UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2022-07-21 18:00

A hónap utánpótlásedzője: Lévai Zoltán birkózótréneré a júniusi díj

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője júniusi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Lévai Zoltán birkózóedzőé lett.

Az idén alapított díj hatodik kiírásának három jelöltje Lévai Zoltán birkózó-, Burcsa Szabolcs öttusa- és Fürdök Gábor kenuedző volt. A kuratórium döntése alapján a júniusi elismerést – és az azzal járó 200 ezer forintot – a Budapesti Honvéd birkózótrénere, a kötöttfogású kadétválogatott szövetségi edzője érdemelte ki. 

Balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Köpf Károly, a Magyar Edzők Társasága elnöke, Lévai Zoltán, a júniusi győztes, Komáromi Tibor olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok birkózó és Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója FOTÓ: MURA LÁSZLÓ
Balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Köpf Károly, a Magyar Edzők Társasága elnöke, Lévai Zoltán, a júniusi győztes, Komáromi Tibor olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok birkózó és Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója FOTÓ: MURA LÁSZLÓ
A díj nyertese 1998 óta edzősködik, Táton kezdett a legkisebbekkel foglalkozni, nagy szerepe volt a helyi birkózóélet létrehozásában. Majd az édesapaként három fiából is kiváló birkózót nevelő Lévai szakmai munkájára felfigyelt a BVSC, dolgozott Esztergomban és Tokodon is. Később nagy sikereket ért el Dorogon, irányításával felvirágzott a szakosztály, az ország legerősebbjévé nőtte ki magát a 2016-ig tartó vezetése alatt. Ezt követően rövid ideig az Esztergom Birkózó SE keretei között nevelte a jövő reménységeit (jelenleg is az Esztergom Birkózó SE elnöke), 2017-től kezdve pedig már saját műhelyét működteti a Budapesti Honvéd esztergomi központjaként.  Legnagyobb szakmai sikerei közül kiemelendő, hogy 2021-ben U23-as világbajnoki címet szerzett általa felkészített fia, Lévai Tamás a kötöttfogásúak 77 kilós súlycsoportjában; Tamás 2019-ben junior Európa-bajnok is lett. Eközben többen már a felnőttek mezőnyében is remekelnek azon birkózók közül, akiknek pályáját a kezdetektől egyengeti: ilyen legidősebb fia, Lévai Zoltán (felnőtt Eb-ezüstérmes, junior vb-harmadik) és Torba Erik (felnőtt Eb-bronz-, Európa Játékok-ezüst-, junior-vb- és U23-as Eb-bronzérmes). De meg kell említeni Vitek Dáriust (felnőtt Eb-harmadik, U23-as vb-bronz- és Eb-aranyérmes), Érsek Róbertet (kadét vb-ezüstérmes), Lévai Zoltán legkisebb fiát, Lévai Leventét (kadét Eb-ezüst-és bronzérmes), Szekér Szimonettát (U23-as Eb-ezüstérmes), Darabos Lászlót (kadét Európa-bajnok) és Czuczor Dominikot (serdülő Eb-bronzérmes) is.  Ami a júniusi eredményeket illeti: a díjra már februárban is jelölt Lévai a bukaresti U17-es Európa-bajnokságon a kötöttfogású válogatottat – két másik kollégájával közösen – irányította, és versenyzői négy érmet nyertek: Darabos László arany-, László Mózes ezüst-, míg Fige Levente és Lévai Levente bronzérmet szerzett. Közülük Lévai Levente a kezdetektől fogva a tanítványa, míg fia mellett az ugyancsak honvédos Darabos – a válogatott mellett – a klubjában is az ő vezetésével készül. Jelenleg Esztergomban hozzávetőleg 130 birkózóval foglalkozik, és a hosszú évek előkészítő munkájának eredményeként a városban szeptemberben elindul az első általános iskolai birkózóosztály is. 
Lévai Zoltán mindhárom fiából klasszis birkózót nevelt FOTÓ: MURA LÁSZLÓ
Lévai Zoltán mindhárom fiából klasszis birkózót nevelt FOTÓ: MURA LÁSZLÓ
A díjátadón Köpf Károly, a Magyar Edzők Társasága titkára, Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója, valamint Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője mellett a korábbi birkózó szövetségi kapitány, a versenyzőként olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok Komáromi Tibor méltatta a szakember munkáját.   „A birkózósport mindig a vidéki műhelyekre támaszkodott, és Lévai Zoltán nagyszerű példája a lentről induló, elhivatott, a szakmáját alázatosan szerető edzőnek. A legjobb helyre került a díj” – összegzett Köpf Károly. Bujáki Zsolt felidézte, hogy Lévai a jelölésekor így foglalta össze hitvallását: „Mi nem sportolókat, hanem embereket, személyiségeket nevelünk, az életre készítjük fel gyerekeket.” A nagyvállalat kommunikációs igazgatója kiemelte, hogy ez a fajta szemlélet az, ami a sportban dolgozó szakembereket kiemelheti a többiek közül, s ez az ars poetica az üzleti világ „tehetséggondozásában” is irányadónak tekinthető.  „Szerencsés az a sportág, amely elmondhatja magáról, hogy olyan nevelőedzője van, mint Lévai Zoli – kezdte Komáromi Tibor, akit három évtizedes ismeretség köt a díjazotthoz. – Nála lelkiismeretesebb, a sportágat jobban szerető trénert nem ismerek, azért pedig, hogy mindhárom fiát a birkózásnak adta, külön is köszönet illeti.”  A kitüntetett úgy fogalmazott: a munkája egyben a hobbija és a szerelme is.  „Amíg más pecázik, meg bringázik, én edzést tartok, meccseket elemzek, szakkönyveket bújok. De ez nem fáradság számomra, hanem szórakozás. Az, hogy Komáromi Tibi és megjelent a díjátadón, külön öröm, hiszen annak idején, versenyzőként ő volt a példaképem. Az elismerés hatalmas büszkeséggel tölt el, úgy látszik, szép lassan minden álmom megvalósul. Hogy mást ne mondjak, heteken belül átadják Esztergomban a saját termünket is, úgyhogy most már szinte tele a zsák, csak valamelyik tanítványom olimpiai és felnőtt-világbajnoki címe hiányzik belőle. De egyszer talán azok is belekerülnek.”