran (Telekom Veszprém), Ónodi-Jánoskúti Máté (FTC), Temesvári Gábor (NEKA) Jobbszélsők: Imre Bence (FTC), Krakovszki Zsolt (NEKA)

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.