UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-07-20 17:09

Birkózás: a 14 érmet szerző válogatott az U15-ös Eb-k történetének legjobb magyar szereplését hozta Zágrábban

Három arany-, négy ezüst- és hét bronzéremmel zárt a magyar válogatott a kedden véget ért zágrábi U15-ös birkózó Európa-bajnokságon. Kilenc dobogós helyezésükkel a lányok vitték a prímet.

Bizakodva, jó néhány éremesélyes versenyzővel a keretben utazhatott el a magyar küldöttség a múlt szombattól keddig tartó, zágrábi U15-ös birkózó Európa-bajnokságra. A magyar szövetség szakmai igazgatója, Bácsi Péter például így fogalmazott még a kontinensviadal előtt. „Kifejezetten ígéretes korosztály a mostani U15-ös, és ebben az edzők is megerősítenek. Szerintem képesek vagyunk érmeket nyerni, akár az arany is összejöhet, de nem biztos, hogy mindhárom szakágban” – mondta a kétszeres kötöttfogású világbajnok szakember az MBSZ honlapján.

A tavalyi bronzérme után Ritter Sophie ezúttal U15-ös Európa-bajnoki címet ünnepelhetett Zágrábban Forrás: UWW / HHS
A tavalyi bronzérme után Ritter Sophie ezúttal U15-ös Európa-bajnoki címet ünnepelhetett Zágrábban Forrás: UWW / HHS
Bácsi végül nagyon közel járt a valósághoz. Bár magyar aranyérem végül csak a lányok mezőnyében született, de szabadfogásban és kötöttfogásban is nagyon közel álltak hozzá a mieink. A válogatott összesítésben 14 érmet, közte három aranyat, négy ezüstöt és hét bronzot szerzett, ezzel a korosztály Eb-történetének legjobb magyar szereplését elérve. (Ötödik alkalommal tartották meg az U15-ös Eb-t; korábban hét érem – közte két arannyal – volt a legtöbb a mieinktől, még 2019-ben, Krakkóban. Egy évvel ezelőtt három bronzzal zártak a mieink.) Az érmek zömét, számszerűen kilencet a Sleisz Gabriella és Kapuvári Gábor irányította lányok zsebelték be. A tavalyi bronza után Ritter Sophie (54 kg; Csepel TC) ezúttal nem talált legyőzőre, illetve Balázs Éda (58 kg; Diósgyőri VTK) és Pupp Viktória (62 kg; Dunaújvárosi KSE-KIMBA) szintén a dobogó legfelső fokára állhatott fel a horvát fővárosban. Szentpál Vivien (33 kg; Dél-Zselic SE) és Kollár Alexandra (66 kg; Dorog-KIMBA) ezüstérmesként végzett. Macsári Krisztina (36 kg; Orosházi SBK), Zsitovoz Mária (39 kg; ESMTK), Németh Szonja (42 kg; Pestszentimrei BSE) és Czeglédi Emese (50 kg; FTC) pedig harmadik lett. Laposa Márk (68 kg; Újpesti TE) révén egy ezüstöt nyertek a Szatmári Zsolt, Gulyás István és Csonka Csaba vezette szabadfogásúak. Zárásként Madarasi Gábor és Kozák István kötöttfogású tanítványai négy medállal gazdagították a magyar termést. Zsitovoz Petro (44 kg; ESMTK-KIMBA) ezüst-, míg Kovács Keve (38 kg; Egri VSI), Kolompár Imre (57 kg; Monori SE) és Budai Ferenc (62 kg; Ceglédi VSE) bronzéremmel térhetett haza. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az oroszok és a fehéroroszok távolléte jóval nyitottabbá a versenyt a legtöbb súlycsoportban, hiszen az oroszok rendre dominálják a mezőnyt, tavaly például a 30 megszerezhető elsőségből 23 is az övék lett. Így igencsak megváltoztak az erőviszonyok erre az Eb-re, az adódó lehetőséggel pedig a mieink remekül éltek. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.